«Ξεβράκωμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι αποφάσεις της ΚΕΜ

0
2010

Με δύο προκλητικές αποφάσεις που έλαβε σήμερα, η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών απέρριψε τις δύο αιτήσεις του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον φωτογραφικό νόμο 4760/2020.

Η ακριβής σύνθεση της ΚΕΜ δεν ανακοινώθηκε. Εχουμε μόνο δύο έγγραφα της Νικολάου, στα οποία παραθέτει το σκεπτικό και το διατακτικό των ομόφωνων αποφάσεων της ΚΕΜ (όχι τις ίδιες τις αποφάσεις). Δεν φαίνεται, δηλαδή, η σύνθεση του οργάνου που πήρε την απόφαση, όπως συμβαίνει με όλες τις δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι η σύνθεση της ΚΕΜ, με κοινή απόφαση του υφυπουργού Προ Πο Οικονόμου και του υπουργού Δικαιοσύνης Τσιάρα είναι: πρόεδρος η Σοφία Νικολάου (με αναπληρωτή τον Ι. Σταλία, προϊστάμενο γενικής διεύθυνσης Διαχείρισης Καταστημάτων Κράτησης και Διαχείρισης Κρίσεων) και μέλη η επόπτης των Φυλακών Κορυδαλλού, αντεισαγγελέας Εφετών Πειραιά Καλλιόπη Νταγιάντα (με αναπληρώτρια την αναπληρώτρια επόπτη του Κορυδαλλού, εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά Αικατερίνη Μπαρτζάκλη) και ο κουμπάρος και δικηγορικός συνεργάτης της Νικολάου, Θεόδωρος Παναγιώτου (με αναπληρωτή τον δικηγόρο Γρηγόριο Κάτσιο, ο οποίος έχει παραιτηθεί πρόσφατα).

Στο τέλος αυτού του σημειώματος παραθέτουμε και τις δύο αποφάσεις της ΚΕΜ, που αποτελούν μνημεία νομικής αυθαιρεσίας και κρατικού αυταρχισμού, ενταγμένες πλήρως στο δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Είναι αποφάσεις που τις βρίσκει κανείς μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα. Η κρατική καταστολή αποθεώνεται, βγαίνει έξω από κάθε νομικό πλαίσιο και παρουσιάζεται με το πιο ωμό της πρόσωπο.

  1. Στην πρώτη απόφαση, η ΚΕΜ εξετάζει την από 24.12.2020 αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα. Για πρώτη φορά παραδέχονται δημόσια ότι υπάρχει αυτή η αίτηση (από τις 24.12.20, μάλιστα, και όχι από από τις 28.12.20, όπως λαθεμένα είχαμε ενημερωθεί και γράφαμε).

Η Σοφία Νικολάου, όμως, στο έγγραφο που απέστειλε στην υπεράσπιση Κουφοντίνα στις 3 Μάρτη, δεν έκανε καμιά αναφορά σ’ αυτή την αίτηση. Σαν να μην υπήρχε. Εκανε αναφορά μόνο στην επανυποβολή της αίτησης από την υπεράσπιση Κουφοντίνα στις 28.2.2021.

Την ίδια ψευδή ενημέρωση έκανε και στο δικαστικό συμβούλιο της Λαμίας, όπως συνάγεται από το βούλευμα που εξέδωσε αυτό το δικαστήριο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ύπαρξη αίτησης από 28.12.20 (το σωστό είναι: από 24.12.20) αναφέρεται από το δικαστήριο ως ισχυρισμός του Κουφοντίνα, που δεν επιβεβαιώνεται από κάποιο έγγραφο! Μ’ άλλα λόγια, η Νικολάου εξαπάτησε και το δικαστήριο της Λαμίας, μην αναφέροντας ότι υπάρχουν δύο αιτήσεις Κουφοντίνα.

Η Σοφία Νικολάου και ο πολιτικός της προϊστάμενος υφυπουργός Οικονόμου, όταν στις 25 Γενάρη υπήρξε παρέμβαση στο υπουργείο από αντιπροσωπεία (οι δικηγόροι Παπαδάκης και Παπαστεργίου και η γιατρός Ντουζέπη), έλεγαν δήθεν αθώα: «Γιατί δεν κάνει μια αίτηση στην ΚΕΜ ο Κουφοντίνας;». Ενώ ήξεραν αυτό που ούτε τα μέλη της αντιπροσωπείας ούτε εμείς γνωρίζαμε, ότι δηλαδή ο Κουφοντίνας έχει κάνει αίτηση από τις 24 Δεκέμβρη. Με αγοραίο τρόπο παραπλανούσαν τους δικηγόρους και τη γιατρό!

