Συγγενείς-φίλοι κρατουμένων: Ο τρομονόμος (187Α) με απλά λόγια

0
161

Οι «Συγγενείς –φίλοι κρατουμένων και διωκόμενων αγωνιστών» κυκλοφόρησαν μια μικρή μπροσούρα , όπου μέσα από  7 ερωτήσεις που θέτει  θεωρητικά ένας   «νομοταγής πολίτης» , αναλύεται με απλό λόγο ο τρομονόμος και αποδεικνύεται πως όσο  υπάρχει  αυτός ό εκτρωματικός νόμος  κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο!

Ο ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ

(αρθρ.187ΑΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

7 απαντήσεις σε 7 ερωτήσεις από ένα  «νομοταγή» πολίτη

Είναι βέβαιο ότι ο τρομονόμος ή αλλιώς (και κυρίως) το  αρθρ.187Α του Ποινικού Κώδικα, φτιάχτηκε με κύριο σκοπό την εξουδετέρωση του ένοπλου αντάρτικου πόλης και την αποθάρρυνση τυχόν μιμητών του. Οι εξοντωτικές ποινές που έχουν μέχρι σήμερα επιβληθεί σε αυτό, είναι ενδεικτικές.  Ωστόσο σε αυτόν τον πόλεμο που έχει εξαπολυθεί από το κράτος   και όσο θα υπάρχει αυτός ο νόμος, κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής… 

1 «Αφού δεν συμμετέχω σε “τρομοκρατικές” ενέργειες, παρά    μόνο σε νόμιμες συνδικαλιστικές δράσεις, πορείες,  διαμαρτυρίες κ.λ.π. μπορεί να κατηγορηθώ με τον 187Α ;»    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΝΑΙ

  • Το περίφημο άρθρο 187Α χαρακτηρίζει σαν  τρομοκρατικές ενέργειες ακόμα και πλημμελήματα. Έτσι αδικήματα όπως «η διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας» (σχεδόν κάθε δίωξη συλληφθέντα σε διαδήλωση) και «η «διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών», αλλά και η έκρηξη (μολότωφ)μπορεί να θεωρηθούν «τρομοκρατικές» ενέργειες, αρκεί ο αστυνόμος και ο  δικαστής να κρίνουν ότι με αυτές τις ενέργειες  είναι δυνατόν να βλαφτεί  σοβαρά η  χώρα ή ένας διεθνής οργανισμόςή ότι έχουν  σκοπό να εκφοβίσουν σοβαρά ένανπληθυσμό ή να εξαναγκάσουν μια δημόσια αρχή ή διεθνή οργανισμό ή την κυβέρνηση .
  • Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αυθαιρεσίας, στη κρίση  μιας ενέργειας στο κατά πόσο δηλαδή είναι δυνατόν «να βλάψεισοβαρά μία χώρα ή ένα διεθνή οργανισμό».Το κριτήριο είναι προφανώς αυθαίρετο και υποκειμενικό, και  θα εξειδικεύεται από τους δικαστές, τους ανακριτές και -βεβαίως- τους αστυνομικούς.
  • Ακόμα και πράξεις όπως π.χ. μια διαδήλωση ή απεργία σε Οργανισμό Κοινής Ωφέλειας, στο βαθμό που είναι αρκετά μεγάλη, μπορεί να θεωρηθεί ότι  είναι δυνατό «να εξαναγκάσει» δημόσια αρχή ή διεθνή οργανισμό ή την κυβέρνηση να υποχωρήσει.
  • Τέλος ακόμα και η πιο «νομιμόφρονη» αντικαπιταλιστική πάλη, που σκοπό δεν μπορεί να έχει παρά την ανατροπή των πολιτικών και οικονομικών δομών της χώρας, μπορεί να αναχθεί σε «τρομοκρατική» δράση.
  • Για όλους τους παραπάνω λόγους,δεν μπορείς ποτέ να είσαι βέβαιος ότι δεν θα διωχθείς με βάση τον τρομονόμο.

