Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση στο ελληνο-ρώσικο εμπορικό επιμελητήριο

Αλληλεγγύη στους ρώσους αναρχικούς

Λάβαμε 13/02/2019

Την Κυριακή 10 Μάρτη πραγματοποιήθηκε παρέμβαση με τρικάκια και σπρέι στο ελληνο-ρώσικο εμπορικό επιμελητήριο ενάντια στις διώξεις των συντρόφων μας από το ρώσικο κράτος. Η αλληλεγγύη δε γνωρίζει σύνορα. Συντρόφισσες και  σύντροφοι στην Ρωσία, δεν είστε μόνες και μόνοι. Με όχημα τη συντροφική αλληλεγγύη, πορευόμαστε μαζί στον δρόμο της επίμονης σύγκρουσης. Μαζί στον αγώνα για την παγκόσμια επανάσταση και την αναρχία.

Το ρώσικο κράτος καταστέλλει, βασανίζει, εκτελεί αναρχικούς

Η αλληλεγγύη δε γνωρίζει σύνορα

Το ρώσικο κράτος έχει εντείνει το τελευταίο διάστημα την κατασταλτική του επίθεση στο αναρχικό κίνημα. Μπαράζ απαγωγών-συλλήψεων και βασανισμών αναρχικών συντροφισσών και συντρόφων, που κατηγορούνται πως ανήκουν σε ένοπλες οργανώσεις,   με ορισμένες από τις υποθέσεις των τελευταίων ετών να είναι οι

  • υπόθεση “Δίκτυο” (Network),
  • υπόθεση του αναρχικού Vyatcheslav Lukichev,
  • υπόθεση του αναρχικού Kirill Kuzminkin
  • υπόθεση του αναρχικού από την Κριμαία Evgeniy Karakashev
  • υπόθεση του αναρχικού Azat Miftahov που κατηγορείται για συμμετοχή στην  Narodnaya Samooborona

ΟΙ συγκεκριμένες κινήσεις μόνο έκπληξη δε προκαλούν, καθώς είναι συνήθης τακτική  του ρωσικού κράτους απέναντι σε  πολιτικούς του αντιπάλους, μειονότητες και μέλη της LGBTQI κοινότητας. Πορείες καταστέλλονται, πολιτικοί αντίπαλοι φυλακίζονται, φασιστικές οργανώσεις προμοτάρονται , ενώ οι  απαγωγές και οι βασανισμοί από την FSB (συνέχεια της γνωστής KGB) είναι τακτικό φαινόμενο.

Ορισμένες από τις πιο πρόσφατες διώξεις είναι οι συλλήψεις και βασανισμοί 10 ατόμων στις αρχές του Φλεβάρη, που κατηγορούνται για «συνομωσία». Οι 9 αφήνονται ελεύθεροι, ενώ ο Azat Miftakhov κατηγορείται για κατασκευή εκρηκτικών και συμμετοχή στην οργάνωση Narodnaya Samooborona (Λαική Αυτοάμυνα). Σε μια άλλη υπόθεση  ο αναρχικός Daniil Galkin, εξαφανίστηκε από προσώπου γης (ο δικηγόρος του και οι σύντροφοί του δεν μπορούσαν να τον βρουν για ώρες), βασανίστηκε για ώρες μέχρι να αναγκαστεί να δηλώσει δημόσια, σε μια στημένη συνέντευξη στο ομοσπονδικό τηλεοπτικό δίκτυο Perviy Canal, οτι θα συνεργαστεί με την αστυνομία και θα δώσει πληροφορίες για το ρώσικο αναρχικό κίνημα. Ο ίδιος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής του, είδε τον Azat και ότι τα σημάδια από τους βασανισμούς που υπέστει ήταν εμφανή. Η συγκεκριμένη πρακτική των «ομολογιών ενοχής» δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά μια διαδεδομένη πρακτική από το παρελθόν, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την δεκαετία του 30.

Το κράτος έχει συνέχεια

Από την εποχή του Τσάρου έως την εποχή της ΕΣΣΔ και της κυριαρχίας του κομμουνιστικού κόμματος των  μπολσεβίκων, το ρώσικο κράτος ήταν ιδιαίτερα σκληρό απέναντι σε όσους τολμούσαν να αμφισβητήσουν την ισχύ του.

Το κυριαρχικό μπλοκ που συσπειρώνεται γύρω από τον Β. Πούτιν από την δεκαετία του 2000  συνεχίζει την παράδοση των προκατόχων του. Ακολουθώντας μια πολιτική που βασίζεται στην διάχυση του εθνικιστικού και μιλιταριστικού λόγου, την εντατική πολεμική προετοιμασία, την υποστήριξη ναζιστικών ομάδων, την καταστολή αντιστεκόμενων, μεταναστριών και μεταναστών, ομοφυλόφιλων, φροντίζει να τρομοκρατεί όσους και όσες αντιστέκονται ή απλά δεν πειθαρχούνται με τις κυρίαρχες νόρμες.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Παρά την ισχύ του αντιπάλου τους, όποιο καθεστώς και να βρισκόταν στην εξουσία, ο  αγώνας όπως δεν σίγασε ποτέ στο παρελθόν,  δε θα σιγάζει και στο τώρα. Από τις εξεγέρσεις των χωρικών  και την επανάσταση του 1905 έως την εκτέλεση του Τσάρου, από την επανάσταση του 1917 και την εξέγερση της Κρονστάνδης έως την απόπειρα εκτέλεσης του Λένιν και τις βόμβες στα αρχηγεία των μπολσεβίκων. Από τις εξεγέρσεις στα γκούλαγκ και την αντίσταση στο σταλινικό καθεστώς έως τις συγκρουσιακές πορείες στο σήμερα, τον σκληρό αντιφασιστικό αγώνα, τις επιθέσεις, την επιμονή των ρώσων αναρχικών που συνεχίζουν το νήμα του αγώνα ενάντια σε κάθε κράτος,  κάθε εκμετάλλευση και εξουσία. Από τις επαναστατικές στιγμές του χθές στα  μέτωπα του σήμερα, οι σύντροφοί μας συνεχίζουν με συνέπεια να αγωνίζονται.

Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε και θα είμαστε δίπλα τους. Μέσω της δράσης, του διαλόγου και της ανταλλαγής εμπειριών και σκεπτικών, γεφυρώνουμε τις αποστάσεις .

Ενάντια στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις του ρώσικου κράτους

Πόλεμος στα κράτη σε ολάκερη την Γη

Κατάληψη Terra Incognita

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση στο ελληνο-ρώσικο εμπορικό επιμελητήριο

 

Απαντήστε

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες