ΣΥΒΧΨΑ: Υψώνουμε και δυναμώνουμε τις φωνές μας, δείχνουμε αλληλεγγύη

απαιτούμε να παύσει η διεύρυνση του ωραρίου των SUPERMARKET, να μην ανοίγουν τις Κυριακές

Λάβαμε 11/04/2020

Υψώνουμε και δυναμώνουμε τις φωνές μας, δείχνουμε αλληλεγγύη, απαιτούμε να παύσει η διεύρυνση του ωραρίου των SUPERMARKET, να μην ανοίγουν τις Κυριακές

Η απόφαση της Κυβέρνησης για τη διεύρυνση του ωραρίου και το κυριακάτικο άνοιγμα των SUPERMARKET γίνεται για να εξυπηρετήσει τη συνέχεια στα σχέδια των κυβερνώντων και τα οικονομικά συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων, για να επιβάλει πλήρη καταστρατήγηση και κατάργηση της κυριακάτικης αργίας την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια ήταν και είναι αγώνας όλων των εργαζομένων και όλων των κλάδων χθες, σήμερα και αύριο.

Είναι αγώνας που συνδέεται άμεσα με τις ευρύτερες ταξικές – κοινωνικές αντιστάσεις που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν και που συνεχίζονται παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, για να μην επιβληθούν εργασιακές συνθήκες και μέτρα που εξοντώνουν τον κόσμο της εργασίας. Συνθήκες που βάζουν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία των χιλιάδων εργαζομένων στα SUPERMARKET, ακυρώνοντας παράλληλα το δικαίωμά τους στην ξεκούραση και την ανάπαυση μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους. Ήδη στη Γαλλία έχουμε νεκρούς συναδέλφους που νόσησαν από τον covid-19. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι αυθαίρετες, καθεστωτικές πολιτικές επιλογές έχουν στόχο να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση της κοινωνίας την δήθεν αναγκαιότητα να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές.

Η κοινωνία αποδεικνύει καθημερινά πως σέβεται εκείνους οι οποίοι, εν μέσω πανδημίας, συνεχίζουν να εργάζονται για να μην λείψουν σε κανέναν τα απαραίτητα. Όχι μόνο στα SUPERMARKET, αλλά και στις ταχυμεταφορές, την καθαριότητα, τις συγκοινωνίες. Και βέβαια στο δημόσιο σύστημα υγείας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Τώρα είναι μια ακόμα στιγμή που είναι αναγκαίο να το αποδείξει και θα το κάνει με το να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων στα SUPERMARKET.

Άλλωστε ήδη από τα μέσα του περασμένου Μάρτη, λόγω των αντιστάσεων των εργαζομένων (βλ. και σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου μας) και της στάσης μεγάλου μέρους της κοινωνίας, μπήκε ένα φρένο στον σχεδιασμό για ανοιχτά SUPERMARKET κάθε Κυριακή. Ωστόσο, τα SUPERMARKET θα μείνουν ανοιχτά την Κυριακή 12/4 σε πανελλαδικό επίπεδό, καθώς για την κυβέρνηση και τους εργοδότες του κλάδου ο νόμος των “8 Κυριακών με τα μαγαζιά ανοιχτά” θα πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από αυτόν να μείνουν άθικτα, παρά τη δυσχερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τον κόσμο της εργασίας και συνολικά για την κοινωνία. Κάπως έτσι από τις αρχές Μάη θα έρθουν να επιβάλουν την εφαρμογή του νόμου για “όλες τις Κυριακές από Μάη ως Οκτώβρη με τα μαγαζιά ανοιχτά” στις λεγόμενες “τουριστικές” περιοχές (σε ολόκληρο το δήμο Αθήνας, στον Πειραιά, στην Καλλιθέα, στη Γλυφάδα κ.α.).

Όπως κάνουμε και ως Σύλλογος σε κάθε απεργία μας για την κυριακάτικη αργία, καλούμε όλους και όλες σε συνειδητή αποχή από τις αγορές σε SUPERMARKET τόσο τις Κυριακές, όσο και κάθε άλλη ώρα πέρα από το κανονικό ωράριο.

Πλήρες ωράριο με μετατροπή όλων των συμβάσεων ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης με τη σύμφωνη γνώμη του κάθε εργαζόμενου, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, πλήρη δικαιώματα και αυστηρά πενθήμερο για όλους τους εργαζομένους. Με ταυτόχρονη αύξηση μισθού και παροχή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και βαρέων ενσήμων.

Μέσα ατομικής προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας.

Μείωση, και όχι επέκταση, ωραρίου SUPERMARKET και εμπορικών καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης.

Να μην ζήσουμε σαν δούλοι!

Ούτε 52, ούτε 32, ούτε 8! – ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 210-3820537 & 6980182255 | [email protected]bookworker.wordpress.com

ΣΥΒΧΨΑ: Υψώνουμε και δυναμώνουμε τις φωνές μας, δείχνουμε αλληλεγγύη

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί μπισκότα σε ορισμένες λειτουργίες της ΕντάξειΠληροφορίες