Ανακοίνωση των ELN για την ένοπλη απεργία 72 ωρών της 14ης Φλεβάρη

0
1294

Λάβαμε 12/03/2020

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια πρόσφατη ενημερωτική ανακοίνωση των Εθνικών Απελευθερωτικών Δυνάμεων (ELN), μιας από τις δυο μαζικότερες αντάρτικες οργανώσεις της Κολομβίας, που πολεμάει από τη δεκαετία του 1960 με ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα. Το κείμενο πάρθηκε προς μετάφραση από τον κινηματικό ιστότοπο AMW (abolition movement worldwide), που προσφέρει πλούσια ενημερότητα από τα μέτωπα των απελευθερωτικών κινημάτων παγκοσμίως. Η μετάφραση και δημοσίευση αυτής της ανακοίνωσης στα ανοιχτά ψηφιακά μέσα αντιπληροφόρησης του ελλαδικού κινήματος, έχει πολιτικό χαρακτήρα. Η συγκεκριμένη εμπειρία που αποτελεί κομμάτι της παρούσας διεθνούς επαναστατικής πάλης έχει ιδιαίτερη σημασία μέσα στις τρέχουσες συνθήκες της ταξικής διαπάλης, ανεξάρτητα από πολιτικές συμφωνίες ή διαφωνίες, που δεν έχουν κανένα νόημα έξω από το πεδίο του άμεσου επαναστατικού, άρα ένοπλου αγώνα.

Το κολομβιανό κράτος, παρά την άγρια τρομοκρατία που ασκεί επί δεκαετίες, με την στήριξη όλου του βορειοδυτικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ, δεν έχει καταφέρει να ξεριζώσει το λαϊκό αντάρτικο. Αντιθέτως, η δραστηριότητα των ανταρτών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιχείρηση της 14ης με 16ης του Φλεβάρη, αποδεικνύει ότι η ιστορία παραμένει στα χέρια των επαναστατικών κινημάτων. Ο ένοπλος αγώνας δεν ήταν και δεν είναι ένα ξόδεμα αγωνιστικού αίματος για προπαγάνδα. Το αντάρτικο δεν τρέφεται από έναν περιθοριακό πολιτικό υπαρξισμό. Γεννιέται από την κοινωνική ανάγκη για συθέμελες ανατροπές και γιγαντώνεται επιχειρώντας άμεσα επαναστατικά άλματα. Ελευθερώνει έδαφος, δημιουργεί κοινωνικό πεδίο, επιτίθεται στην καρδιά του κράτους και του κεφάλαιου.

Ο πρόσφατος αφοπλισμός και η πολιτική ενσωμάτωση της άλλης μαζικής αντάρτικης οργάνωσης της Κολομβίας, FARC, καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την σημασία των δυνατοτήτων που διανοίγει η επαναστατική πρωτοβουλία στο κολομβιανό έδαφος. Η άγρια ταξική επίθεση του ελληνικού κράτους που εντείνεται, με οξύτερο σημείο σήμερα την μιλιταριστική-φασιστική εκκαθάριση των μεταναστών στα σύνορα, καθιστά επιτακτική την ανάγκη να πάρουμε την σπίθα από τις νίκες των ζωντανών επαναστατικών κινημάτων.

Να σημειώσουμε ότι οι ELN έχουν εκφράσει την συστράτευσή τους με την Κουρδική αντίσταση και την Συνομοσπονδία της Β.Συρίας ενάντια στον τούρκικο ιμπεριαλισμό.
Σε αγκύλες, οι σημειώσεις του μεταφραστή. Οι επαναλήψεις έχουν μεταφραστεί όπως ήταν στο αγγλικό κείμενο. Προφανώς, αποτελούν τη σύνοψη των πρακτικών αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης αντάρτικης επιχείρησης.

