Βέλγιο: Ένα σύντομο χρονολόγιο των πρόσφατων εξεγέρσεων στις φυλακές

Τη Δευτέρα 25 Απριλίου ξεκίνησε απεργία των δεσμοφυλάκων στις 21 φυλακές που βρίσκονται στις γαλλόφωνες περιοχές του Βελγίου. Ως αποτέλεσμα, οι κρατούμενοι παρέμειναν έγκλειστοι στα κελιά τους ενώ ακυρώθηκαν βασικές λειτουργίες της φυλακής όπως ο προαυλισμός, το μπάνιο, τα επισκεπτήρια και οι επαφές των κρατουμένων με τους δικηγόρους τους. Οι φυλακές παρέχουν μόνο ένα γεύμα ημερισίως ενώ κατά το πρώτο δεκαήμερο οι κρατούμενοι βγήκαν μόνο μια φορά από τα κελιά τους. Παράλληλα, οι ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής έχουν οδηγήσει στην εξάπλωση μολύνσεων και λοιμώξεων. Μετά την πρώτη εβδομάδα της απεργίας και με τη συνεχή χειροτέρευση των συνθηκών στις φυλακές, ξεκίνησαν εξεγέρσεις που γρήγορα εξαπλώθηκαν σε πολλές φυλακές ενώ η αστυνομία ανέλαβε τον έλεγχο των φυλακών με προφαση τη διατήρηση της ασφάλειας.

3  Μαϊου:  Αποκορυφώθηκαν οι εντάσεις στη φυλακή Tournai και οι κρατούμενοι κατέστρεψαν  τα κελιά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Την ίδια μέρα στη φυλακή Huy οι κρατούμενοι έκαψαν τα στρώματά τους και κατέστρεψαν κελιά. Ακολούθησε παρέμβαση της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

4 Μαϊου:  Στη φυλακή Huy οι κρατούμενοι άναψαν φωτιές, έσπασαν τις πόρτες των κελιών τους,  κατέστρεψαν μέρος των υποδομών της φυλακής και πλυμμήρισαν με νερό τμήμα της φυλακής.  Σημειώθηκε εισβολή της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Την ίδια μέρα, οι κρατούμενοι στη φυλακή Nivelles κατέστρεψαν τα κελια τους και πέταξαν μέσα φλεγόμενα αντικείμενα. Περισσότεροι από 40 κρατούμενοι ξεκίνησαν ένα συλλογικό αγώνα με την έναρξη απεργίας πείνας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι κρατούμενοι στη φυλακή Arlon άναψαν φωτιές. Οι πυροσβέστες, υπό την προστασία της αστυνομίας, παρενέβησαν δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

5 Μαϊου: Οι κρατούμενοι στη φυλακή Jamioulx εξεγέρθηκαν. Κατέστρεψαν τα κελιά τους, επιτέθηκαν σε προσωπικό ασφαλείας και άναψαν φωτιές. Δεκάδες αλληλέγγυοι μαζεύτηκαν έξω από τη φυλακή.

7 Μαϊου: Στη φυλακή Merksplas, που βρίσκεται στο Φλαμανδικό κομμάτι του Βελγίου όπου δεν διεξάγεται απεργία δεσμοφυλάκων, σημειώθηκε μια μεγάλη εξέγερση από 200 κρατούμενους που αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους μετά τον προαυλισμό. Οι κρατούμενοι κατέστρεψαν τα πάντα και κλείδωσαν σε κελιά κάποιους δεσμοφύλακες. Ακόμα έσπασαν τοίχους, κατέστρεψαν συρματοπλέγματα, κατέστρεψαν υποδομές, κατέστρεψαν ολοσχερώς 150 κελιά και άναψαν φωτιές σε διάφορα σημεία της φυλακής. Πραγματοποιήθηκε επέμβαση μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων όμως οι κρατούμενοι αντιστάθηκαν σθεναρά για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η εξέγερση καταπνίχτηκε στις 6 το πρωί από την αστυνομία και ακολούθησε η μεταφορά περισσοτέρων από 100 κρατουμένων σε άλλες φυλακές. Μαρτυρίες αναφέρουν πως αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη εξέγερση στις βελγικές φυλακές.

8 Μαϊου: Οι κρατούμενοι που είχαν εξεγερθεί στη φυλακή Merksplas ξεκίνησαν φασαρίες μετά τη μεταφορά τους στη φυλακή Antwerp κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη φυλακή Lantin,  οι κρατούμενοι έσπασαν τις πορτες των κελιών τους, κατέστρεψαν αρκετές πτέρυγες και άναψαν φωτιές. Οι φασαρίες συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες. Στη φυλακή Andenne αποκορυφώθηκε το χάος με τους κρατούμενους να βγαίνουν από τα κελιά τους, να ανάβουν φωτιές, να καταστρέφουν ότι βρίσκουν και να φωνάζουν ”ελευθερία, ελευθερία!”.  Αυτό συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα. Στη φυλακή Ittre οι κρατούμενοι αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους μετά τον προαυλισμό και συγκρούστηκαν με τους δεσμοφύλακες. Οι εξεγερμένοι κρατούμενοι κατέστρεψαν υποδομές της φυλακής.

9 Μαϊου: Στη νεόκτιση φυλακή Leuze οι κρατούμενοι αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους μετά τον προαυλισμό και έμειναν έξω όλη νύχτα. Η αστυνομία επενέβη το πρωί, οδηγώντας τους   πίσω στα κειλιά. Στις 9 Μαϊου το κράτος πήρε την απόφαση να χρησιμοποιήσει το στρατό για να καταπνίξει τις εξεγέρσεις στις φυλακές. Στρατιώτες με δακρυγόνα και γκλοπς εισέβαλλαν σε δύο φυλακές των Βρυξελλών (Forest και Saint-Gilles) καθώς και στη φυλακή Lantin. Οι δεσμοφύλακες αποφάσισαν συνεχίσουν την απεργία τους.

Οι ειδήσεις μέσα από τα τείχη της φυλακής  γινονται όλο και πιο σπάνιες αφού το κράτος έχει παρέμβει για να εμποδιστεί η επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Απόσπασμα από το πόστερ που εμφανίστηκε στους δρόμους του Saint-Gilles:

Φυλακές σε εξέγερση, γειτονιές υπό πίεση, καταπιεσμένοι με θυμό… ΑΣ ΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ.
Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε. Οι φυλακές είναι έτοιμες να εκραγούν, οι γειτονιές μολύνθηκαν με το στρατό και η αστυνομία μουγκρίζει , ο θυμός των εκμεταλλευόμενων απειλεί με νέες επιθέσεις ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση.
Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε. Δείξτε την αλληλεγγύη σας με τους εξεγερμένους κρατούμενους. Δώστε σώμα και ψυχή στο θυμό σας. Σπάστε τον καθημερινό ρυθμό της εγκατάλειψης. Ξεκινήστε την επανάσταση ενάντια στο πρόσωπο της εξουσίας – την επανάσταση της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

affiche_attaquons

Source: Insurrection News

Translation: BlackCat

Βέλγιο: Ένα σύντομο χρονολόγιο των πρόσφατων εξεγέρσεων στις φυλακές Βέλγιο: Ένα σύντομο χρονολόγιο των πρόσφατων εξεγέρσεων στις φυλακές

1 σχόλιο
  1. Belgium: Prisons in Revolt, the State sends the army inside | Mpalothia

    […] 12 Μαΐου 2016 in International News […]

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες