Θεσσαλονίκη: Ανάληψη ευθύνης

0
194

η επαναστατική βία δεν είναι μια τακτική αγώνα αλλά μια στρατηγική. Μια στρατηγική σχεδιασμένη να οδηγήσει το καπιταλιστικό σύστημα βαθύτερα στην κρίση, ενώ ταυτόσχρονα θα αναγκάζει όλους τους υπεύθυνους για την καταπίεση να συνειδητοποιήσουν πως και αυτοί θα πονέσουν…
Οι θεσμοί είναι αφηρημένες έννοιες που εκπροσωπούνται από ανθρώπους με σάρκα και οστά. Γι’ αυτό υπάρχει μόνο ένας τρόπος να χτυπήσουμε τους θεσμούς, χτυπώντας τους ανθρώπους του. Και καλοδεχόμαστε με χαρά όλες τις γενναίες πράξεις εξέγερσης ενάντια στην αστική κοινωνία, καθώς έχουμε στο μυαλό μας πως η επανάσταση δεν μπορεί παρά να είναι το αποτέλεσμα αυτών των εξεγέρσεων.
Emil Henry

Το χρήμα εδώ και χιλιάδες χρόνια, εκτός από τον ρόλο που του έχουν δώσει ως διαμεσολαβητή μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης, έχει γίνει συνώνυμο της κυριαρχίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το άτομο, ορμώμενο από την δίψα του για έλεγχο και εξουσία , έχει ανάγει το χρήμα και το κυνήγι για την κατάκτησή του ως το κύριο γρανάζι που κινεί τα νήματα της ζωής του, μιας ζωής ανελεύθερης. Αυτό αποτελεί ακόμη έναν τρόπο με τον οποίο το καπιταλιστικό σύστημα έχει καταφέρει να ριζωθεί βαθιά μέσα στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Πηγαίνοντας τον χρόνο πίσω, κάπου στα μέσα του 1800, ο καπιταλισμός κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα στα ανεπτυγμένα δυτικά κράτη. Δημιουργείται τότε η ανάγκη για έναν πιο κεντρικό και καθολικό έλεγχο του χρήματος. , κάτι που έρχεται να ικανοποιήσει ο θεσμός της τράπεζας με την σημερινή της μορφή. Το τραπεζικό σύστημα αναλαμβάνει τον ρόλο του εγγυητή της οικονομικής σταθερότητας, ακολουθώντας κατά γράμμα τις προσταγές του καπιταλιστικού συστήματος για όλο και μεγαλύτερη συσσώρευση κεφαλαίου. Μέσω της αποταμίευσης ( που αποτελούσε πάντοτε ιστορικά έναν τρόπο πλασματικής διασφάλισης της επιβίωσης) και ενός ψευδούς αισθήματος ασφάλειας , οι τράπεζες κατάφεραν να προσελκύσουν κεφάλαια και να εισχωρήσουν δυναμικά μέσα στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Από την άλλη , όταν το σύστημα άρχισε να δημιουργεί όλο και περισσότερες επίπλαστες ανάγκες ( που ξεφεύγουν από τις βιοποριστικές κατά πολύ) για να πυροδοτήσει την χωρίς τελειωμό διακίνηση εμπορευμάτων , οι τράπεζες ήταν και πάλι εκεί για να τροφοδοτήσουν τα πλαστά όνειρα για υλική ευημερία και περισσότερη δύναμη μέσω παραχώρησης δανείων και άλλων χρηματικών ανταλλαγών . Μια κίνηση που θα τους έδινε μετά από λίγο καιρό την ευκαιρία για πιο διευρυμένα πεδία κερδοφορίας μέσω κατασχέσεων σπιτιών , μισθώσεών τους και άλλων οικονομικών εκβιασμών .

Με την πάροδο των χρόνων το τραπεζικό σύστημα άρχισε να προσθέτει ακόμα περισσότερα «όπλα» στην φαρέτρα του . Από την δημιουργία των ΑΤΜ πριν 30-40 χρόνια , μέχρι την καθιέρωση του πλαστικού χρήματος και των POS, η διακίνηση του χρήματος άνοιξε τον δρόμο για την πλήρη χαρτογράφηση των ζωών μας μέσα από μια γενικευμένη καταγραφή αναλήψεων , καταθέσεων , πληρωμών , ηλεκτρονικών αγορών. Μέσω των παραπάνω μεθόδων έγινε μια σημαντική αναβάθμιση στο καθεστώς επιτήρησης και ελέγχου, για την καταστολή κάθε παρεκκλίνοντος στοιχείου και συμπεριφοράς.

Θεωρώντας το χρήμα και εν γένει το χρηματοπιστωτικό σύστημα μικρόβιο που μολύνει τις σχέσεις αλληλεγγύης που θέλουμε να δομήσουμε μεταξύ μας ως αναρχικοί/ες επιλέγουμε να επιτεθούμε με κάθε τρόπο, παίρνοντας μικρές ανάσες ελευθερίας. Κάθε χτύπημα, όσο μικρό και αν είναι, είναι για εμάς μια ρωγμή στο γυάλινο προσωπείο της κυριαρχίας.

Έτσι, επιλέξαμε να προσφέρουμε απλόχερα άλλη μια τέτοια ρωγμή, παραδίδοντας στις φλόγες 2 ATM της τράπεζας πειραιώς στην Παπαναστασίου και της εθνικής τράπεζας στην Πολίχνη τα ξημερώματα της 27ης και 28ης του Ιούνη, στέλνοντας ένα σινιάλο αλληλεγγύης σε όλους όσους αγωνίζονται και εξεγείρονται αδιαμεσολάβητα και αντιιεραχικά θέλοντας να αποτινάξουν κάθε στοιχείο σκλαβιάς και καταπίεσης από πάνω τους.

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΤΑΣΟ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ SCRIPTA MANENT ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΦΥΛΑΚΗΣ.

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ.

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Αναρχικοί/ες

via athens.indymedia.org