Ερχονται, λοιπόν, τώρα και παραδέχονται ότι υπήρχε αίτηση Κουφοντίνα από τις 24 Δεκέμβρη, την οποία έλαβαν από τη φυλακή στις 11 Γενάρη. Δε φταίνε οι αργίες. Αλλωστε, μια άλλη αίτηση του Κουφοντίνα, για να του δώσουν αντίγραφα των αποφάσεων που τον αφορούν, έγινε στις 28 Δεκέμβρη, διαβιβάστηκε αυθημερόν στο υπουργείο, απαντήθηκε από τη Νικολάου στις 31 Δεκέμβρη (με το γνωστό χουντικής έμπνευσης έγγραφο που σε ελεύθερη απόδοση έλεγε «δε σου δίνω τίποτα») και η απάντηση κοινοποιήθηκε στον Κουφοντίνα στις 7 Γενάρη. Γιατί η αίτησή του να μεταχθεί στον Κορυδαλλό διαβιβάστηκε στο υπουργείο 11 Γενάρη και όχι αμέσως μόλις υποβλήθηκε; Δεν είχαν σκοπό ούτε να την εξετάσουν. Ζήτησαν να κλειδωθεί στο συρτάρι. Και την παρέλαβαν μόνο όταν ο Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας (8 Γενάρη).

  1. Από τις 24 Δεκέμβρη, που υπέβαλε την αίτηση ο Κουφοντίνας, μέχρι σήμερα, που την «εξέτασε» η ΚΕΜ, έχουν περάσει 78 μέρες. Πάνω από δυόμισι μήνες! Επί δύο μήνες και κάτι μέρες ο κρατούμενος πραγματοποιεί απεργία πείνας, που τον έχει φέρει στο χείλος του θανάτου (για «κρίσιμη κατάσταση» μιλά ακόμα και ο διοικητής του νοσοκομείου). Πώς χαρακτηρίζεται αυτή η συμπεριφορά ενός κρατικού οργάνου; Αν αναφερόμασταν σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα μιλούσαμε για κρατική αυθαιρεσία, μανδαρινισμό, γραφειοκρατική ταλαιπωρία του πολίτη. Οταν, όμως, μιλάμε για απεργό πείνας που έχει ξεπεράσει τους δυο μήνες, τότε μιλάμε για εγκληματική κατασταλτική συμπεριφορά, με στόχο να προκληθούν στον απεργό πείνας οι πιο σοβαρές βλάβες στην υγεία του, ακόμη και ο θάνατος.

Οχι μόνο παρίσταναν πως δήθεν δεν υπάρχει αίτηση Κουφοντίνα από τις 24 Δεκέμβρη (που τώρα παραδέχονται ότι υπήρχε), αλλά έστησαν και μια πρωτοφανή στα χρονικά των τελευταίων δεκαετιών παγίδα, λέγοντας «πηγαίνετε στα δικαστήρια», ενώ η ίδια η Νικολάου είχε φροντίσει στα μουλωχτά να στείλει στην εισαγγελέα Λαμίας έγγραφο, στο οποίο τής έλεγε ότι εκκρεμεί στην ΚΕΜ αίτηση Κουφοντίνα για μεταγωγή, επομένως το δικαστήριο δεν μπορεί να επιληφθεί του ζητήματος, γιατί ο Κουφοντίνας δεν έχει πάρει δύο αρνήσεις από την ΚΕΜ, για να μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών, όπως προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας!

Ετσι, επί μια βδομάδα έσερναν τον Κουφοντίνα από τον Αννα στον Καϊάφα (από το ποινικό δικαστήριο της Λαμίας στο ΣτΕ, που κηρύχτηκε αναρμόδιο). Και μόλις τέλειωσε η βδομάδα των δικαστηρίων, συγκάλεσαν την ΚΕΜ και έβγαλαν δυο απορρίψεις σε μια μέρα (κι ας χώριζαν δυο μήνες τις δυο αιτήσεις)!

Επιβεβαίωσαν πλήρως αυτό που εμείς φωνάζουμε εδώ και καιρό: ότι η μεταχείριση του Κουφοντίνα από τις κρατικές αρχές, κατ’ εντολήν της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι κινούμενη άμμος, από την οποία δεν μπορεί να βγει με τίποτα. Δικαιώνουν και τον ίδιο τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ότι δεν είχε καμιά άλλη επιλογή εκτός από την απεργία πείνας.

