Ταμείο αλληλεγγύης: Κείμενο για τον αγώνα ενάντια στη σκλαβιά των κρατουμένων στις φυλακές των Η.Π.Α.

«Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της».
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Σήμερα, περίπου 2.500.000 άνθρωποι βρίσκονται έγκλειστοι στις φυλακές-κολαστήρια των Η.Π.Α., μια χώρα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κρατουμένων αναλογικά με τον πληθυσμό της, παγκοσμίως. Σύμφωνα με το αμερικάνικο σύνταγμα «Ούτε δουλεία, ούτε ακούσια υποδούλωση μπορεί να υπάρχει εντός των Η.Π.Α., εξαιρουμένης της περίπτωσης τιμωρίας για εγκλήματα, που οι κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί». Με βάση, λοιπόν, τη 13η τροπολογία οι κρατούμενοι βρίσκονται σε καθεστώς δουλείας ως τιμωρία για τα αδικήματα που έχουν διαπράξει, σύμφωνα πάντα με την αστική δικαιοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο το κράτος και το κεφάλαιο, συγκροτώντας το φαινόμενο του φυλακοβιομηχανικού συμπλέγματος, κερδοσκοπούν βασιζόμενοι στις πλάτες των κρατουμένων που αποτελούν για αυτούς τους ιδανικούς σκλάβους. Δεκάδες φυλακές (ομοσπονδιακές, πολιτειακές, ιδιωτικές) στηρίζουν τη λειτουργία τους στην καταναγκαστική εργασία των φυλακισμένων με συμβολική έως και καθόλου αμοιβή σε πολυεθνικές, φυτείες, στη στρατιωτική βιομηχανία κ.ά.

Από τις 9 Σεπτεμβρίου χιλιάδες κρατούμενοι/ες σε όλες τις φυλακές των Η.Π.Α. ξεκίνησαν τον δικό τους αγώνα ενάντια στην καταπίεση, τη σκλαβιά, την απλήρωτη εργασία, την κατάχρηση της εξουσίας μαχόμενοι για το αυτονόητο… να καταργηθεί το καθεστώς δουλείας. Σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της άνευ προηγουμένου απεργίας σε όλες τις φυλακές της χώρας, οι κρατούμενοι συνεχίζουν να αγωνίζονται είτε με αποχή από την εργασία τους, είτε με απεργίες πείνας και αποχές συσσιτίων, ενώ σε κάποια σωφρονιστικά κολαστήρια έχουν απαντήσει με εξεγέρσεις και καταστροφές υποδομών (όπως στη Φλόριντα, όπου εξεγέρσεις έχουν απλωθεί σε πολλές φυλακές της πολιτείας).

Τα αιτήματα ποικίλουν στις ειδικές λεπτομέρειες, ωστόσο δείχνουν μια συνολική εικόνα αντίστασης στην καταναγκαστική απλήρωτη εργασία (δουλεία), στον συνωστισμό, στην έλλειψη πρόσβασης στην περίθαλψη και την τροφή, καθώς και σε άλλες συνθήκες.

Οι κατασταλτικές κινήσεις από πλευράς κράτους και κεφαλαίου συμπεριλαμβάνουν μαζικά “κλεισίματα” των φυλακών καθιστώντας έτσι αδύνατη την επικοινωνία όχι μόνο μεταξύ των κρατουμένων αλλά και με τον «έξω» κόσμο, απομονώσεις, εκδικητικές μεταγωγές για να κάμψουν τη συλλογική οργάνωση που έχει δημιουργηθεί, βασανισμούς, απειλές για τις οικογένειες των απεργών. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα: στις φυλακές του Μίσιγκαν, όπου 150 κρατούμενοι από τους συνολικά 400 πραγματοποίησαν πορεία στο προαύλιο για την 45η επέτειο από την εξέγερση στις φυλακές Άττικα στις 9 Σεπτέμβρη, όπου όλοι οι συμμετέχοντες μετετάχθησαν σε άλλες φυλακές. Στο Τέξας σε έναν από τους 13 θαλάμους του οποίου οι κρατούμενοι συμμετέχουν στην απεργία οι μπάτσοι κλείδωσαν τις πόρτες και έριξαν δακρυγόνα. Σε άλλες φυλακές οι κρατούμενοι βρίσκονται κλειδωμένοι στα κελιά τους για μέρες με βρώμικο ή και χωρίς καθόλου φαγητό. Στη Μερσέντ της Καλιφόρνια πάνω από 100 κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας. Στις πολιτείες Βιρτζίνια, Οχάιο, Καλιφόρνια και Ν. Καρολίνα εκατοντάδες κρατούμενοι βρίσκονται σε καθεστώς απομόνωσης.

Από την Αλαμπάμα, τη Φλόριντα (με εκτεταμένες ταραχές κρατουμένων), τη Λουϊζιάνα, τη Βιρτζίνια, την Τζώρτζια, το Τέξας, τη Βόρεια και Νότια Καρολίνα, το Οχάιο, την Ιντιάνα, το Κάνσας, το Μίσιγκαν, τη Μινεσότα, τη Νεμπράσκα, το Όρεγκον, την Καλιφόρνια και τη Χαβάη, μέχρι και την Αλάσκα, αλλά και δεκάδες κρατούμενοι σ’ ένα από τα στρατόπεδα του Γκουαντάναμο διεξάγουν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την επ’ αόριστον αιχμαλωσία τους. Επιπλέον, κρατούμενοι/ες που βρίσκονται αιχμάλωτοι/ες και σε άλλες χώρες (Μεξικό, Καναδά, κ.ά.) έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Free Alabama Movement (FAM), του IWW/IWOC (τομέας κατάδικων εργατών των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου), του Free Mississippi Movement, του Free Ohio Movement, του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού και πολλών άλλων οργανώσεων και κινημάτων. Στην Ελλάδα το κάλεσμα πλαισιώθηκε από διάφορες παρεμβάσεις, όπως στις φυλακές Κορυδαλλού με την άρνηση μεσημεριανού κλειδώματος από τις πτέρυγες Α, Γ και Δ και με την ανάρτηση πανό στη Δ’ πτέρυγα ως ένδειξη αλληλεγγύης στους φυλακισμένους αγωνιστές των Η.Π.Α., με την κατάληψη της ελληνοαμερικανικής ένωσης στις 26 Σεπτεμβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 22 συντρόφων στους οποίους στεκόμαστε αλληλέγγυοι και με τη συγκέντρωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία την 1η του Οκτώβρη (ημέρα διεθνούς αλληλεγγύης).

Όσο οι φυλακές κερδίζουν χώρο στο κοινωνικό πεδίο εμείς δεν μπορούμε παρά να στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των αγωνιζόμενων ανθρώπων. Όσο οι κεφαλαιοκράτες απομυζούν ανθρώπινες ζωές για την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία πολυεθνικών και πλουτοκρατικών κολοσσών στεκόμαστε απέναντί τους υπερασπιζόμενοι/ες την κοινωνική απελευθέρωση, μέχρι την καταστροφή του κράτους και του κεφαλαίου. Μέχρι το γκρέμισμα κάθε φυλακής. 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ «ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ»
ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ Η.Π.Α

Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών

Αναδημοσίευση από athens.indymedia.org

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες