Θεσσαλονίκη: Διαδήλωση ενάντια στην κρατική καταστολή

0
263

Ένα κύμα βίαιης καταστολής έχει ξεσπάσει πάνω σε οποιονδήποτε αγωνίζεται ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα. Καταλήψεις στέγης μεταναστών ξεκίνησαν να εκκενώνονται πρώτες και εκατοντάδες άνθρωποι σύρθηκαν ξανά στα camps. Σειρά είχαν οι καταλήψεις όπου εκτός από στεγαστικές ανάγκες κάλυπταν και πολιτικά εγχειρήματα, όπως η Βανκούβερ Απαρτμάν στην Αθήνα και η Παλμάρες στη Λάρισα. Στην πεπατημένη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που εκκένωσε 27 καταλήψεις, και κάποιες από αυτές τις κατεδάφισε κιόλας, οι εκκενώσεις συνοδεύονται με προσαγωγές και συλλήψεις αγωνιστών/ριών.

Το αποκορύφωμα της κατασταλτικής μανίας ήταν στις 10 Νοέμβρη, όταν η σύγκλητος της ΑΣΟΕΕ αποφασίζει σε συνεργασία με τους μπάτσους και την ακροδεξιά κυβέρνηση, ενόψει της -στενάχωρης γι’ αυτούς- επετείου της εξέγερσης της 17 Νοέμβρη του 1973, να γιορτάσουν με τον δικό τους ιδιότυπο τρόπο κλείνοντας το πανεπιστήμιο, αφού πρώτα είχαν εκκενώσει και έναν κατειλημμένο χώρο εντός της σχολής. Παρ’ όλα αυτά την επόμενη μέρα φοιτητές από διάφορους φοιτητικούς συλλόγους αψηφούν τις αυταρχικές αποφάσεις του κράτους και την τρομοκρατία που προσπαθεί να σπείρει, είτε με απειλητικές εξαγγελίες είτε με τα ματ, και σπάνε το λοκ-άουτ μπαίνοντας στον χώρο του πανεπιστημίου για να πραγματοποιήσουν κανονικά τηνπροαποφασισμένη γενική συνέλευση. Στη συνέχεια ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και οτιδήποτε υπάρχει σε ομάδα καταστολής εισβάλλουν βίαια στην ΑΣΟΕΕ ρίχνοντας χημικά και κρότου λάμψης, τραυματίζοντας φοιτητές και αποκλείοντας τους στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου. Το ακόμα πιο εξωφρενικό είναι ότι όταν φτάνει το ΕΚΑΒ για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, παρ’ όλο που κάποιοι ήταν σοβαρά τραυματισμένοι, οι δυνάμεις καταστολής τους απαγορεύουν την είσοδο. Ενώ η αυθαιρεσία τους δεν σταματάει εκεί, καθώς φοιτητής που συνελήφθη στη συνέχεια έξω από το σπίτι του, επειδή συμμετείχε στην κινητοποίηση στο χώρο του πανεπιστημίου, καταγγέλλει ότι οι μπάτσοι χρησιμοποίησαν τα ίδια του τα κλειδιά για να μπουν και να ψάξουν το σπίτι του.

Μέσα σε ένα γενικότερο κρεσέντο αυταρχισμού, αυθαιρεσίας και έντονης βίας που κλιμακώνεται με γοργούς ρυθμούς από την κυβέρνηση έχουν γίνει γνωστά περιστατικά όπως προσαγωγή έντρομων ανηλίκων από κινηματογράφους, αναίτιες επιθέσεις σε χώρους στα Εξάρχεια όπως η κατάληψη Κ*Βοξ ήστις 7/11 στο καφενείο στην πλατεία, όπου μέσα καθόταν κόσμος που απλά έπινε τον καφέ του, ενώ αργότερα συνελήφθη και βασανίστηκε σύντροφος από το Ρουβίκωνα. Η λίστα συνεχίζει με ρατσιστικές και ομοφοβικές λεκτικές και σωματικές επιθέσεις, ξυλοδαρμούς και ταπεινώσεις με διάφορους τρόπους σε άτομα σε δρόμους της περιοχής των Εξαρχείων. Φωτογραφίες προσαχθέντων από ιδιωτικά κινητά μπάτσων και ξεγύμνωμα (μόνο) των γυναικών. Εισβολές σε νοσοκομεία και ασθενοφόρα χτυπώντας νοσηλευτές και νοσοκόμους, αλλά και συνεχή δικαστήρια για αγωνιστές που πάλεψαν ενάντια στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Τραμπουκισμός νεολαιών μέσα σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης όπου οι εικόνες με 300 γονατισμένα άτομα με τα χέρια στο κεφάλι για εύρεση ναρκωτικών (κάποια γραμμάρια βρέθηκαν τελικά), τη στιγμή που η αστυνομία και ένα σωρό κρατικοί μηχανισμοί έχουν ενεργή συμμετοχή στο μεγαλεμπόριο ναρκωτικών ουσιών που αποτελούν ταυτόχρονα εκτόνωση και νάρκωση των νέων αλλά και παράλληλη -μαύρη- πηγή κέρδους για το κεφάλαιο. Εισβολή και βίαιο σπάσιμο μαθητικών καταλήψεων μέσα σε σχολεία, συνεχείς εξευτελιστικοί έλεγχοι σε όποιον μοιάζει μετανάστης στους δρόμους και στις πλατείες, συλλήψεις τυχαίων ατόμων μετά από πορείες, αλλά και αύξηση των παρακολουθήσεων γραφείων πολιτικών συλλογικοτήτων και αγωνιστών όπως του συντρόφου Παναγιώτη Μασούρα και του φυτεύματος “κοριών” σε οχήματα (όπως πρόσφατα συνέβη με συντρόφους της Ταξικής Αντεπίθεσης) κλείνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη λίστα των εντολών που έχουν οι μπάτσοι αυτή την περίοδο.

Την τιμητική της όμως σε αυτό το κύμα καταστολής έχει η περιοχή των Εξαρχείων. Ακόμα ένας βασικός λόγος που θέλουν διακαώς να «καθαρίσουν» την συγκεκριμένη γειτονιά της Αθήνας (και θα ακολουθήσουν και άλλες μόλις τελειώσουν με αυτήν) είναι για την οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής. Για να έρθουν οι “άλλοι ξένοι”, οι καλοί, οι πλούσιοι, που δεν αλλοιώνουν τον πολιτισμό μας και να αγοράσουν σπίτια, να σπρώξουν τα high class ναρκωτικά τους και να πουλήσουν εναλλακτισμό. Η περιοχή θα εξευγενιστεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα, ο ντόπιος φτωχός πληθυσμός θα εκτοπιστεί για να δώσει χώρο στα AirBnB και τα ενοίκια θα βαρέσουν κόκκινο (όπως έγινε ήδη σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, αλλά και σε ολόκληρες πόλεις του εξωτερικού), και θα δημιουργηθεί ακόμα μια πιάτσα που θα πηγαίνουμε εκεί μόνο και μόνο για να πουλάμε φθηνά την εργατική μας δύναμη.

«Συνταγματικά και δημοκρατικά ο μόνος που μπορεί να ασκεί βία είναι η αστυνομία. Πολύ δημοκρατικά».
Βασίλης Ντούμας. Πρόεδρος ειδικών φρουρών.

Έχοντας ξαναπεράσει τέτοια κύματα καταστολής, ξέρουμε καλά πως θα είναι γραφικό και συνάμα αυτοκαταστροφικό να τα ερμηνεύσουμε ως ένα ακόμα καρέ εχθροπραξιών μεταξύ του κράτους και των αναρχικών. Βλέπουμε την ταυτόχρονη επίθεση στον κόσμο της εργασίας, με το φακέλωμα των σωματείων και την περιστολή του δικαιώματος στην απεργία να συνοδεύει την συνέχεια της φτωχοποίησης μας, της φτηνής, ελαστικής, επισφαλούς εργασίας μας. Βλέπουμε τις φοροαπαλλαγές, τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων χώρων, υποδομών, αγαθών και τις κάθε είδους διευκολύνσεις στο κεφάλαιο τη στιγμή που το κόστος ζωής για εμάς ανεβαίνει. Βλέπουμε τις περικοπές στην υγεία, την προσπάθεια να γίνουν τα νοσοκομεία παραμάγαζα ιδιωτικών εταιρειών. Βλέπουμε την ολομέτωπη επίθεση στην παιδεία με την κατάργηση του Ασύλου, την πριμοδότηση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και το αβαντάρισμα των ιδιωτικών σχολείων, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στα δημόσια σχολεία συμπληρώνουν μία όλο και πιο έντονα ανταγωνιστική, εθνική, μιλιταριστική και θρησκευτική διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων. Βλέπουμε το άγριο κυνήγι των μεταναστών, τους πνιγμούς και τις καταδιώξεις τους που δεν μπορούν να νοηθούν αλλιώς πέρα από κρατικές δολοφονίες, το ότι δεν τους δίνουν πλέον ΑΜΚΑ, το ότι τους στοιβάζουν σε σκηνές έξω από τις πόλεις, το ότι παρακρατικοί μηχανισμοί στήνουν επιτροπές για να διώξουν τα παιδιά από τα σχολεία. Βλέπουμε την προσπάθεια του κράτους να τους ωθήσει στην παρανομία, στο να δουλεύουν για 3€ την ώρα σπρώχνοντας χόρτο, από το οποίο οι κρατικοί μηχανισμοί έχουν ήδη βγάλει μερτικό όταν οι μεγαλέμποροι το έφερναν εντός της επικρατείας. Βλέπουμε όμως και την νομική θωράκιση της καταστολής με την αναβάθμιση των τρομονόμων, την επαναφορά του καθεστώτος εξαίρεσης για πολιτικούς κρατουμένους, με δυσανάλογη αντιμετώπιση αγωνιστών τη στιγμή που επιχειρηματίες, μπάτσοι, δικαστές, πολιτικοί όταν κατά λάθος συλλαμβάνονται να διαπράττουν τα μύρια όσα, καταλήγουν και πάλι ελεύθεροι. Βλέπουμε την όξυνση του μιλιταρισμού και του εθνικισμού, τις σκέψεις για αύξηση της θητείας και των ποσών που ξοδεύονται για όπλα, την ίδια στιγμή που ο ιμπεριαλιστικός μηχανισμός του ΝΑΤΟ έχει μετατρέψει τον ελλαδικό χώρο σε μία απέραντη βάση για να συνεχίσει να σπέρνει τον πόλεμο και τη βαρβαρότητα στην περιοχή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντιλαμβανόμαστε την κατασταλτική πολιτική αυτού του διαστήματος αλλά και τις γελοίες δηλώσεις χουντικών όπως ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης, που αναπαυόμενοι στα μαξιλάρια της εξουσίας, αρνούνται να δουν πόσο γρήγορα και με τι αφορμές μπορεί να συμβούν κι εδώ όσα συμβαίνουν στη Χιλή, στον Ισημερινό, στη Βολιβία, στην Αϊτή και σε όλη τη Λατινική Αμερική. Είναι ολοφάνερο ότι όλο αυτό το κύμα καταστολής ουδεμία σχέση έχει με την καταπολέμηση της ανομίας και της τρομοκρατίας, όπως κραυγάζουν τα κατευθυνόμενα χαζοκάναλα. Είναι ένα κύμα καταστολής με ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά. Είναι πρακτικώς αδύνατο να καταπολεμήσουν την ανομία και την τρομοκρατία οι ίδιοι που δίνουν άδειες σε ματατζή που σκότωσε την 7χρονη κόρη του, που αφήνουν ελεύθερο τον ιδιοκτήτη των Leroy Merlin ενώ σκότωσε με το ταχύπλοο του δύο ανθρώπους. Οι ίδιοι που έπαιρναν μίζες από τη Novartis και τη Siemens, που δεν ξέρουν, δεν άκουσαν, δεν είδαν για τους 2 τόνους ηρωίνης στο Noor1.

Οι φτωχοί δεν φοβούνται τις καταλήψεις, οι φτωχοί δε φοβούνται όσους υπερασπίζονται τις πορείες από τη βία του κράτους. Οι φτωχοί φοβόμαστε το ότι τον επόμενο μήνα δε θα βγαίνει το νοίκι και το ότι μπορεί να ξαναείμαστε άνεργοι άμα διεκδικήσουμε τα νόμιμα στις δουλειές μας, το ότι τα παιδιά μας δεν έχουν δασκάλους και το ότι δε μας φτάνουν τα φράγκα για τις εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που ετοιμάζονται να βάλουν στα νοσοκομεία. Φοβόμαστε για τα πιτσιρίκια που αράζουν στην πλατεία να μη βρεθούν μπροστά στους μπάτσους και τις “εντολές” τους, φοβόμαστε για το ότι έχει μετατραπεί η ελληνική επικράτεια σε μία τεράστια νατοϊκή βάση, τη στιγμή που οι ορέξεις της ντόπιας αστικής τάξης σε συνδυασμό με τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις για την περιοχή μπορούν να μας μπλέξουν σε κάναν πόλεμο που θα πάμε να σκοτωθούμε πάλι εμείς, οι περιττοί, οι αναλώσιμοι, οι προλετάριοι.

Δεν τρώμε λοιπόν κουτόχορτο. Αν εχθές στόχευαν τους μετανάστες και σήμερα τους αναρχικούς, σκοπός τους είναι αύριο να τσακίσουν οικονομικά αλλά και κατασταλτικά αν χρειαστεί, όσους και όσες αψηφήσουν το κλίμα φόβου που καλλιεργούν και τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι. Το ξύπνημα του φοιτητικού κινήματος, οι μαζικές πορείες του Πολυτεχνείου, οι “από τα κάτω” απόπειρες επαναδραστηριοποίησης του εργατικού κινήματος, οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, το μπόλιασμα του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιμιλιταριστικού λόγου ενάντια σε ντόπιους και ξένους πολεμοκάπηλους, οι κινήσεις υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος που αντιστέκονται σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, μπορούν και πρέπει να γίνουν παραδείγματα πάλης και ελπίδας για όλους τους εκμεταλλευόμενους. Η Λατινική Αμερική για τις ίδιες συνθήκες και τα ίδια προβλήματα με εμάς, είναι στις φλόγες εδώ και μήνες, με τον ιό των εξεγέρσεων να εξαπλώνεται παρά τη δολοφονική καταστολή στρατών-αστυνομίας, και τα αδέρφια μας στην άλλη άκρη της γης να θυμούνται μετά από δεκαετίες αυτό που θα θυμηθούμε πολύ σύντομα και εμείς: ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΥΣ, κανένα κράτος και καμία αστική τάξη δεν μπορεί να μας καταστείλει…

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 14/12 ΣΤΙΣ 13.00 ΚΑΜΑΡΑ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα Ανατολικά

Πρωτότυπη δημοσίευση 09/12/2019
via anatolika.espivblogs.net