  1. Επί της ουσίας, η πρώτη απόφαση απορρίπτει την από 24.12.2020 αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταχθεί στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον φωτογραφικό νόμο 4760/2020. Το σκεπτικό είναι της λογικής «εμείς είμαστε η εξουσία, ό,τι θέλουμε αποφασίζουμε, ακόμα κι αν ο νόμος μας προβλέπει διαφορετικά».

Αναφέρει ότι η ΚΕΜ αποφάσισε μεταγωγή από την Κασσαβέτεια στον Κορυδαλλό και αμέσως, με προσωπική της απόφαση, η Νικολάου αποφάσισε όχι Κορυδαλλό αλλά Δομοκό. Δεν εξηγεί, όμως, γιατί δεν πήρε και τις δύο αποφάσεις η ΚΕΜ, αφού ήταν την ίδια μέρα, αλλά τη δεύτερη την πήρε προσωπικά η Νικολάου; Σημασία έχει, όμως, πως η ΚΕΜ έρχεται εκ των υστέρων και επικυρώνει όλα τα αίσχη που διέπραξε η Νικολάου.

Προσέξτε λογική. Αναφέρει ότι η Νικολάου διέταξε τη μεταγωγή στον Δομοκό για λόγους κοροναϊού. Αμέσως μετά προσθέτει και τα περί «φυλακής υποδίκων», το οποίο όμως δεν υπήρχε στην απόφαση της Νικολάου (πολλές μέρες μετά την έναρξη της απεργίας πείνας άρχισε να το επικαλείται). Τα πραγματολογικά δεδομένα ούτε που ενδιαφέρουν την ΚΕΜ, γι’ αυτό και δεν τα αναφέρει. Δηλαδή, ότι ο Κορυδαλλός έχει και πτέρυγες καταδίκων (ο νόμος δεν ζητά διαχωρισμό φυλακών, αλλά διαχωρισμό πτερύγων στην ίδια φυλακή), ότι στον Κορυδαλλό έχει κατασκευαστεί ειδική πτέρυγα, στην οποία μάλιστα ο Κουφοντίνας «έβγαλε» 16 χρόνια.

  1. Η κατακλείδα της απόφασης ξεπερνά κάθε φαντασία.

Πρώτα αναφέρουν ότι «έχουν τηρηθεί οι διατάξεις του νόμου»! Ετσι απλά: αποφασίζομεν και διατάσσομεν!

Μετά λένε ότι «ο λόγος ότι δεν έχει εφαρμοστεί ο Νόμος και άρα δεν έπρεπε να επαναμεταχθεί στο Κ.Κ. Κορυδαλλού δεν μπορεί να θεωρηθεί λόγος μεταγωγής». Το διανοείστε; Λένε στον Κουφοντίνα: ακόμα κι αν δεν έχει εφαρμοστεί ο φωτογραφικός νόμος, το να ζητάς μεταγωγή στον Κορυδαλλό κατ’ εφαρμογήν του νόμου δεν αποτελεί λόγο μεταγωγής σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Κώδικα! Μονά ζυγά χαμένος, δηλαδή!

Και καταλήγουν με ένα κρεσέντο κατασταλτικής λογικής που μόνο σε λατινοαμερικάνικες δικτατορίες θα ταίριαζε: «Η πρόβλεψη όμως, του Νόμου για επιστροφή στο Κ.Κ. Κορυδαλλού δεν θεμελιώνει αυτοτελές δικαίωμα του κρατουμένου να παραμείνει ή να μεταχθεί σε συγκεκριμένο Σωφρονιστικό Κατάστημα»! Με απλά λόγια: το προβλέπει μεν ο νόμος, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και δικαίωμά σου (όταν σε λένε Κουφοντίνα)!

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε κάτι σημαντικό. Υπάρχει μια απόφαση της ΚΕΜ, η υπ’ αριθμ. 1617/21-12-2020, με την οποία αποφασίστηκε η μεταγωγή του Κουφοντίνα από την Κασσαβέτεια στον Κορυδαλλό. Αυτή η απόφαση δεν έχει δοθεί ούτε στον Συνήγορο του Πολίτη. Γιατί; Μήπως γιατί αποφάσισε τη μεταγωγή στον Κορυδαλλό, αποκλειστικά και μόνο βάσει του φωτογραφικού νόμου 4760/2020; Ακόμα και αν δεν ήταν γνωστά στην ΚΕΜ τα περί κοροναϊού, που επικαλέστηκε την ίδια μέρα η Νικολάου, ήταν σίγουρα γνωστά τα περί «φυλακής υποδίκων». Επομένως, αν υπήρχε τέτοιο κώλυμα, θα έπρεπε να το επικαλεστεί η ΚΕΜ και να μην αποφασίσει Κορυδαλλό.

