Ανταπόκριση από την απεργία στις 20 Φλεβάρη στο Ρέθυμνο

Στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση στο Ρέθυμνο υπήρχε αρκετή συμμετοχή του κόσμου καθώς και μικροεντάσεις.

Η προσυγκέντρωση είχε καλεστεί από το Εργατικό Κέντρο και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία στις 10 πμ, μπροστά από το εργατικό κέντρο Ρεθύμνου, όπου παραβρέθηκαν και κάποιοι αγρότες με τρία μικρά τρακτέρ. Ο πολύς κόσμος κατέφθασε μετά τις 10:30 πμ φτάνοντας όταν ξεκινούσε η πορεία περίπου τα 500 – 600 διαδηλωτές, αρκετά καλός αριθμός για τα δεδομένα του Ρεθύμνου. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πορεία γινόταν προσπάθεια από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης να μην συμμετάσχουν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους στην πορεία, πότε λέγοντας διάφορες δικαιολογίες, πότε προσπαθώντας να έρθει σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. Μετά από διάφορες αλληλοδιαβεβαιώσεις η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 πμ, με τα τρακτέρ μπροστά. Σε αυτή συμμετείχαν με πανό το Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ, υπάλληλοι της αντιπεριφέρειας, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΕΕΡΦΑ, ΣΥΡΙΖΑ, ο σύλλογος εργαζομένων στο Νοσοκομείο καθώς και η ένωση γιατρών Ρεθύμνου, η ΑΔΕΔΥ, ο σύλλογος εκπαιδευτικών Α’ βάθμιας, σύλλογος φοιτητών Ψυχολογίας, η συνέλευση του α/α χώρου καθώς και το Δίκτυο αγώνα κατά των Β.Α.Π.Ε. Ρεθύμνου.

Από την αρχή η πορεία είχε παλμό αλλά σταδιακά πέρασαν μπροστά τα περισσότερα πανό εκτός του α/α χώρου, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΕΕΡΦΑ και κάποια άλλα που παρέμειναν κοντά στα τρακτέρ. Υπήρχε μεγάλη παρουσία ασφαλιτών ανάμεσα στον κόσμο, τους οποίους μετέφερε βανάκι της αστυνομίας σχεδόν μέχρι μπροστά από το εργατικό κέντρο και πολλές φορές διακρίναμε άτομα που από τους κάθετους δρόμους έβγαζαν φωτογραφίες την πορεία. Στην Λεωφόρο Κουντουριώτη υπήρχαν κάμποσα ανταλλακτήρια χρυσού, στα οποία πετάχτηκαν αυγά και μπαλόνια με χρώμα από τους διαδηλωτές καθώς και τρικάκια για τους σύγχρονους μαυραγορίτες.

Η πρώτη ένταση σημειώθηκε μπροστά από το α/α μπλοκ, από μια καθηγήτρια που έβρισε τους συντρόφους επειδή φώναξαν το σύνθημα ” Σε Ελλάδα, Τουρκία, Μακεδονία, ο εχθρός είναι στις τράπεζες και τα υπουργεία” και ακολούθησε ανταλλαγές βρισιών. Πιο νωρίς είχε πεταχθεί από κάποιο κτίριο δίπλα από το δημαρχείο, ένα μπαλόνι με νερό προορισμένο για το α/α μπλοκ, που έσκασε μέσα του.

Η σοβαρή ένταση υπήρξε μπροστά από τον Δημοτικό Κήπο, όταν ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης συνοδεία 4-5 αστυνομικών, προσπάθησε να παρεμποδίσει να περάσουν τα τρακτέρ. Μετά από σύντομη λογομαχία, σπρώχθηκαν από πολλούς διαδηλωτές και υποχώρησαν. Μετά από 200 μέτρα προσπάθησαν ξανά να παρεμποδίσουν την διέλευση των τρακτέρ, έχοντας βάλει κάθετα στο δρόμο μια κλούβα της αστυνομίας, ενώ στο πλάι βρισκόταν σε ετοιμότητα μια διμοιρία. Με τις πρώτες αντιδράσεις των διαδηλωτών αποχώρησαν και έστησαν νέο μπλόκο στην διασταύρωση του κλειστού γυμναστηρίου της πόλης, που οδηγεί στα δικαστήρια και την αντιπεριφέρεια (πρώην νομαρχία). Και εκεί δημιουργήθηκε μια σύντομη ένταση από την μια με τους αστυνομικούς και από την άλλη με κάποιον που υπερασπίστηκε ένα ανταλλακτήριο χρυσού καθώς και σε αυτό είχαν πεταχτεί αυγά και μπογιές. Η κλούβα και η διμοιρία υποχώρησαν στην επόμενη διασταύρωση για καινούργιο μπλόκο, ενώ οι πιο ψύχραιμοι έσωσαν τον υπερασπιστή του ανταλλακτηρίου.

Περνώντας μπροστά από τα δικαστήρια ήταν 3-4 ειδικοί φρουροί και περνώντας το α/α μπλοκ φωνάχθηκαν συνθήματα κατά των μπάτσων. Τότε ένας από αυτούς, φώναξε κάτι εναντίον του α/α μπλοκ και ακολούθησαν πολλά συνθήματα ως απάντηση. Στο τελευταίο μπλόκο που είχαν στήσει, τα τρακτέρ κινήθηκαν από τον περιφερειακό προς την αντιπεριφέρεια, ενώ μετά από τις φωνές του α/α χώρου, υποχώρησε η διμοιρία που είχε παραταχθεί απειλητικά κατά μήκος του δρόμου.

Μετά και από αυτό, η πορεία συνεχίστηκε ήρεμα μπροστά από την αντιπεριφέρεια και το αστυνομικό τμήμα και διαμέσου της παλιάς πόλης, έφτασε μέχρι την πλατεία του Αγνώστου, όπου και διαλύθηκε.

Φωτορεπορτάζ :

Προσυγκέντρωση
Ξεκίνημα της πορείας
Ξεκίνημα της πορείας
DSC_0063
Περνάνε μπροστά τα τρακτέρ
Περνάνε μπροστά τα τρακτέρ
...
...
...
...
Δίκτυο κατά των Β.Α.Π.ε. Ρεθύμνου
...
...
...

 

...
...
...
...
Μπογιές σε μαυραγορίτες
Μπογιές σε μαυραγορίτες
...
Τρικάκια για τους μαυραγιρίτες
Τρικάκια για τους μαυραγορίτες
Το πρώτο μπλόκο και η πρώτη ένταση με την αστυνομία
Το πρώτο μπλόκο και η πρώτη ένταση με την αστυνομία
Το δεύτερο μπλόκο
Το δεύτερο μπλόκο
Η διμοιρία αποχωρεί μετά την κατακραυγή
Η διμοιρία αποχωρεί μετά την κατακραυγή
Το τρίτο μπλόκο έξω από το κλειστό γυμναστήριο και η αποχώρηση της διμοιρίας
Το τρίτο μπλόκο έξω από το κλειστό γυμναστήριο και η αποχώρηση της διμοιρίας
Το ανταλλακτήριο που δημιουργήθηκε η ένταση αφού πετάχτηκαν αυγά και μπογιές
Το ανταλλακτήριο που δημιουργήθηκε η ένταση αφού πετάχτηκαν αυγά και μπογιές
Το τελευταίο μπλόκο πριν από την αντιπεριφέρεια
Το τελευταίο μπλόκο πριν από την αντιπεριφέρεια

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες