Ρέθυμνο: Ανακοίνωση του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού για τον 3ο εμπρησμό του και την σφράγιση του από τις Πρυτανικές αρχές

0
980

ΜΠΑΤΣΟΙ-ΝΑΖΙ-ΠΡΥΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ

Σήμερα 13/9/2012 τα ξημερώματα, «άγνωστοι» εισέβαλαν στο Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι του πανεπιστημίου Ρεθύμνου και έβαλαν φωτιά, «χωρίς κανείς να ακούσει και να δει τίποτα …»Ήταν η τρίτη κατά σειρά εμπρηστική επίθεση που δεχόμαστε, με το διάστημα που μεσολαβεί από τη δεύτερη επίθεση να είναι ακριβώς μια εβδομάδα! Δεν πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα καθώς έχει σημειωθεί μπαράζ επιθέσεων  στο Ρέθυμνο από νεοναζί  τον τελευταίο καιρό(μαχαιρώματα σε μετανάστες, ξυλοδαρμοί και επιθέσεις σε αντιφασίστες, κ.α.)

Η στάση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η απάντηση της σε όλο αυτό, ήταν να σιωπήσει όσον αφορά στις ναζιστικές επιθέσεις που συνέβησαν μέσα στο πανεπιστήμιο, επιτιθέμενη ταυτόχρονα στο ίδιο το στέκι σφραγίζοντας το.

Επιπλέον σημειώνουμε, ότι στην προηγούμενη εμπρηστική επίθεση κυκλοφόρησαν ψευδή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο περί εμπρησμού : «Στο χώρο υπήρχε υλικοτεχνικός εξοπλισμός συνολικής αξίας 40000 ευρώ ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν βιβλία και έπιπλα συνολικής αξίας 7000 ευρώ». Ουδείς από την πρυτανεία ή τη διοίκηση διέψευσε αυτές τις ειδήσεις, αλλά και κανείς δεν ανέλαβε τη ευθύνη  για αυτές. Όλα αυτά, προτού βγει το πόρισμα της πυροσβεστικής.

Σήμερα δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στις επτά το πρωί, αμέσως μετά τη φασιστική επίθεση, η τεχνική υπηρεσία του πανεπιστημίου ειδοποιημένη από τον αντιπρύτανη Τζανάκη, ξεκίνησε να ξηλώνει τι πόρτες και τα παράθυρα του στεκιού, υλικά που είχαν τοποθετηθεί από τον κόσμο που πλαισιώνει το στέκι αλλά και αλληλέγγυους από την Κρήτη και άλλα μέρη.

Ο συγκεκριμένος καθηγητής από το 2010, είχε στοχοποιήσει το στέκι για τη λειτουργία του μέσα στο παν/μιο και δεν μας εκπλήσσει η τωρινή του στάση.

Ωστόσο, καθώς οι επιθέσεις που έχει δεχτεί ο χώρος ΔΕΝ είναι εμπρησμοί για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε συμμορίες, αλλά αποτελούν στοχευμένη επίθεση σε ένα χώρο που διακινεί και υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη και την ελευθερία, είναι ξεκάθαρο πως η στάση αυτή της πρυτανείας εκφράζει την πολιτική της θέση.

Από το καλοκαίρι, η κυριαρχία ακολουθώντας τις ακροδεξιές προεκλογικές θέσεις Σαμαρά, επιτίθεται-προσπαθώντας στην ουσία να εξοντώσει- σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, κομμάτια της εργατικής τάξης. Πρώτα μπήκαν στο στόχαστρο οι μετανάστες, οι ομοφυλόφιλοι, οι γυναίκες. Τώρα βιώνουμε μια γενικευμένη επίθεση σε καταλήψεις (κατάληψη Δέλτα στη Θεσ/νίκη, κατάληψη Δράκα Κέρκυρα ) και στέκια.

Στη συνέχεια στο στόχαστρό τους θα βρίσκεται κάθε ομάδα ή άνθρωπος που αγωνίζεται για τα αυτονόητα ενάντια στην πολιτική κράτους-κεφαλαίου, μέχρι όλοι να υποδουλωθούμε πλήρως.

Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας-οι καταπιεσμένοι-δέχεται μια διαρκή επίθεση από το κράτος και το κεφάλαιο, με οποιαδήποτε πρόσβαση σε παιδεία και υγεία να αποκλείεται και τις εργατικές κατακτήσεις να εξαφανίζονται. Κάποιοι επιλέγουν να σταθούν με αξιοπρέπεια παλεύοντας μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό και ταξικό κίνημα, ενώ κάποιοι άλλοι επιλέγουν να σκύψουν το κεφάλι στα μικρά και μεγάλα αφεντικά, συνεργαζόμενοι με κάθε ναζιστικό απόβλητο του παρακράτους. Αυτοί που επιλέγουν το δεύτερο είναι αυτοί που συναινούν στη εξαθλίωση της κοινωνίας και είναι οι ίδιοι που καταστέλλουν το κίνημα και χτυπάνε αγωνιζόμενους ανθρώπους και χώρους. Αυτοί θα μας βρίσκουν μπροστά τους! 

Θεωρούμε ξεκάθαρα τη σιωπή και την πρακτική της πρυτανείας ως συνενοχή στις φασιστικές επιθέσεις και καλούμε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα και όποιον θεωρεί τον εαυτό του αντιφασίστα και στην πλευρά του προλεταριάτου, να πράξει αναλόγως των πεποιθήσεων του και να σταθεί ανοιχτά στο πλευρό μας.

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