Σπάρτη: Καλώς ήρθατε στην έρημο του πραγματικού

0
514
Water

Water

Λάβαμε 30/09/2018

Καλώς ήρθατε στην έρημο του πραγματικού

Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κομπάζει για την περίφημη «έξοδο από τα μνημόνια» και επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης,  η πραγματικότητα τόσο πανελλαδικώς όσο και στην πόλη μας παραμένει η κόλαση της ανέχειας και της μάχης για επιβίωση για τα πληττόμενα στρώματα.

Τυπική περίπτωση καπιταλιστικής βαρβαρότητας αποτελεί η περίπτωση οικογένειας στην πόλη της Σπάρτης που διαβιεί εδώ και ένα χρόνο χωρίς νερό(!!) καθώς η ΔΕΥΑΣ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης) αποφάσισε να εξαντλήσει την αυστηρότητα της και να κόψει την πρόσβαση στο πιο αναγκαίο μέσο για την διατήρηση της ζωής, για χρέος μόλις 300 ευρώ. Πρόκειται για οικογένεια μακροχρόνια ανέργων και ανθρώπων με κινητικά προβλήματα χωρίς κανένα εισόδημα. Η αντίληψη που θέλει την πρόσβαση σε νερό να είναι ένα ακόμα εμπόρευμα που υπόκειται σε συναλλαγές και διακανονισμούς και όχι αυτονόητο και αναπαλλοτρίωτο ανθρώπινο δικαίωμα οδηγεί τους ανθρώπους αυτούς,  όντες πολίτες μιας λεγόμενης  «μοντέρνας» «δυτικής» κοινωνίας εν έτη 2018, να αναζητούν νερό στις πλατείες και τις παιδικές χαρές για να πιούν και να πλυθούν.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι η  γραφειοκρατική αναλγησία των σύγχρονων καπιταλιστικών κοινωνιών δεν είναι ένα ουδέτερο μέσο που ενεργοποιείται αυτόματα και τυφλά προς όλες τις κοινωνικές τάξεις σε περίπτωση τυπικής νομικής παράβασης. Η καθημερινή εμπειρία όλων μας μας έχει πείσει ότι η γραφειοκρατική αυστηρότητα έχει ταξικό μέτρο και συνήθως εξαντλείται στους αδύναμους και ανήμπορους μικροοφειλέτες, ενώ οι κάτοχοι του κεφαλαίου  και τα πάσης φύσεως λαμόγια που είτε αποκρύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών τους είτε καταχρώνται δημόσιο χρήμα, ξεφεύγουν και συνεχίζουν την πολυτελή ζωή τους.

Εν τω μεταξύ η κοινωνική πρόνοια του δήμου, παρόλες τις καλές προθέσεις των υπαλλήλων είναι σοβαρά υποστελεχωμένη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (μόνιμους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους) το  οποίο σε ένα σοβαρό κράτος πρόνοιας αναλαμβάνει να επανεντάξει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας με κινητικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα να μην είναι σε γνώση των επιδομάτων που δικαιούνται ούτε των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και να εγκλωβίζονται σε έναν φαύλο κύκλο φτώχειας και μιζέριας. Η αποδόμηση των κοινωνικών υπηρεσιών και η στελέχωση τους με τεχνοκρατικούς και οικονομίστικους όρους είναι ακόμα  ένα σύμπτωμα της βαθιάς κοινωνικής αποσύνθεσης που έχει επιφέρει η λογική του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και η ιδεολογία της ατομικής ευθύνης.

Στις πιο σκοτεινές ώρες του σύγχρονού πολιτισμού, όπου οι συστημικές δομές διαμόρφωσης της κοινωνικής καθημερινότητας μας πιέζουν προς την πλήρη αποκτήνωση και την ιδιώτευση, οφείλουμε να παραμείνουμε  Αλληλέγγυοι προς αυτούς που η λογική της αγοράς στερεί ακόμα και το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, γιατί σήμερα είναι ο γείτονας μας, αύριο εμείς.

Άμεση επανασύνδεση νερού – ρεύματος σε όλα τα φτωχά σπίτια της πόλης

Διαγραφή των χρεών τους προς τις δημοτικές /δημόσιες υπηρεσίες

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Πρωτοβουλία Αντίστασης και Αλληλεγγύης
Σπάρτη, 30 Σεπτέμβρη 2018
nisafispartis.espivblogs.net

υγ – μετά από παρέμβαση συντρόφων το νερό επανασυνδέθηκε κ έγινε διακανονισμός σε δόσεις για το χρέος.