Η ΚΕΜ στις 21 Δεκέμβρη αποφάσισε Κορυδαλλό και τίποτ’ άλλο. Γι’ αυτό και η Νικολάου δε δίνει σε κανένα (ούτε στον ΣτΠ) αυτή την απόφαση. Γιατί αυτή η απόφαση είναι η μόνη νόμιμη. Και μπορούμε να καταλάβουμε καλά για ποιο λόγο η ΚΕΜ έρχεται εκ των υστέρων και διαψεύδει τον εαυτό της, νομιμοποιώντας όλα τα αίσχη: γιατί αυτή την πολιτική εντολή πήρε.

  1. Η δεύτερη απόφαση της ΚΕΜ είναι πανομοιότυπη με την πρώτη. Επειδή, όμως, η υπεράσπιση Κουφοντίνα, όταν στις 28.2.2021 επανυπέβαλε την αίτηση, προσέθεσε και λόγους υγείας, έχει σημασία να δούμε τι απαντά η ΚΕΜ σ’ αυτό.

«Ο λόγος αυτός θα πρέπει να κριθεί απορριπτέος, με το δεδομένο ότι η βλάβη της υγείας του έχει προκληθεί από απόφαση του ίδιου του αιτούντος να καταφύγει σε απεργία πείνας και δίψας. Τυχόν απόφαση μεταγωγής του δεν θα αποτελέσει τον λόγο επανόρθωσης της βλάβης του, παρά μόνον η απόφασή του να σταματήσει την απεργία πείνας και δίψας». Η λογική αυτή θυμίζει τους κομμουνιστές κρατούμενους που τους πέταγαν από τους ορόφους στο δρόμο και μετά ανακοίνωναν ότι προσπάθησαν να δραπετεύσουν. ‘Η το γνωστό «προσέκρουσε στη ζαρντινιέρα».

Ο σωφρονιστικός τους κώδικας προβλέπει το δικαίωμα των κρατούμενων στην απεργία πείνας. Αυτοί, πετώντας στα σκουπίδια αυτή την αναγνώριση, μιμούμενοι τη Θάτσερ, λένε στον Κουφοντίνα «μόνος σου επέλεξες να πεθάνεις»! Και το λένε πότε; Οταν έχουν βγάλει μια τόσο προκλητική απόφαση σαν αυτή που περιγράψαμε παραπάνω.

Προχωρούν κι άλλο ένα βήμα στην πρόκληση, επιδεικνύοντας αναλγησία που θα τη ζήλευε και η Θάτσερ. Γράφουν ότι «του παρέχεται πλήρης ιατρική φροντίδα και ως εκ τούτου δεν συντρέχουν λόγοι μεταγωγής του, ώστε να αποτραπεί η βλάβη της υγείας που επικαλείται»!

Θυμίζουμε τι έγραφε το ανακοινωθέν του διοικητή του Γ.Ν. Λαμίας, τη μέρα που που ο απεργός πείνας παρουσίασε οξεία νεφρική ανεπάρκεια, η οποία προς στιγμήν αντιμετωπίστηκε με την επανατοποθέτηση ορού ενυδάτωσης: «Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση».

Δε ντρέπονται λίγο; Οχι, δε ντρέπονται, ούτε αυτοί ούτε τα παπαγαλάκια τους που αναπαράγουν ειδικά αυτό το σημείο.

Την Τρίτη, επιτράπηκε στη γιατρό του απεργού πείνας, Κατερίνα Ντουζέπη, να τον επισκεφθεί στη ΜΕΘ (τις προηγούμενες μέρες απαγόρευαν την επίσκεψη και στους δύο γιατρούς). Μας είπε λοιπόν: Ο απεργός πείνας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, διότι ο ορός ενυδάτωσης δεν λύνει το πρόβλημα της ασιτίας. Βρίσκεται σε έντονο υπερκαταβολικό στάδιο, λόγω της πολυήμερης ασιτίας, και δεν καλύπτονται οι βασικές μεταβολικές του ανάγκες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να παρουσιάσει ανά πάσα στιγμή πολυοργανική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο.

Επί της ουσίας, είπε αναλυτικότερα και με ιατρικούς όρους το «σε κρίσιμη κατάσταση» που ανακοίνωσε ο διοικητής του νοσοκομείου. Ο Δ. Κουφοντίνας έχει ήδη υποστεί βλάβες. Ποιες ακριβώς και σε τι βαθμό θα φανεί μόνο αν τον αφήσουν να ζήσει. Οι μέρες είναι έτσι κι αλλιώς μετρημένες. Το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια ΜΕΘ, προστατευμένος από λοιμογόνους παράγοντες, με κάποια φάρμακα, απλά του δίνει μερικές μέρες ζωής παραπάνω, σε σχέση με το αν βρισκόταν σ’ ένα κελί. Η ασιτία δεν αντιμετωπίζεται. Και ο κίνδυνος να χάσει την επαφή με το περιβάλλον είναι υπαρκτός κάθε στιγμή πλέον.

