Βόλος: Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην ομιλία του προέδρου των ΕΛΠΕ

0
206

Σαμποτάροντας τη φιέστα αφεντικών και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Α.Ε.

(ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην ομιλία του προέδρου των ΕΛΠΕ)

Την Τετάρτη 23/11 στις 19.00 ήταν προγραμματισμένη η ομιλία του προέδρου των ΕΛΠΕ Σ. Τσοτσορού σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Η ομιλία αυτή ήταν στα πλαίσια μεταπτυχιακού μαθήματος του πρύτανη Γ. Πετράκου, με συμμετοχή και του καθηγητή Γ. Σταμπουλή. Πρωτοβουλία συντρόφων/ισσών αποφασίσαμε να παρέμβουμε στο χώρο με συνθήματα και μπογιές εναντίον του ομιλητή και των οικοδεσποτών για λόγους που εξηγούνται αναλυτικά παρακάτω. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης μας, ο Γ. Σταμπουλής προσπάθησε να κάνει τον αγανακτισμένο ήρωα και αντιμετωπίστηκε αναλόγως.

To know your enemy

Ο Σ. Τσοτσορός έχει ένα πλούσιο βιογραφικό. Πρώην στέλεχος στη ΔΕΗ, πρώην σύμβουλος υπουργών (Ενέργειας, Εθνικής Οικονομίας) και δημάρχων, διευθυντής του ΣΚΑΙ και μετέπειτα ιδρυτής του ALPHA, επιστημονικός υπεύθυνος στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών, διευθύνων σύμβουλος σε ΕΚΟ, Ελληνικά Καύσιμα και πρόεδρος των ημικρατικών ΕΛΠΕ συμφερόντων Λάτση. Ήταν πρόεδρος των ΕΛΠΕ όταν συνέβη το “ατύχημα” που στοίχισε τη ζωή σε 4 εργάτες, ένα από τα πολλά “ατυχήματα” στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Από το 1993 έχει και θέση καθηγητή στο Πάντειο για να θεωρητικοποιήσει την βρώμικη καριέρα του και να την πουλήσει σαν ακαδημαϊκό προϊόν. Είναι παράδειγμα παλιού πασοκικού success story (και νυν συριζαίικου).

Μιλώντας για ΣΥΡΙΖΑ, μας έρχεται στο μυαλό το στέλεχος του Γ. Σταμπουλής. Είναι αυτός που από τα έδρανα του Οικονομικού εκθειάζει τους συνεταιρισμούς και την “αυτοδιαχείριση”, πουλάει έναν μετα-μαρξισμό της δεκάρας, ενώ στην ουσία προωθεί καινοτόμα κι ευέλικτα μοντέλα εκμετάλλευσης της εργασίας. Έχει πιάσει πολύ καλά το νόημα του σύγχρονου καπιταλισμού, δεν χάνει ούτε στιγμή την ευκαιρία να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των αφεντικών. Ελίσσεται σε θέσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, στην εταιρεία αξιοποίησης περιουσίας του ΠΘ και είναι ένα από τα πέντε μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου στο Υπερταμείο μέγα-ιδιωτικοποιήσεων που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τον πρύτανη Πετράκο δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Το βιογραφικό του δεν υστερεί σε αντίστοιχα κατορθώματα. Οι γκριμάτσες του και οι δηλώσεις για κατασταλτικά μέτρα δείχνουν ότι χαλάσαμε για λίγα λεπτά την φιέστα του, αλλά προμηνύουν και ποιο είναι το όραμα του για την ανάπτυξη του πανεπιστημίου.

Businessasusual – Δουλειές βουτηγμένες στο αίμα

Τα ΕΛΠΕ και ο Σ.Τσοτσορός είναι βαμμένοι με το αίμα των 4 νεκρών εργατών. Είναι άλλη μια περίπτωση που η ακραία υποτίμηση της εργασίας από τα αφεντικά έφτασε να στερήσει τη ζωή εργατών. Φυσικά, αυτή η υποτίμηση είναι η ωμή καθημερινότητα για όλους/ες όσοι/ες εργάζονται για να επιβιώσουν με ξεφτιλιστικά μεροκάματα, με ευέλικτα ωράρια, χωρίς ασφάλιση, κλπ. Η ζωή μας, η σωματική και ψυχική μας υγεία, είναι για τα αφεντικά απλές μεταβλητές στους περίπλοκους υπολογισμούς τους για την μεγιστοποίηση του κέρδους. Και οι δολοφονίες εργατών/τριών είναι στατιστικά αποδεκτές και περνάνε στα ψιλά, όσο κυμαίνονται μέσα σε χαμηλά όρια.