Πηγή (source): https://amwenglish.com/articles/eln-armed-strike-paralyzes-huge-portions-of-colombia/
Μετάφραση (translation): Sol

Την Παρασκευή 14 Φλεβάρη οι ELN ανακοίνωσαν μια ένοπλη απεργία 72 ωρών απαιτώντας την παύση των μεταφορικών δραστηριοτήτων και το κλείσιμο των επιχειρήσεων στη χώρα.

Αυτή η ένοπλη απεργία προκάλεσε την κατάρρευση της κυβερνητικής εξουσίας στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες. Ο στρατός βρέθηκε ανίσχυρος να σταματήσει το κίνημα, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις μιας ντουζίνας υψηλόβαθμων αξιωματικών σε μια συνέντευξη τύπου.
Σε κάποιες περιπτώσεις, στρατιώτες και αστυνομία αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στα αστυνομικά τμήματα ή στους στρατώνες. Οι ELN πραγματοποίησαν επίσης μια σειρά από επιθέσεις σε κομβικές υποδομές.

Οι αντάρτες κατάφεραν να κλείσουν τους δυο αυτοκινητόδρομους που συνδέουν την πρωτεύουσα Μπογκοτά, όπως και τη δεύτερη πόλη της χώρας, το Μεντεγίν, με την ακτή της Καραϊβικής, τραυματίζοντας πέντε αστυνομικούς.

Η κυκλοφορία μεταξύ του Κάλι και των συνόρων του Εκουαδόρ μειώθηκε χαρακτηριστικά καθώς οι οδηγοί λεωφορίων και οι φορτηγατζήδες αρνήθηκαν να πάρουν τον ΠανΑμερικάνικο δρόμο που διασχίζει τις περιοχές που ελέγχονται από τις ELN στη νοτιοδυτική επαρχία της Κοκά.

Η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Ecopetrol αναγκάστηκε να κλείσει τον πετρελαιαγωγό Caño-Limon Coveñas μετά από πολλές βομβιστικές επιθέσεις. Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε μια επίθεση ελεύθερου σκοπευτή στη βορειοανατολική περιοχή του Κατατούμπο το Σάββατο.

Στην διοικητική περιοχή της Αροκά, η ένοπλη απεργία μεταμόρφωσε την πρωτεύουσα της επαρχίας (Αροκά) καθώς και άλλες πόλεις της περιοχής σε πόλεις φαντάσματα όπου η αστυνομία και ο στρατός υπάκουσαν στις εντολές των ανταρτών και δεν βγήκαν από τις βάσεις τους.

Στην διοικητική περιοχή του Σεζάρ, έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν από μια βομβιστική επίθεση των ELN στον δρόμο μεταξύ των πόλεων Πελάγια και Ελ Μπούρο. Οι ELN επίσης ανατίναξαν τον δρόμο που συνδέει τον δήμο του Κατατούμπο με τη Βενεζουέλα.

Σε άλλο συμβάν οι αντάρτες των ELN τραυτάτισαν τουλάχιστον πέντε αστυνομικούς με πυροβολισμούς στην επαρχία Κεσάρ την Παρασκευή.

Ντόπιοι από το Κουρουμανί, επίσης στο Κεσάρ, ανέφεραν δυο εκρήξεις πίσω από το τοπικό αστυνομικό τμήμα σε μια επίθεση των ELN.

Επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα αναφέρθηκαν επίσης στο Φορτούλ και στην Αροκίτα, δυο πόλεις στην Αροκά όπου οι αντάρτες έχουν μια αξιοσημείωτη παρουσία.
Οι δημόσιες δραστηριότητες στις περιοχές που ελέγχονται από το αντάρτικο σε όλη την Κολομβία έχουν σταματήσει. Ολόκληρες πόλεις έγιναν φαντάσματα καθώς το επαναστατικό κίνημα αντιμετωπίζει την καπιταλιστική/φασιστική εξουσία.

Πολλοί κάτοικοι και τοπικά μίντια από τις περιοχές που ελέγχονται από το αντάρτικο είπαν ότι οι αστυνομικοί συμμορφώνονται με τις αντάρτικες εντολές να μην βγουν στους δρόμους.