  1. Οι δυο αποφάσεις της ΚΕΜ είναι πανομοιότυπες. «Καρμπόν» που λέμε. Αλλωστε, ένα είναι το αίτημα: μεταγωγή στον Κορυδαλλό, όπως προβλέπει ο φωτογραφικός νόμος. Την αναφορά στους λόγους υγείας θα μπορούσαν να την προσθέσουν κάτω από τους άλλους λόγους. Τότε γιατί έβγαλαν δύο αποφάσεις και όχι μία;

Προσπαθούν να στήσουν μια ακόμη παγίδα: «έχεις δύο αρνήσεις, να πας τώρα στο δικαστήριο της Λαμίας». Ομως, οι αποφάσεις της ΚΕΜ είναι γραμμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να απορριφθούν από το δικαστήριο! Δε θα μπλέξουμε εδώ με νομικές αναλύσεις, όμως αυτή είναι η ουσία.

Πολιτική λύση

Αν επιβεβαιώνουν κάτι οι σημερινές αποφάσεις της ΚΕΜ είναι αυτό που εξαρχής φωνάζει ο Δ. Κουφοντίνας: η υπόθεση είναι πολιτική, πολιτική θα είναι και η λύση.

Ζητούσαμε τις προηγούμενες μέρες να συγκληθεί η ΚΕΜ, για να περάσει μέσω αυτής η αποδοχή της αίτησης του Δημήτρη Κουφοντίνα, η οποία επικαλείται το φωτογραφικό νόμο 4760/2020.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε, αντί για την τήρηση της νομιμότητας, να χρησιμοποιήσει την ΚΕΜ σαν μια ακόμα πολεμική μηχανή ενάντια στον απεργό πείνας. Ολοι οι φερετζέδες της νομιμοφάνειας ξεσκίστηκαν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να δώσει πολιτική λύση ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

ΥΓ. Προς θεσμολάγνους: Καλά θα κάνετε να μη κάνετε υποδείξεις, γιατί μπορεί να γίνετε ρόμπες. «Κατά συνέπεια είναι αυτονόητο ότι ανοίγει ξανά δρόμος για τους συνηγόρους του εφόσον έχουν δύο αρνητικές απαντήσεις να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστικά όργανα», έγραψε η efsyn.gr. Υστερα από λίγο, έκανε στροφή 180 μοιρών και έγραψε: «Κατά συνέπεια είναι αυτονόητο και από το σκεπτικό της αρνητικής απόφασης, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια στους συνηγόρους του να προσφύγουν στη δικαιοσύνη». Δυο αυτονόητα, αντίθετα το ένα από το άλλο, δε γίνεται να ισχύουν…

Οσο για την avgi.gr, έμεινε στην αρχική βέρσιον: «Ανοίγει ο δρόμος για τα διοικητικά δικαστήρια» γράφει ο τίτλος. Και στο σώμα εξηγεί: «Μετά την εξέλιξη αυτή, ανοίγει ο δρόμος για τους συνηγόρους του να προσφύγουν στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια». Αλλα ‘ντ’ άλλα, της Παρασκευής το γάλα. Και να υπήρχε παραπέρα δικαστικός δρόμος (που δεν υπάρχει), δε θα ήταν στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά στο (ποινικό) δικαστήριο εκτέλεσης ποινών της Λαμίας.

Το βασικό, όμως, είναι άλλο. Δεν μπορεί να βγαίνει ο «πάσα ένας», να μη δημοσιεύει ίχνος κριτικής γι’ αυτές τις προκλητικές αποφάσεις, που κουρελιάζουν κάθε πτυχή του ισχύοντος δικαίου, να παρουσιάζει τις αποφάσεις της ΚΕΜ άχρωμα και ουδέτερα, σαν μια είδηση ρουτίνας, να μην επιτίθεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που βρίσκεται πίσω από την ΚΕΜ, και ταυτόχρονα να κάνει υποδείξεις στον απεργό πείνας… να ξαναπάει στα δικαστήρια, όταν αυτός ακροβατεί στο χείλος του θανάτου, ενώ ο δικαστικός δρόμος είναι πλήρως ναρκοθετημένος.

Αρχική δημοσίευση 11/03/2021 στην eksegersi.gr