Επιπλέον, τα ΕΛΠΕ και ο Σ. Τσοτσορός κουβαλάνε τη δυσωδία του πετρελαίου. Τη δυσωδία της καταστροφής της φύσης από την ανάπτυξη για την οποία μας έχουν ζαλίσει οι επιστήμονες της φρίκης τύπου Πετράκου και Σταμπουλή. Τη δυσωδία των εθνικών ανταγωνισμών πάνω στους ενεργειακούς πόρους, των διακρατικών παιχνιδιών διπλωματίας στη Δύση, των πολέμων στην Αφρική, τη Μ.Ανατολή, την Ασία. Και τέλος, τη δυσωδία των “εναλλακτικών” μορφών ενέργειας, αυτής της πιασάρικης αυταπάτης που αναδιαρθρώνει τις καπιταλιστικές σχέσεις, και για τις οποίες ήρθε να μιλήσει στο Βόλο ο Τσοτσορός.

Scienceasusual – Περί της (μη) ουδετερότητας της επιστήμης

Και καλεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τέτοιους ανθρώπους να μιλήσουν στα σπουδάζοντα τέκνα του; Ας πέσουμε άλλη μια φορά από τα σύννεφα.

Το πανεπιστήμιο είναι μια εταιρεία που παράγει γνώση για τα αφεντικά. Εκτός από γνώση, βεβαίως, αναπαράγει και τις καπιταλιστικές σχέσεις, ετοιμάζοντας τους/τις φοιτητές/τριες να πάρουν θέση στην παραγωγή: είτε ως υποτιμημένοι/ες εργάτες/τριες (για την συντριπτική πλειοψηφία) είτε σαν πρωτοκλασάτα στελέχη (για μερικές ύαινες σαν τον Τσοτσορό).

Το Π.Θ. έφερε έναν δολοφόνο να διδάξει πως γίνονται οι σωστές δουλειές, οι πετυχημένες, προβάλλοντας αυτόν και τα ΕΛΠΕ σαν το παράδειγμα υγιούς επιχείρησης προς μίμηση από τον ελληνικό καπιταλιστικό βόθρο. Αυτό δεν είναι ένα παραστράτημα από την κατά τα άλλα καλή επιστήμη που μας σερβίρει. Αυτή είναι η ουσία της επιστήμης του, αυτός είναι ο ρόλος του, αυτές είναι οι αξίες του και οι μπίζνες του. Τα ελληνικά πανεπιστήμια κάνουν έρευνες για λογαριασμό του στρατού, της FRONTEX, της αστυνομίας, έρευνες που μυρίζουν θάνατο. Το Π.Θ. βάζει στο στόχαστρο τις καταλήψεις σε χώρους της ιδιοκτησίας του, καταλήψεις στις οποίες ζούνε κι αγωνίζονται αντιεξουσιαστικές κοινότητες. Τι σου είναι μπροστά σ’ αυτά μια διάλεξη Τσοτσορού;

…Και σας χαλάμε τη γιορτή!

Κλείνοντας, έχουμε να πούμε πως η μπογιές στη φάτσα και το ακριβό κουστούμι του είναι μια ελάχιστη ανταπόδοση της βίας που χρησιμοποιεί ο Τσοτσορός, ο Λάτσης, τα ΕΛΠΕ, τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις τους. Μιας και έχουν ήδη αρχίσει οι φωνές των αγανακτισμένων δημοκρατών να μιλούν περί φασιστικών ενεργειών και άλλα τέτοια ωραία, έχουμε να πούμε πως έχουμε όλους τους λόγους του κόσμου για να μην αφήσουμε ήσυχο κανένα καθίκι που παίζει με τις ζωές μας, είτε είναι καθηγητής, είτε είναι πρύτανης, είτε με οποιοδήποτε τρόπο έχει πάρει θέση στο πλευρό των αφεντικών. Και έχουμε αρκετή τρέλα για να το κάνουμε.

Βόλος, 24.11.2016 Αντιεξουσιαστές-τριες

via athens.indymedia.org