Στην εξεταστική είτε μέσω ίντερνετ είτε δια ζώσης, όλοι/ες μαζί απέναντι στην καθηγητική αυθαιρεσία!

0
1273

Λάβαμε 21/06/2020

Στην εξεταστική είτε μέσω ίντερνετ είτε δια ζώσης, όλοι/ες μαζί απέναντι στην καθηγητική αυθαιρεσία!

Τους τελευταίους μήνες ήρθαμε αντιμέτωποι/-ες με μία πρωτοφανής κατάσταση πανδημίας και εν συνεχεία εγκλεισμού τον οποίο επέβαλε το κράτος ως ένα τρόπο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του Covid-19. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση όπως δεν διαχειρίστηκε σε υγειονομικό επίπεδο ουσιαστικά την κατάσταση, έτσι σπασμωδικά και χωρίς κανένα σεβασμό στους φοιτητές/-τριες έδειξε την ανεπάρκεια της και στο εκπαιδευτικό ζήτημα (πχ εντολή για ξεσπίτωμα των εστιακών μέσω Covid-19, την οποία φυσικά ανακάλεσε έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις). Η πλειοψηφία των ιδρυμάτων της χώρας αποφάσισε η διεξαγωγή μαθημάτων και εξετάσεων να γίνει ηλεκτρονικά. Κι ενώ τα μαθήματα έχουν ολοκληρωθεί με τα όσα προβλήματα προέκυψαν (έλλειψη προσβασιμότητας στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, καθηγητικές αυθαιρεσίες) σειρά έχει η εξεταστική, η οποία ανακοινώθηκε πως θα ξεκινούσε μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης των συγγραμμάτων, τα οποία είτε δεν έχουν παραδοθεί ακόμη σε πολλούς/ες φοιτητές/τριες είτε έχουν σταλεί λάθος συγγράμματα. Πέρα από τα συγγράμματα, προβλήματα προέκυψαν στην ανακοίνωση των προγραμμάτων της εξεταστικής τα οποία έγιναν γνωστά ελάχιστες μέρες πριν τις εξετάσεις, αλλά και στην εξυπηρέτηση από τις γραμματείες των σχολών όπου σε πολλές περιπτώσεις οι απορίες δε λύθηκαν ποτέ αφού δεν έλαβαν ποτέ απάντηση. Ορισμένοι καθηγητές/τριες από την άλλη δεν παρέλειψαν να δείξουν πόση εξουσία έχουν, απειλώντας με χαμηλή βαθμολογία ή μηδενισμό αν δεν ανοίξουν την κάμερα του υπολογιστή τους όταν τους ζητηθεί, ή αν δεν δείξουν τον χώρο που βρίσκονται, ώστε να αποδείξουν ότι δεν έχουν βοηθάει. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και άλλα ιδρύματα επίσης έθεσαν ως προϋπόθεση, για τη συμμετοχή στην εξεταστική, το να διαθέτει κάμερα και μικρόφωνο στον υπολογιστή. Παρ’ όλα αυτά αν και έδωσε ως στοιχειώδη λύση τη χρήση των υπολογιστών της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου για τα άτομα που δεν έχουν κάμερα/μικρόφωνο ή υπολογιστή, ακόμη δεν ξέρουμε τι προβλέπεται για όσους/-ες δεν έχουν επιστρέψει στην πόλη φοίτησης τους.

Βλέπουμε λοιπόν, πως λόγω της κρίσης του Covid-19 κατέρρευσε το εκπαιδευτικό σύστημα, δεδομένου ότι υπήρχαν ήδη ελλείψεις αλλά και η διαχείριση είναι αναντίστοιχη με τη σημασία των ζητημάτων που προέκυψαν. Επίσης, παρατηρώντας την εξέλιξη αυτής της κατάστασης, αμφιβάλουμε σοβαρά για το αν καλύφθηκε επαρκώς το γνωστικό αντικείμενο των μαθημάτων της κάθε σχολής, καθώς όπως γνωρίζουμε πολλά εργαστήρια ή κλινικές, τα οποία πρέπει να γίνονται δια ζώσης, έγιναν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι αμφιβολίες αυτές αφορούν αφενός το γνωστικό κομμάτι, όπου η ηλεκτρονική διδασκαλία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τη έμπρακτη και δια ζώσης εμπλοκή με το αντικείμενο και αφετέρου την κοινωνική συμμετοχή/πολιτικοποίηση εντός του πανεπιστημίου εν γενεί. Αυτή η κατάσταση εμποδίζει την δυνατότητα παρέμβασης και διεκδίκησης. Υπήρχε ήδη η διάθεση να προωθηθεί και η ηλεκτρονική διεξαγωγή συνελεύσεων και άλλων διαδικασιών στο παρελθόν και αυτή η συνθήκη είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για να αδράξουν την ευκαιρία και τις εδραιώσουν προωθώντας την αδρανοποίηση και την ανάθεση για ακόμα μια φορά. Ταυτόχρονα, πολλά ιδρύματα συζητούν ήδη το να συνεχίσουν την διεξαγωγή μαθημάτων ακόμη και εξεταστικών με αυτόν τον τρόπο με πρόφαση τον οικονομικό παράγοντα, σε ένα πνεύμα περικοπών.

Η έλλειψη σεβασμού και η εξουσιαστική στάση κάποιων καθηγητών/τριών , δεν είναι άγνωστη σε εμάς ούτε πρωτοφανή. Στο πρόσφατο παρελθόν αναδείξαμε την περίπτωση της καθηγητικής αυθαιρεσίας του Α.Θεοφυλίδη, καθηγητή στο Τμήμα Ψυχολογίας Ιωαννίνων όπου δεν δίστασε να βγάλει λεφτά από φοιτητές/-τριες και να κάνει σεξιστικά και αυταρχικά σχόλια δια ζώσης. Σε μία απρόσωπη διαδικασία όπως αυτή της τηλεκπαίδευσης θεωρούμε πως είναι πρόσφορο έδαφος για αντίστοιχες πρακτικές, δεδομένης της θέσης εξουσίας που κατέχουν και πολλές φορές καταχράζονται.

Μέσα σε όλη αυτή τη κατάσταση εμείς δεν θέλουμε να μείνει καμία και κανένας στο απυρόβλητο. Μέσα από ανοιχτές , αμεσοδημοκρατικές και οριζόντιες διαδικασίες αντιμαχόμαστε κάθε εξουσιαστική συμπεριφορά και προτρέπουμε κάθε άτομο να καταγγείλει οποιαδήποτε συμπεριφορά καθηγητικής αυθαιρεσίας. Όλες και όλοι μαζί καλούμαστε να διαχειριστούμε μια έκρυθμη κατάσταση και να δώσουμε μια μαζική απάντηση από τα κάτω , χωρίς ιεραρχίες και διαχειριστές της εξουσίας.

Πανεπιστημίου Ιωαννίνων