 «Μπορώ να διατηρώ προσωπικές και φιλικές σχέσεις με άτομα του ανατρεπτικού χώρου, προς τα οποία μπορώ να προσφέρω και τη βοήθειά μου αν τη χρειαστούν, χωρίς να συμμερίζομαι κατ’ ανάγκη και τις απόψεις τους;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΟΧΙ

  • Με την παρ. 6. ποινικοποιείται και η παροχή πληροφοριών και υλικών μέσων καθώς και η οικονομική ενίσχυση σε οργανώσεις ή σε άτομα τα οποία τελούν «τρομοκρατικές» ενέργειες, εφόσον γίνονται με σκοπό τη διευκόλυνση της τέλεσης των πράξεων αυτών, ασχέτως μάλιστα εάν τελικά επιτεύχθηκε διευκόλυνση ή ήταν δυνατό να επιτευχθεί. Και όχι απλώς ποινικοποιείται αλλά τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών.

 3 «Είμαι ελεύθερος να έχω τις οποιεσδήποτε πολιτικές πεποιθήσεις και την οποιαδήποτε ιδεολογία;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΟΧΙ

  • Ο ν, 2829/2001: εισάγει τη δίωξη του φρονήματος και την έννοια του υπόπτου στη θέση του κατηγορουμένου. Βρίθει αορίστων, νομικά και πραγματικά, εννοιών, των οποίων ο προσδιορισμός επαφίεται στην ερμηνεία των διωκτικών και δικαστικών αρχών. Η έννοια του ύποπτου, υπάρχει στη ζωή μας καθημερινά.
  • Εισάγει νέα φρονηματικά αδικήματα, διαχέει στον κορμό του ποινικού κώδικα την έννοια του εχθρού, ο οποίος είναι ταυτόχρονα εσωτερικός και εξωτερικός, προσδιοριζόμενος μόνο από την πιθανολογούμενη εχθρότητά του προς τις πολιτικές κοινωνικές και οικονομικές δομές του κοινωνικοοικονομικου συστήματος, εγχώριου και διεθνούς.
  • Η νομιμότητα έχει αποκτήσει γκρίζες ζώνες στις οποίες συνωστίζεται η πλειοψηφία των πολιτών και όχι μόνο οι συμμετέχοντες σε συλλογικές αγωνιστικές δραστηριότητες (πολύ περισσότερο βέβαια αυτοί).

 

4 « Αφού δεν ανήκω σε κανενός είδους πολιτική ομάδα  μπορεί να κατηγορηθώ με τον 187Α ; »

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΝΑΙ

  • Με το άρθρο 187Α, ως τρομοκρατικές ορίζονται πλέον πράξεις που διαπράττονται όχι μόνο από συγκροτημένη ομάδα αλλά και από μεμονωμένο άτομο, χωρίς την ένταξη σε «τρομοκρατική» οργάνωση… Έτσι, ως «τρομοκράτης» μπορεί να χαρακτηριστεί οποιοσδήποτε μεμονωμένος δράστης.

 

5 «Έχει το κράτος το δικαίωμα να παρακολουθεί την προσωπική μου ζωή και τις συνήθειες μου;»

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΝΑΙ

  • Με τους ν. 2331/2005 και 3691/08 που συμπλήρωσαν αργότερα το «αντιτρομοκρατικό» πλαίσιο, πραγματοποιείται η συγκρότηση δικτύου πανκοινωνικής παρακολούθησης, καταγραφής και ελέγχου, του συνόλου των στοιχείων που συγκροτούν κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, με τις κάθε είδους χρηματοπιστωτικές, ασφαλιστικές κλπ εταιρίες να αποκτούν ανεξέλεγκτο θεσμικό ρόλο για το φακέλωμα των πολιτών, πρόσφορο φυσικά για κάθε χρήση.
  • Επίσης ρυθμίζονται μια σειρά θεμάτων σε βάρος των «υπόπτων» πολιτών όπως:

Η προστασία και ανωνυμία των μαρτύρων κατηγορίας.

