Αρχική » mpalothia - BLOG | Τελευταία νέα » Αναρχική ομοσπονδία (AF): Οι αναρχικοί στην Κούβα

Αναρχική ομοσπονδία (AF): Οι αναρχικοί στην Κούβα

cuba-movimiento-anarquista-anarquismo-acracia-750-380

ευχαριστούμε τ#ν σύντρο# melusine για την μετάφραση

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ: ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

Θα είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από τα εγκώμια προς τον Φιντέλ Κάστρο (1926-2016) της βρετανικής Αριστεράς . Παρόλα αυτά η άποψη του Jeremy Corbyn είναι ίσως η πιο σημαντική. Πορεύεται σε ένα τεντωμένο σχοινί μεταξύ του ενθουσιασμό του για ντεμοντέ σοσιαλιστικές αξίες και την πραγματικότητα της σύγχρονης πολιτικής στη Βρετανία καιοι παρατηρήσεις του είναι αποκαλυπτικές. Κάνει το πολύ επικίνδυνο σχετικιστικό επιχείρημα ότι, ενώ στην Κούβα, όπως και σε άλλα καθεστώτα, έχουν υπάρξει «υπερβολές», πρέπει να δούμε και τα θετικά, όπως το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης. Λέει πως υπήρξε μεγάλη αλλαγή στην Κούβα και ότι η οικονομική πρόοδος πρέπει να συμβαδίζει με την ανθρώπινη και το δικαίωμα της ελευθερίας λόγου. Ισχυρίζεται πως πάνω απ ‘όλα ο Κάστρο, «θα μείνει στην ιστορία ως πρωταθλητής της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Δέκα (10) πρόεδροι των ΗΠΑ απείλησαν να εκδιώξουν τον Κάστρο και απέτυχαν. Ο Corbyn το βρίσκει το γεγονός εντυπωσιακό. Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός ότι ο Κάστρο δεν έμπαινε πολύ συχνά στην διαδικασία του εκλέγεσθαι. Το 1961, δύο χρόνια αφότου ανέλαβε την εξουσία της κουβανικής πολιτικής επανάστασης, δήλωσε ότι «Η επανάσταση δεν έχει χρόνο για τις εκλογές». Αυτό συνήθως ονομάζεται δικτατορία! Είναι σε αυτό το πλαίσιο που ο Κάστρο παρέμβει πολιτικά στην Αφρική, ακόμη και αν η δραστηριότητά του στην Αγκόλα έπαιξε ρόλο στον τερματισμό του απαρτχάιντ, και ας μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος ήρθε σε απόσταση αναπνοής του πυρηνικού πολέμου, σε αυτό που είναι γνωστό ως η κουβανική κρίση του 1962, που ήταν το αποτέλεσμα της μετατόπισης εξουσίας στην Καραϊβική. Θέματα κυριαρχίας φέρνουν τον πόλεμο, πάντα.

Πιο εμφανώς, οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι και οι trans. είναι άνθρωποι που εξακολουθούν να διώκονται στην Κούβα και παρόλο που υπάρχει νομοθεσία κατά των διακρίσεων στην επαγγελματική απασχόληση, οι διακρίσεις είναι διαδεδομένες στην πολιτική του δημόσιου τομέα. Οι τρανσέξουαλ ιδιαίτερα ποινικοποιούνται πολύ αποτελεσματικά αν προσπαθήσουν ιατρικώς να αλλάξουν φύλο απευθυνόμενοι σε ιδιώτες (ακόμη και αν είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσουν πρόσβαση σε παρόμοιες εγχειρήσεις με οποιοδήποτε άλλο τρόπο: μόνο 5 νομικές πράξεις αλλαγής φύλου εκτελούνται κάθε χρόνο). Το σπουδαίο εκπαιδευτικό σύστημα της Κούβας κάνει ελάχιστα στην πράξη για να μειώσει το επίπεδο των εγκλημάτων μίσους.

Αυτό που είναι μάλλον εκπληκτικό είναι ότι ο Corbyn επισκέφθηκε την Κούβα τρεις φορές, και την μία έκανε τον ποδηλατικό γύρο της χώρας μαζί με το γιο του. Πόσο αξιαγάπητο! Δεν είχε δει τα συγκλονιστικά επίπεδα φτώχειας των αστικών και αγροτικών περιοχών; Δεν σκέφτηκε ότι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι δεν επικρίνουν την κυβέρνησή τους στους τουρίστες είναι ίσως επειδή είναι πολύ φοβισμένοι για να το κάνουν;

Φυσικά οι αναρχικοί δεν έχουν καμία συμπάθεια ούτε για τους πλούσιους Κουβανούς εξόριστους που έχουν εγκαταλείψει την Κούβα πηγαίνοντας στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και σήμερα χορεύουν στους δρόμους του Μαϊάμι, ούτε βέβαια (πόσο περισσότερο) για τη CIA και άλλες υπηρεσίες και με τις αστείες τους προσπάθειές να δολοφονήσουν τον Κάστρο. Οι πραγματικοί ήρωες ήταν οι απλοί άνθρωποι που αντιστάθηκαν στο καθεστώς της προηγούμενης δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα y Zaldívar.

Οι αναρχικοί της Κούβας ήταν μέρος της εικόνας από τον δέκατο ένατο αιώνα και έως τώρα υπέστησαν καταπίεση υπό το καθεστώς όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Σήμερα στέκονται ενάντια τόσο στον καπιταλισμό όσο και στο κράτος, ενώ είναι υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της οργάνωσης. Η AF (Αναρχική Ομοσπονδία) φιλοξένησε το 2015 την περιοδεία μίας ομάδας που προσπαθεί να οργανώσει τους ανθρώπους με ασφάλεια, και ονομάζεται Κριτικό Παρατηρητήριο της Κούβας , και επίσης παρακολούθησε το 10ο Συνέδριο της Διεθνούς IAF-IFA.

Αν είστε λίγο αγανακτισμένος από τον σεβασμό που αποδίδεται σε αυτήν την υποτιθέμενη «μεγάλη εικόνα» του 20ου αιώνα (του Φιντελ Κάστρο), και καχύποπτος για την εικόνα ζωής στην Κούβα που ζωγράφισαν ομάδες όπως η Εκστρατείας Αλληλεγγύης Κούβας, και θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κουβανικό Αναρχισμό, ρίξτε μια ματιά στο:

Frank Fernández, Αναρχισμός Κούβας: Η Ιστορία της Α Movement https://theanarchistlibrary.org/library/frank-fernandez-cuban-anarchism-the-history-of-a-movement

Fifth Estate # 395, Χειμώνας 2016 http://www.fifthestate.org/archive/395-winter-2016-50th-anniversary/we-want-to-revive-anarchism-in-cuba/

Πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις της AF για την Κούβα: https://afed.org.uk/?s=cuba

Βλέπε επίσης, Οργανώστε # 47, Χειμώνας
1997/98: Μύθοι και θρύλοι – Τσε Γκεβάρα
μέσω https://afed.org.uk/anarchists-on-cuba

Στα αγγλικά: Anarchist Federation: Anarchists on Cuba

Δείτε επίσης

Θεσσανίκη: Vegan κουζίνα οικονομικής ενίσχυσης

Σάββατο 23/9 15:00-18:00 vegan κουζίνα οικονομικής ενίσχυσης για τα ιατρικά έξοδα τετράποδου συντρόφου, στην κατάληψη …

Αφήστε μια απάντηση

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων