Το Παγκόσμιο Μέλλον της Μαύρης Μάσκας [Μέρος Ζ’]

0
796

tshirt-black-block-d0012746166

Το σύμβολο της μαύρης μάσκας των αυτόνομων μαχητών διαδόθηκε και στον τρίτο κόσμο. Καθώς η βορειοαμερικανική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, των καταστροφικών οικονομικών πολιτικών, τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 1994, μια αντάρτικη εξέγερση πήρε μέρος στην Τσιάπας, μια πολιτεία στο Νότιο Μεξικό. Η εξέγερση οδήγησε στην δημιουργία χώρου για την ανάπτυξη ενός αυτόνομου κοινωνικού οργανισμού μεταξύ των καταπιεσμένων αυτόχθονων πληθυσμών των Μάγιας. Η ένοπλη πτέρυγα αυτού του αγώνα για τη δημιουργία της αυτόνομης κοινότητας και της άμεσης δημοκρατίας, χωρίς εξαναγκασμό ή ιεραρχία, ήταν και συνεχίζουν να είναι οι Ζαπατίστας˙ άντρες και γυναίκες που φοράνε μαύρα full face όποτε κάνουν δημόσιες εμφανίσεις. Πολλοί αυτόνομοι και αναρχικοί τους έχουν επισκεφθεί και έχουν προσπαθήσει να βοηθήσουν τον αγώνα τους  με γνώση, λεφτά, υλικά και δημιουργώντας παγκόσμια ενημέρωση και αλληλεγγύη για την κατάσταση στην Τσιάπας.

Πίσω στη Γερμανία, οι Αυτόνομοι περνούν μαύρες μέρες. Λέγεται ότι στις προηγούμενες καταλήψεις στεγάζονται τουλάχιστον 165 τεράστια πενταόροφα καταστήματα στο ανατολικό Βερολίνο, αλλά από τα τέλη του 1997 μόνο 3 παρέμειναν. Η νομιμοποίηση κάποιων καταλήψεων, ενώ εκκενώνονται βίαια κάποιες άλλες είναι μια αποτελεσματική πολιτική για το κράτος. Πολλοί άνθρωποι που ζουν σε νόμιμες καταλήψεις δεν είναι πρόθυμοι να ταράξουν τα νερά ενθαρρύνοντας ή εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στις μαχητικές τακτικές που εφαρμόζονται από άλλους καταληψίες και αυτή η περιθωριοποίηση κάνει πιο εύκολο για τους καταληψίες να χάνουν τις οδομαχίες  ενάντια σε μια αυξανόμενη αστυνομική δύναμη.

Η αναζωπύρωση του νεοναζισμού στην κάποτε Ανατολική Γερμανία και άλλες περιοχές της χώρας είχε ως αποτέλεσμα τη συνέχιση των προβλημάτων για τους Γερμανούς Αυτόνομους. Αντιμετωπίζουν βία και θανάτους από τις νεοναζιστικές επιθέσεις, ειδικά στην ανατολική Γερμανία όπου υπάρχουν  νέοναζιστικές συμμορίες που περιπολούν σε αυτό που αποκαλούν «περιοχή απαγορευμένη για punks και για ξένους».  Τεράστιες ποσότητες χρόνου και προσπάθειας των Αυτόνομων πάνε στην οργάνωση της αντίταξης στο νέοναζισμό, αλλά αυτό σημαίνει παραμέληση των καθηκόντων νέων βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων της αυταρχικής κοινωνίας, ένα απ’ τα κυρίαρχα όνειρα των Αυτόνομων. Η αντιφασιστική οργάνωση φέρνει τους Αυτόνομους σε όλο και πιο βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, που κυρίως  υποστηρίζουν νεοαζιστικές ομάδες και τις εθνικιστικές, ρατσιστικές τους ιδεολογίες όταν μεμονωμένοι αστυνομικοί δεν εμπλέκονται άμεσα με φασιστικές ομάδες.

Υπάρχουν φήμες ότι πολλοί μαχητικοί σε περιοχές της βόρειας Ευρώπης όπου το Black Block ήταν κοινή τακτική διαδηλώσεων έχουν παραιτηθεί, καθώς έχει παύσει να εξυπηρετεί το σκοπό του. Οι δυνάμεις κρατικής καταστολής είναι γνωστές και χρησιμοποιούν ακόμα καλύτερη τεχνολογική, νόμιμη και φυσική βία για να παρατηρούν, να απομονώνουν, να καταδιώκουν και να στοχεύουν όσους εμπλέκονται στα Black Block. Μια παρόμοια διαδικασία λαμβάνει χώρα και στις ΗΠΑ, με την αναζωπύρωση του στυλ της COINTELPRO, τακτικές που στοχεύουν τους ριζοσπάστες που αντιτίθενται στην παγκόσμια καπιταλιστική – κρατική αυτοκρατορία.

Είτε το Black Block συνεχίζει ως τακτική ή εγκαταλείπεται, έχει σίγουρα εξυπηρετήσει το σκοπό του. Σε συγκεκριμένα μέρη και χρόνους το Black Block ώθησε αποτελεσματικά τον κόσμο να αναλάβει δράση συλλογικά και αλληλέγγυα ενάντια στη βία του κράτους και του καπιταλισμού. Είναι σημαντικό ότι δεν προσκολλόμαστε νοσταλγικά σ’ αυτό σαν μια  ξεπερασμένη τελετουργία ή παράδοση, ούτε την απορρίπτουμε τελείως επειδή μερικές φορές δεν είναι κατάλληλη. Μάλλον θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ρεαλιστικά για να καλύψουμε τις προσωπικές μας ανάγκες και επιθυμίες μέσα από διάφορες τακτικές και στόχους όπως είναι κατάλληλες τη συγκεκριμένη στιγμή. Το φόρεμα της μάσκας έχει το δικό του χρόνο και μέρος, όπως συμβαίνει και με άλλες τακτικές που έρχονται σε σύγκρουση με αυτό.

Πηγή ainfos.ca , rabidproletarians.espivblogs.net