Θεσσαλονίκη: Κείμενο των 5 συλληφθέντων στις 22/1/20018

0
193

Κατά την διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου στις 21 γενάρη στον λευκό πύργο για το όνομα της γειτονικής χώρας, ομάδα εθνικιστών/φασιστών, προερχόμενοι από το συλλαλητήριο, επιτίθεται στις καταλήψεις Ε.Κ.Χ. Σχολείο και Libertatia. Στον Ε.Κ.Χ. Σχολείο απωθείται από την περιφρούρηση της κατάληψης, ενώ στην Libertatia βάζει φωτιά με αποτέλεσμα το κτήριο να καεί ολοσχερώς. Οι επιθέσεις γίνονται με την αστυνομία παρούσα να παρακολουθεί, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους. Προφανώς δεν γίνεται καμία προσπάθεια αποτροπής των επιθέσεων, πόσο μάλλον συλλήψεις.

Πέρα από την κάλυψη της αστυνομίας, η επίθεση αυτή ήταν δυνατή, κυρίως λόγω της κάλυψης που της παρείχε το εμετικό συνονθύλευμα από ελληνόψυχους νοικοκυραίους, ψεκασμένους, παπαδαριό, κόμματα, νεοναζί και όλων των ειδών πατριώτες που βρισκόταν στον λευκό πύργο. Μια κάλυψη οργανωτική, μα πάνω απ’ όλα πολιτική. Κατασκευάζοντας εχθρούς άλλωστε, ο εθνικισμός δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, ενώ ταυτόχρονα έρχεται να ομογενοποιήσει τις ήδη κατακερματισμένες κοινωνικές σχέσεις και να αμβλύνει τις ταξικές αντιθέσεις.

Πολλά ακούστηκαν για την ταυτότητα των δραστών και κατά πόσο είναι ή δεν είναι οπαδοί συγκεκριμένης ομάδας. Όσο και αν έχει την σημασία του αυτό (βλέπε δίκτυα οργάνωσης, επιχειρηματικές πλάτες), το να μιλάμε για οπαδούς απολιτικοποιεί τις συγκεκριμένες επιθέσεις, οι οποίες γίνανε ξεκάθαρα λόγω της χρόνιας συμμετοχής των συγκεκριμένων χώρων στα αντιφασιστικά κινήματα, στους αγώνες ενάντια σε κάθε εθνικισμό.

Πρόκειται λοιπόν ξεκάθαρα για μια φασιστική επίθεση. Πρωτεύον στόχος τέτοιων ομάδων άλλωστε είναι η επίθεση σε όποιον αγωνίζεται, σε όποια αντιστέκεται στην περαιτέρω υποτίμηση όλων μας. Ως μακρύ χέρι των αφεντικών, έρχονται να κάνουν την δουλειά που δεν κατάφερε η αστυνομία με την καταστολη ή το κράτος με την ενσωμάτωση.

Στις 22.1 καλείται άμεσα από πληθώρα συλλογικοτήτων της πόλης διαδήλωση αλληλεγγύης στην Libertatia. Μαζί με 2000+ κόσμο, κατεβαίνουμε και εμείς να διαδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας στην Libertatia και κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι, την στάση μας ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό. Στην συμβολή των οδών δελφών και παρασκευοπούλου, η αστυνομία επιτίθεται στην διαδήλωση, συλλαμβάνει στο σωρό, και μας χτυπάει ακόμα και μετά την σύλληψή μας.

Μεταφερόμαστε στην γαδθ, όπου για ώρες δεν μαθαίνουμε γιατί ακριβώς κατηγορούμαστε. Εν τέλει μαθαίνουμε ότι η κύρια κατηγορία μας (που η εισαγγελέας μετατρέπει την επομένη σε κακούργημα) είναι ο εμπρησμός και η συνεργεία σε αυτόν, την στιγμή που οι περισσότεροι/ες δεν γνωριζόμαστε καν. Από κει και πέρα ο κατάλογος συνεχίζεται με 7 πλημμελήματα, ενώ στην συλληφθείσα φορτώνεται και η κατηγορία της απελευθέρωσης κρατουμένου.

Κρατούμαστε συνολικά 5 μέρες. Η γελοιότητα της δικογραφίας με τις φωτοτυπημένες καταθέσεις ματατζήδων είναι τόσο προφανής, που εν τέλει αφηνόμαστε ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Στα δικαστήρια 300+ άνθρωποι πλαισιώνουν μια συγκινητική συγκέντρωση αλληλεγγύης. Η καταστολή όχι μόνο δεν μας τρομάζει, αλλά έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Ραντεβού λοιπόν, ξανά στους δρόμους.

Οι 5 συλληφθέντες της πορείας αλληλεγγύης στην κατάληψη Libertatia στις 22.1.18

Υ.Γ. μετά την απελευθέρωση μας, οι 2 από μας που έχουμε οχήματα, τα βρήκαμε με σκασμένα τα λάστιχα (με μαχαίρι), πράγμα που απ’ ότι μαθαίνουμε αποτελεί συνήθη τακτική εκδικητικότητας απέναντι σε ανθρώπους που αγωνίζονται. Μάλλον κάποιοι αστυνομικοί δείχνουν λίγο υπερβάλλοντα ζήλο στην δουλειά τους.

via athens.indymedia.org