Σκουριές 2017: Όταν ο θάνατος είναι ακόμα εδώ [και περιμένει καρτερικά τα θύματα του]

0
413

ΣΚΟΥΡΙΕΣ 2017

ΟΤΑΝ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΡΤΕΡΙΚΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ

Σκουριές, το Δάσος που τελεί υπό κατάληψη από μια πολυεθνική εταιρεία (ELDORADO GOLD) και τουλάχιστον τρεις κυβερνήσεις και πολλά δισεκατομμύρια κέρδους.
Χωριά και κάτοικοι που ζουν στην ομηρία ενός της καταστροφής ,της καταστολής και του θανάτου.

Το προς εξόρυξη και εκμετάλλευση πέτρωμα στις Σκουριές ανέρχεται σε 146,2 εκατομμύρια τόνους, από τους οποίους 66,9 εκατομμύρια τόνοι θα εξορυχτούν επιφανειακά και το υπόλοιπο υπόγεια.

Αποψίλωση του δάσους σε μια έκταση μεγαλύτερη των 2.500 στρεμμάτων  το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Η αποψίλωση γίνεται με ολοκληρωτική εκρίζωση των δένδρων ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να βλαστήσουν εκ νέου οι ρίζες.

Επιφανειακή εξόρυξη του πετρώματος που προγραμματίζεται να ανέλθει σε 24.000 τόνους ημερησίως και θα επιτυγχάνεται με εκσκαφή και ανατινάξεις .Η ημερήσια χρησιμοποίηση εκρηκτικών θα κυμαίνεται από 4 έως 6 τόνους  ενώ ο κρατήρας που θα δημιουργηθεί κατά την εξόρυξη θα έχει διάμετρο 705 και βάθος 220 μέτρα .Θα γίνει συνδυασμός μιας επιφανειακής εκμετάλλευσης μεσαίου (300 m) ή μεγαλύτερου (400 m) βάθους ακολουθούμενη από υπόγεια εκμετάλλευση. Οι εργασίες στο όρυγμα εκτελούνται 7 ημέρες την εβδομάδα, σε 24ώρη βάση, σε τρεις 8ωρες βάρδιες.. Η επιφανειακή εξόρυξη θα διαρκέσει 11 χρόνια και θα ακολουθήσει υπόγεια εκμετάλλευση για άλλα 20 χρόνια.

Όρυξη 9 υδρογεωτρήσεων περιμετρικά του κρατήρα και μέχρι βάθους 790 μέτρων (= 140 μέτρα χαμηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας), για προ-αποστράγγιση του μεταλλείου  ώστε η απόληψη του πετρώματος να γίνεται εν ξηρώ και για άντληση νερού που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του εργοστασίου εμπλουτισμού.. Η συνεχής άντληση νερού από προοδευτικά μεγαλύτερα βάθη, θα προκαλέσει υποβιβασμό της υπεδάφειας στάθμης νερού (κώνος αποστράγγισης) σε μια έκταση  14.400 στρέμματα Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η αποστράγγιση του βουνού και η υποβάθμιση και καταστροφή του δάσους πολύ πέραν της περιοχής που ήδη αποψιλώθηκε. Κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων, στην επιφάνεια του γυμνού πλέον εδάφους το νερό θα απορρέει επιφανειακά, συχνά θα εμφανίζονται πλημμυρικά επεισόδια και θα προκαλούνται έντονες διαβρώσεις. Επιπλέον, θα προκληθεί εξαφάνιση πηγών, μείωση της ροής ρεμάτων και ποταμών και ουσιαστική αχρήστευση υδρογεωτρήσεων που χρησιμοποιούνται για ύδρευση κατοίκων και άρδευση καλλιεργειών όπως του ποταμού Χαβρία (ρέμα Παναγιάς και ρέμα Ξινονέρι), που εκτιμάται ότι θα υποστούν “ελαφρά” μείωση πηγαίων αναβλύσεων.

Το τελικό προϊόν θα είναι μόλις το 1,97 % του πετρώματος ενώ το υπόλοιπο (= 98,03 %) του πετρώματος θα είναι τα απόβλητα εμπλουτισμού  Με άλλα λόγια ένα μέρος του βουνού απλά θα μετατραπεί σε απόβλητο και θα μεταφερθεί σε κοντινή απόσταση στις λίμνες απόθεσης, όπου θα παραμείνει τοξικό για πάντα.

