ΣΥΒΧΨΑ: Ενημέρωση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις την 1/11/18

0
562

Λάβαμε 09/11/2018

Μια ενημέρωση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις μας την Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ.
Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙΚΟ!
(…ένα από τα βασικά συνθήματα της απεργίας της 1ης Νοέμβρη)

Την Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018 ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία που είχαμε κηρύξει (από την πλευρά μας στον κλάδο του βιβλίου και στα καταστήματα public) σε συντονισμό με άλλα εργατικά σωματεία για την ημέρα εκείνη, προχωρήσαμε σε μια σειρά από απεργιακές κινήσεις.

Ήδη από τις 7.30πμ πραγματοποιήσαμε, με στήριξη συναδέλφων και συναγωνιστών και από άλλα σωματεία και αλληλέγγυες συλλογικότητες, απεργιακές περιφρουρήσεις σε τρεις χώρους εργασίας του κλάδου μας, στον Ψυχογιό στην Μπενάκη και στον Τσιγαρίδα και τον Χριστάκη στην Ιπποκράτους. Στα δυο αυτά σημεία της πιάτσας του βιβλίου για 3 ώρες ενημερώναμε με μοίρασμα απεργιακών κειμένων και μέσω ντουντούκας για το περιεχόμενο του απεργιακού αγώνα μας και καλούσαμε σε συμπαράσταση και συμμετοχή στις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιούσαμε και πιο μετά.

Στη συνέχεια, κατά τις 11πμ προχωρήσαμε στη δημόσια ανακοινωμένη απεργιακή συγκέντρωσή του Συλλόγου μας (και του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ασκληπιού. Από εκεί λίγο μετά τις 11.30πμ ξεκίνησε και η διαδήλωση που κινούμενη αρχικά στην οδό Σόλωνος έκανε ένα πέρασμα από την (παράλληλή της) οδό Ζαλόγγου, όπου βρίσκονται τα γραφεία της εργοδοτικής οργάνωσης Ένωση Ελληνικού Βιβλίου(ΕΝΕΛΒΙ), έξω από τα οποία έγινε μια σύντομη στάση. Στη συνέχεια κινηθήκαμε και πάλι επί της Σόλωνος, σχεδόν στο τέρμα της οποίας έγινε μια ακόμα στάση, αυτή τη φορά έξω από τα γραφεία της εργοδοτικής οργάνωσης Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (ΣΕΦΑ). Έπειτα, μέσω της Καποδιστρίου και της Πατησίων φτάσαμε -λίγο μετά τις 12.00- στα Χαυτεία, όπου είχε καλεστεί η κεντρική διακλαδική απεργιακή συγκέντρωση και όπου συναντηθήκαμε και με τα μπλοκ κι άλλων εργατικών σωματείων που συμμετείχαν στην απεργία ή που είχαν κηρύξει στάση εργασίας (βλ. αναλυτικά ΕΔΩ) καθώς κι άλλων δυνάμεων του ταξικού-κοινωνικού κινήματος.

Η συγκέντρωση στα Χαυτεία (ουσιαστικά πάνω στο οδόστρωμα της Σταδίου), στην οποία συνέρρεαν διαρκώς απεργοί και κόσμος του αγώνα και κατά την οποία διαβάζαμε τις απεργιακές ανακοινώσεις των σωματείων μας, διήρκησε μέχρι τη 1μμ. Από εκεί ξεκίνησε λοιπόν μια μαζικότατη και με δυνατό παλμό απεργιακή διαδήλωση επί της Σταδίου με τη συμμετοχή 2.000 διαδηλωτών. Η πρώτη βασική στάση μας έγινε έξω από το υπ. Εργασίας. Εκεί συναντηθήκαμε και με συναδέλφους από τη ΒΙΟ.ΜΕ., που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση στο σημείο αυτό ενάντια στον πλειστηριασμό του κατειλημμένου εργοστασίου τους. Μάλιστα, κατά το πέρασμα μας από εκεί ανακοινώθηκε ότι για μια ακόμα φορά ο εν λόγω πλειστηριασμός κηρύχτηκε άγονος.

Στη συνέχεια πορευτήκαμε μέχρι την πλατεία Συντάγματος και στην αρχή της οδού Ξενοφώντος, η οποία ήταν γεμάτη με ΜΑΤ που προστάτευαν τα γραφεία του Σ.Ε.Β. και μπλόκαραν την δίοδο. Αφού παραμείναμε στο σημείο αυτό για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα, κινηθήκαμε από το αμέσως επόμενο στενό προς την Λεωφόρο Αμαλίας. Περνώντας και έξω από τη Βουλή κατεβήκαμε την οδό Πανεπιστημίου μέχρι τα Προπύλαια όπου και ολοκληρώσαμε την απεργιακή μας διαδήλωση.

Πιο μετά κατά τις 3.30μμ συμμετείχαμε στην απεργιακή κινητοποίηση του ΣΕΦΚ στο φροντιστήριο Διακρότημα στο Δήμο Ζωγράφου.

Βέβαια, της όλης αυτής απεργιακής κινητοποίησης είχε προηγηθεί μια πολύμηνη προσπάθεια οριζόντιου συντονισμού με άλλα εργατικά σωματεία, ώστε να δώσουμε από κοινού μια τέτοια δυναμική απεργιακή συνέχεια στην ταξική μας πάλη.

Προηγήθηκε επίσης και μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια στον κλάδο μας, αρχικά για την πραγματοποίηση μιας μαζικής γενικής συνέλευσηςτου Συλλόγου μας στις 23/9, οπότε και αποφασίστηκε η κήρυξη απεργίας, και στη συνέχεια για την προετοιμασία της απεργίας αυτής. Με δημοσίευση σχετικών ανακοινώσεων και ενημερώσεων, με εξορμήσεις σε όσο το δυνατό πιο πολλούς χώρους εργασίας, τόσο στο κέντρο όσο και περιφερειακά, με μοίρασμα ανακοινώσεων (βλ. ενημερωτικό δελτίο Σεπτέμβρη και απεργιακό δελτίο Οκτώβρη), αφισοκολλήσεις, ανάρτηση πανό, στένσιλ και συζητήσεις με συναδέλφους-συναδέλφισσες. Με μαζικές ενημερωτικές δράσεις, όπως έξω από την Πολιτεία (25/10) και μοτοπορεία (30/10). Καθώς και με καμπάνια προς το αναγνωστικό κοινό κι όλο τον κόσμο της εργασίας για συμπαράσταση στον αγώνα μας.

Μάλιστα ως Σύλλογος έχουμε κάνει ήδη κρούση προς όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις των αφεντικών μας για διαπραγμάτευση για ΣΣΕ για τον κλάδο του Βιβλίου. Ήδη η πρώτη «ανταπόκρισή» τους στο κάλεσμα αυτό φανερώνει αυτό που ούτως ή άλλως αναμέναμε: Ότι μπροστά μας έχουμε μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη. Μια μάχη που είμαστε αποφασισμένοι να τη δώσουμε και πάλι, στηριζόμενοι στην από τα κάτω οργάνωσή μας, στη συλλογική δράση μας, στην ταξική-συναδελφική αλληλεγγύη μας, στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του Συλλόγου μας και στην συσπείρωσή μας σε αυτόν.

Η απεργία της 1ης Νοέμβρη 2018 αποτέλεσε αναμφίβολα μια σημαντική στιγμή της διαχρονικής πάλης μας για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίαςσύμφωνες με τις ανάγκες μας καθώς και του συνολικού αγώνα μας για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Στη συνέχεια, μέσα από μια διαδικασία απολογισμού στο Σύλλογό μας (όπως και στα υπόλοιπα σωματεία που προχώρησαν σε απεργία την 1η Νοέμβρη) θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και πιο αναλυτικά στην απεργία αυτή.

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 210-3820537  & 6980182255 | [email protected]bookworker.wordpress.com


Ενημέρωση για τη διακλαδική απεργία που οργανώνουμε από τα κάτω την 1η Νοέμβρη 2018 [Τα σωματεία που συμμετέχουν με απεργία ή στάση εργασίας και οι απεργιακές κινητοποιήσεις]

Απεργιακό δελτίο ΣΥΒΧΨΑ * Οκτώβρης 2018 | Ανακοινώσεις και σημειώσεις για την Απεργία της 1ης Νοέμβρη

Κάλεσμα για συμπαράσταση στον αγώνα μας

Συνέλευση Εργαζομένων Public | Ανακοίνωση για την απεργία της 1ης Νοέμβρη 2018

Ανακοίνωση Συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια για τη διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία της 1ης Νοέμβρη

Αφίσα σωματείων που καλούν σε απεργία την 1η Νοέμβρη

Οι απεργιακές αφίσες του Συλλόγου μας

Φωτογραφίες από τις απεργιακές περιφρουρήσεις μας εδώ