Οι ELN όχι μόνο προκάλεσαν με επιτυχία την μερική κατάρρευση του κράτους σε περιοχές που ιστορικά βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, αλλά και ήταν ικανές να επιφέρουν επιτυχείς επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.

Οι αντάρτες έκλεισαν επιτυχώς τους δυο αυτοκινητόδρομους που συνδέουν την πρωτεύουσα Μπογκατά και τη δεύτερη πόλη της χώρας, το Μεντεγίν, με τη ακτή της Καραϊβικής, τραυματίζοντας πέντε αστυνομικούς κι έναν πολίτη.
Μια βομβιστική επίθεση στη συνοριακή πόλη Κουκουτά κάποιες ώρες πριν τη λήξη του αποκλεισμού άφησε τουλάχιστον έναν στρατιώτη τραυματία.

Η κυκλοφορία μεταξύ του Κάλι και των συνόρων του Εκουαδόρ μειώθηκε χαρακτηριστικά καθώς οι οδηγοί λεωφορίων και οι φορτηγατζήδες αρνήθηκαν να πάρουν τον ΠανΑμερικάνικο δρόμο που διασχίζει τις περιοχές που ελέγχονται από τις ELN στη νοτιοδυτική επαρχία της Κοκά.
Η κρατική επιχείρηση πετρελαίου Ecopetrol αναγκάστηκε να κλείσει τον πετρελαιαγωγό Caño-Limon Coveñas μετά από πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις.
Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στη βορειοανατολική περιοχή του Κατατούμπο και ο διευθυντής ενός τοπικού τηλεοπτικού καναλιού στη νοτιοδυτική επαρχία της Κοκά αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή.

Ενόσο οι αντάρτες προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιθέσεις για να δείξουν στην Κολομβία την στρατιωτική δύναμη των ELN, οι κρατικές δυνάμεις προσπαθούσαν να υποτιμήσουν αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα.
Ένας αντάρτης στρατολόγος είπε ότι «ο ένοπλος αγώνας» τους στρέφεται ενάντια στην «κακή διακυβέρνηση» καταδεικνύοντας την καθαρή σύνδεση των κινημάτων διαμαρτυρίας που ξεκίνησαν το Νοέμβρη, με το ένοπλο κίνημα.

Ένας από τους λόγους της εντεινόμενης επίθεσης των ELN είναι η «αντιδραστική βία των ολιγαρχικών κυβερνήσεων ως εργαλείο κυριαρχίας», είπε ο αντάρτης σχολιάζοντας εικόνες της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων.

Σε μια άλλη αναφορά στις πρόσφατες διαδηλώσεις, το μέλος των ELN είπε ότι ο ένοπλος αγώνας … {συντακτικό, μάλλον δακτυλογραφικό έλλειμα από το πρωτότυπο} «επειδή η εκπαίδευση βρίσκεται στα χέρια των επιχειρηματιών που εκμεταλλύονται τον λαό» ενώ «οι πτυχιούχοι και οι διανοούμενοι πρέπει να πουλήσουν τον εαυτό τους στην κυρίαρχη τάξη, αλλιώς να πεθάνουν».

Επιπλέον, «η γη δουλεύεται από ακτήμονες που δεν έχουν ένα μέρος ούτε για να πεθάνουν» την ίδια στιγμή που «η άγνοια των ηγετών καταστρέφει την Μητέρα Γη και τις κοινότητές της», σύμφωνα με τον αντάρτη.

Οι εργάτες «δουλεύουν για έναν μισθό πείνας», είπε το μέλος των ELN, προσθέτοντας ότι «οι μικροί επιχειρηματίες καταστρέφονται από το ξένο κεφάλαιο» και «ο πλούτος των εδαφών μας λεηλατείται από τους γκρίνγκος {οι λευκοί αποικειοκράτες}.