Κατασκευή δύο φραγμάτων ύψους αντίστοιχα 131 και 143 μέτρων με τη χρησιμοποίηση αποβλήτων εξόρυξης ώστε να δημιουργηθούν λίμνες απόθεσης στις οποίες θα αποτεθούν τα απόβλητα της επεξεργασίας εμπλουτισμού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιφανειακής εξόρυξης (11 έτη), θα παράγεται σκόνη πετρώματος και κατά τις φορτοεκφορτώσεις στους χώρους απόθεσης του πετρώματος. Τα τεμαχίδια αυτής της σκόνης περιέχουν, όπως και το πέτρωμα, βαρέα μέταλλα  τρεμολίτη και χαλαζία. Οι τεράστιες αυτές ποσότητες σκόνης θα μετακινούνται με τον άνεμο και θα αποθέτονται ως ξηρή απόθεση στην επιφάνεια του εδάφους, στα επιφανειακά νερά, στη θάλασσα και στο υπέργειο τμήμα των φυτών.

Τα προβλήματα από τη σκόνη δεν αφορούν μόνο τους κατοίκους της περιοχής των μεταλλείων αλλά και αυτούς που διαμένουν σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις από τις Σκουριές. Επίσης η σκόνη που θα κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα μπορεί να μετακινηθεί με το νερό της βροχής και να προκαλέσει ρύπανση του εδάφους, των φυτών κι άλλων περιοχών.

Η χρησιμοποίηση για άρδευση ρυπασμένου με βαρέα μέταλλα επιφανειακού ή υπόγειου νερού, επιτείνει τη ρύπανση του εδάφους ενώ η χρησιμοποίησή του ως πόσιμου από ζώα και ανθρώπους, οδηγεί σε συσσώρευση  βαρέων μετάλλων στον οργανισμό τους η οποία έχει πολύ δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία τους.

Σε μια περιοχή που η ατμόσφαιρα, το νερό και τα γεωργικά προϊόντα  είναι εν δύναμή  ρυπασμένα, στην οποία θα γίνονται συχνές ανατινάξεις και θα κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα τόνοι τοξικής σκόνης δεν θα μπορεί να ζει κανένας.

Αυτά ως μια γεύση για το τι θα γίνει εάν κι εφόσον δεν συνεχιστούν οι αντιδράσεις και οι δράσεις ώστε να σταματήσουν τώρα που ναι μεν έχει γίνει αρκετή ζημιά αλλά όχι ολοκληρωτική.

Μπορεί η Β.Α. Χαλκιδική να μας φαίνεται πολύ μακριά και να μην έχουμε την άμεση γνώση του αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι εκεί ενάντια του ανοιχτού μεταλλείου χρυσού. Είναι πρόδηλο ότι αυτός ο αγώνας συμπυκνώνει κοινωνικές αντιστάσεις και αιχμές που χτυπούν στην καρδιά της κυριαρχίας – και χτυπιέται γι’ αυτό. Όχι όμως τόσο μακριά για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό κίνημα συνδρομής και αλληλεγγύης σε αυτόν τον αγώνα. Η Β.Α. Χαλκιδική βρίσκεται τόσο κοντά μας, όσο κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη που υπερασπίζεται το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζει, που αντιτάσσεται στο πρόσταγμα της αδηφάγου καπιταλιστικής ανάπτυξης, που τελικά δίνει έναν αγώνα για την ίδια την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του.

Η μακρόχρονη αντίσταση των χωριών της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγιάς ενάντια στο ανοιχτό μεταλλείο χρυσού, έρχεται να διαδεχτεί άλλους παλαιότερους, δυναμικούς και μάλιστα νικηφόρους αγώνες στην περιοχή, απέναντι σε αντίστοιχα σχέδια του παρελθόντος. Η τρέχουσα κατάσταση του καπιταλιστικού συστήματος, που αποτυπώνεται στη συγκυρία ως οικονομική κρίση που σαρώνει την κοινωνία και διαμορφώνει συνθήκες εξαίρεσης, λειτουργεί για το κράτος ως το προσφορότερο έδαφος εκβιασμού για την ολοκληρωτική επιβολή του πιο στυγνού μοντέλου καπιταλισμού.

Είναι το δόγμα που θα ορίζει τη ζωή μας στο άμεσο μέλλον…

Ανταπόκριση για την mpalothia από Krokos

σημείωση Η φωτογραφία είναι από το site της “Ελληνικός Χρυσός” και δείχνει το  “Εργοστάσιο Εμπλουτισμού Σκουριών με εγκατεστημένο μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού” 

Και σε αυτή την φωτογραφία που τραβήχθηκε στις 03 Αυγούστου 2017 φαίνεται η συνέχιση των εργασιών στο εργοστάσιο