Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας: Σβάρνα

Καταγγελία για αστυνομική βία εις βάρος προσφύγων

Λάβαμε 19/02/2020

Σβάρνα…

Τη Δευτέρα 17/02 κατά την διάρκεια της κλινικής επίσκεψης μας στην κατάληψη Νοταρά26, προσήλθε για εξέταση ο ΑΜ άνδρας ηλικίας 27 ετών, πρόσφυγας από Ιράν, λόγω αναφερόμενου ήπιου άλγους και αισθήματος ξηρότητας ΔΕ οφθαλμού από 3ημέρου. Κατά την κλινική εξέταση παρατηρήθηκαν εκχύμωση και οίδημα περιοφθαλμικά με επέκταση στο ΔΕ άνω και κάτω βλέφαρο, υπόσφαγμα (αιμορραγία κάτω από τον επιπεφυκότα) ΔΕ οφθαλμού, εκχυμώσεις στο ΑΡ πλάγιο θωρακικό τοίχωμα, καθώς και εκδορές στο μετωπιαίο οστό ΔΕ, στο άνω τμήμα του στέρνου και των ώμων άμφω. Ο τραυματίας ανέφερε ότι έχει πόνους στα χέρια και στα πόδια. Με το πέρα της κλινικής εξετάσεως δόθηκαν οδηγίες και αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή.

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία από τις πολλές που έρχονται στο φως για την συνεχόμενη αστυνομική βία που επικρατεί στα στενά των Εξαρχείων και που τον τελευταίο καιρό έχει εστιάσει εκ νέου προς την κατάληψη Νοταρά ως ένα διαρκεί μέτρο απειλής και εκφοβισμού. Η αστυνόμευση στην περιοχή υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και έχει ως μηχανισμός πάρει Σβάρνα σχεδόν τους πάντες και τα πάντα.
Αυτή η διαμορφούμενη εφιαλτική πραγματικότητα μας φέρνει στο νου το έργο του Κάφκα Σωφρονιστική αποικία. Σε αυτό παρουσιάζεται εκτενώς η «Σβάρνα» μια μηχανή βασανισμού. Οι αποτρόπαιες λειτουργίες της διαμορφώνουν μια κατάσταση στα όρια του Νόμου περίσσειας τιμωρίας και πόνου. Η Σβάρνα είναι μια μηχανή που κυριολεκτικά σκαλίζει τον νόμο στο σώμα του ανθρώπου. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση το γράμμα του Νόμου χαράχθηκε μέσα από την έλλογη υπερβολή της σαδιστικής ηδονής που για ακόμα φορά τα όργανα της τάξης επέδειξαν.

Η περίπτωση των Εξαρχείων δείχνει την θεμελιώδη ελλειπτικότητα του Νόμου που αποτυγχάνει να λειτουργήσει. Είναι δε ο ίδιος ο Νόμος που για να επιβληθεί πρέπει να παράγει ο ίδιος την παραβίαση το, να την κατασκευάσει ή να την επανεφεύρει. Αυτή η χυδαία ηδονή του Νόμου είναι το κατασταλτικό αφήγημα. Αυτός ο κανόνας δικαίου εξαρτάται από αυτή την επιβολή.

Δεν τρέχουμε καμία αυταπάτη ότι τα χειρότερα έρχονται. Καλούμε τον καθένα να αντισταθεί σε αυτή την συνθήκη, να μην συναινέσει με την σιωπή του σε αυτό το σύγχρονο καθεστώς της Σβάρνας όχι μόνο στην περιοχή αλλά και πουθενά στον κόσμο.

Αλληλέγγυοι Λειτουργοί Υγείας
18/2/2020

Απαντήστε

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες