Συνολική ενημέρωση για την εφαρμογή άτυπου καθεστώτος εξαίρεσης

0
356

Συνολική ενημέρωση για την εφαρμογή άτυπου καθεστώτος εξαίρεσης στον σύντροφο Γ. Μιχαηλίδη.

Σήμερα διεξήχθη στα δικαστήρια του Πειραιά το εφετείο 8 αναρχικών συντρόφων (Μιχαηλίδης, Ντάλιος, Πολίτης, Τσιλιανίδης, Σαραφούδης, Ναξάκης,Καραγιαννίδης και Χαρίσης) για την υπόθεση της συμπλοκής με τον σωφρονιστικό Μυλωνά, τον Δεκέμβριο του 2013. Πέρα από τον σύντροφο Γ. Μιχαηλίδη που συνελήφθη πρόσφατα στην Αγία Παρασκευή οι υπόλοιποι είναι ελεύθεροι. Διάφορα γεγονότα λοιπόν που αφορούν τη μεταγωγή αλλά και τη διαδικάσια φύλαξης του Γιάννη κατά τη διάρκεια του δικαστηρίου μας κάνουν να μιλάμε για εφαρμογή άτυπου καθεστώτος εξαίρεσης. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο σύντροφος είναι κρατούμενος στις φυλακές Μαλανδρίνου. Η συνήθης διαδικασία για τους κρατούμενους που βρίσκονται σε απομακρυσμένη φυλακή από τον τόπο εκδίκασης είναι να μετάγονται μεσημεριανές ώρες στη κοντινότερη φυλακή από το δικαστήριο και εφόσον αυτό ολοκληρωθεί να επιστρέψουν, τις επόμενες ημέρες, στη φυλακή την οποία είναι χρεωμένοι. Στη προκειμένη περίπτωση ο Γιάννης μετήχθη στο Μεταγωγών όπου έφτασε 20.00 το βράδυ και κρατήθηκε εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο δικαστήριο τον μετήγαγαν στις 11.00 ακριβώς, λόγω της αποχής των γραμματέων. Ο δικηγόρος ζήτησε διακοπή της δίκης για να μπορέσει να συνεννοηθεί μαζί του, κάτι που το δικαστήριο απέρριψε. Στη συνέχεια ζητήθηκε να κρατηθεί η υπόθεση για μισή ώρα ώστε να έχει μια στοιχειώδη επικοινωνία μαζί του, αίτημα που επίσης απορρίφθηκε. Τέλος το δικαστήριο δεν δέχτηκε ούτε να πάνε πιο πίσω οι μπάτσοι ώστε η διαδικασία να διεξαχθεί όσο πιο “φυσιολογικά” γίνεται.

Σε όλη την διαδικασία ήταν περικυκλωμένος από 6 κουκουλοφόρους μπάτσους της Ειδικής Ομάδας Μεταγωγών οι οποίοι μέχρι να ξεκινήσει η δίκη δεν άφηναν ούτε τους υπόλοιπους κατηγορούμενους να πλησιάσουν τα εδώλια. Μάλιστα απομακρύνανε τις υπόλοιπες θέσεις για τους κατηγορούμενους από δίπλα του ώστε να μην κάτσει κάποιος από τους υπόλοιπους συντρόφους και τις βάλανε από πίσω του. Σε όλα τα διαλείμματα της δίκης (ακόμα και για 5 λεπτά) μεταφερότανε στα κρατητήρια συνοδεία των μπάτσων της ΕΟΜ, παρά τις διαμαρτυρίες για τις οποίες το δικαστήριο δήλωνε αναρμοδιο, ενώ γενικώς καθόλη τη διάρκεια η παρουσία τους ήταν ασφυκτική. Μετά το πέρας της δίκης οδηγήθηκε σχεδόν με τη μια στις φυλακές του Μαλαδρίνου.

Η συγκεκριμένη ενημέρωση στοχεύει στην ενημέρωση όσον αφορά την εφαρμογή ενός άτυπου καθεστώτος εξαίρεσης που στη προκειμένη στοχεύει έναν αναρχικό και δηλωμένο εχθρό του συστήματος, αλλά και στη προειδοποίηση πως δεν θα μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτές τις πρακτικές οι οποίες είναι προφανές ότι ενορχηστρώνονται από την “αντι” τρομοκρατική υπηρεσία και τους πολιτικούς της προϊσταμένους. Ενός καθεστώτος εξαίρεσης που έρχεται να προστεθεί στο κύμα καταστολής των τελευταίων μηνών. Στη μεταφορά των φυλακών στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στις συνεχείς έρευνες στα κελία από ειδικές ομάδες της αστυνομίας, στην εξαγγελία για δημιουργία πειθαρχικών φυλακών (τύπου Γ), στην αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, στη πρόθεση ψήφισης νομοσχεδίου αυστηροποίησης των όρων έκτισης των ποινών κ.α.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

Πρωτότυπη δημοσίευση στις 12/02/2020
via athens.indymedia.org