Η δυνατότητα απαλλαγής εκείνων οι οποίοι θα δώσουν χρήσιμες    πληροφορίες για τις «τρομοκρατικές» ενέργειες και οργανώσεις,

Η δυνατότητα επιβολής ελαττωμένης ποινής στους μεταμεληθέντες.

Η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών,

Η ηλεκτρονική παρακολούθηση.

Η ανέλεγκτη χρήση προσωπικών δεδομένων.

Ειδικές ρυθμίσεις για την ανάκριση,

π.χ .βίαιη  λήψη DNA κ.α.

 6 «Τελικά, ακόμα και αν κάποιος κατηγορηθεί σαν μέλος «τρομοκρατικής» οργάνωσης, δεν θα πρέπει να αποδειχτεί ότι διέπραξε κάποιο από τα αναφερόμενα στο νόμο αδικήματα;»

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΟΧΙ

  • Ποινικοποιείται, η συμμετοχή σε «τρομοκρατική  οργάνωση»ακόμα κι αν δεν τελέστηκε ποτέ καμία από τις πράξεις που περιγράφονται στο νόμο.

 7 «Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη. Δεν δικαιούνται μια δίκαιη δίκη όλοι οι πολίτες;»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΟΧΙ

  • Οι περιπτώσεις των αδικημάτων του 187 Α , κανονικά δικάζονται  στα  μικτά  ορκωτά δικαστήρια  δηλ. με παρουσία ενόρκων.. Εντελώς αντίθετα, παραβιάζοντας ακόμα και το δικό τους σύνταγμα ( άρθρο 97 παρ. 1 ) δικάζονται στα Τριμελή  (διορισμένα) Εφετεία Κακουργημάτων, μόνο από επαγγελματίες δικαστές.
  • Γίνεται διπλασιασμός ή και πολλαπλασιασμόςτων ελαχίστων ορίων απειλουμένων ποινών για «τρομοκρατικά»αδικήματα σε σχέση με τα αντίστοιχα κοινά.
  • Γίνεται αναβάθμιση ποινικής μεταχείρισης «τρομοκρατικών» αδικημάτων. Οι κλοπές, ληστείες, πλαστογραφίες και άλλα οικονομικά αδικήματα,αναβαθμίζονται σε διακεκριμένα όταν αυτά θεωρηθούν ότι αποσκοπούν στην προπαρασκευή «τρομοκρατικών» ενεργειών.
  • Νομοθετούνται εξαιρετικά δυσμενείς διακρίσεις για την παραγραφή και την υφόρον απόλυση Οι «τρομοκρατικές» πράξεις με ποινή ισοβίων παραγράφονται μετά από 30 χρόνια ενώ στο κοινό ποινικό δίκαιο η παραγραφή των ίδιων πράξεων είναι 20ετής.

Η «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία θεσπίστηκε ακριβώς για να επιδράσει στη ρύθμιση των σχέσεων κράτους  και πολιτών. Δημιούργησε ένα χώρο απουσίας δικαιωμάτων,ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος. Από τη στιγμή που ο πολίτης έρχεται, εκούσια ή μη, σε αντιπαράθεση με αυτές, εντάσσεται στο χώρο αυτό και εκχωρεί αναγκαστικά το σύνολο των δικαιωμάτων του, στα «πάντοτε αρμόδια» όργανα του κράτους, τα οποία θα τα ερμηνεύσουν, παραμορφώνοντας ή και ακυρώνοντάς τα, προκειμένου να προστατευτούν οι δομές και να εξουδετερωθεί η απειλή. Αυτός ο χώρος απουσίας δικαιωμάτων, εφαρμόζεται ήδη σήμερα ολοένα και με μεγαλύτερη οξύτητα, στους κάθε είδους συλληφθέντες αγωνιστές.

Για όλους του παραπάνω λόγους, ζητάμε την άμεση και οριστική κατάργηση του αρθρ.187Α, του νέου «ιδιώνυμου» για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων του συστήματος.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΥ ΤΩΡΑ

«Συγγενείς-φίλοι κρατουμένων και διωκόμενων αγωνιστών»

Sygeneisfiloi@espiv.net

Στάλθηκε στην mpalothia

Σε pdf ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