Ρέθυμνο: Κείμενο αλληλεγγύης του συνεταιρισμού “το Κιβώτιο” για τα 2 χρόνια λειτουργίας της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟ.ΜΕ

0
171

119641-biomet_0

Αν δεν μπορείτε εσείς , μπορούμε εμείς

Με αυτή τη φράση στο στόμα οι 40 εργαζόμενοι ενός χρεωκοπημένου από την εργοδοσία εργοστάσιου κοίταξαν στα μάτια το αφεντικό της επιχείρησης και αποφάσισαν να επαναλειτουργήσουν με αυτοδιαχείριση. Ο λόγος για τους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ που σήμερα γιορτάζουν τα δύο χρόνια επίσημης λειτουργίας του εργοστασίου στη Θεσ/νίκη υπό εργατικό έλεγχο.  Με το παρόν άρθρο τα μέλη του συνεταιρισμού μας «το Κιβώτιο» θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που δεν περίμεναν την ελπίδα να έρθει από το βάθος αλλά τη διεκδίκησαν και την περιφρουρούν με αγώνα.

Λίγα χρόνια πίσω – πολλά χρόνια μπροστά

 Η Βιομηχανική Μεταλλευτική (ΒΙΟ.ΜΕ) ιδρύθηκε το 1982, ως θυγατρική του ομίλου Φίλκεραμ Τζόνσον, ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιλίππου. Η Φίλκεραμ, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες πλακιδίων στην Ευρώπη, και η ΒΙΟ.ΜΕ μία κερδοφόρα επιχείρηση που πλάι της παρήγαγε κόλλες, αρμούς, σκληρά καθαριστικά και άλλα σχετικά προϊόντα. Η ΒΙΟ.ΜΕ ενδεικτικά από το 2000 έως το 2006 αποτελούσε μία από τις είκοσι πιο κερδοφόρες εταιρίες της βορείου Ελλάδος. Όλα αυτά μέχρι το 2009,που τα ελλείμματα της Φιλκεράμ, λόγω της κρίσης στον κατασκευαστικό κλάδο, άρχισαν να εκτοξεύονται. Η εργοδοσία προσπαθεί να τα καλύψει με κρυφά δάνεια μεταξύ των δύο εταιριών, υπερχρεώνοντας την μέχρι πρότινος κερδοφόρα θυγατρική. Ως αποτέλεσμα η Φίλκεραμ πτωχεύει το 2011, αφήνοντας την ΒΙΟΜΕ καταχρεωμένη στην τύχη της. Μην μπορώντας όμως να αντεπεξέλθει στα χρέη της, και με τους  εργαζόμενους ήδη τέσσερις μήνες απλήρωτους, η εργοδοσία αποφασίζει να εγκαταλείψει το εργοστάσιο. Το σωματείο των 40 εργαζομένων όμως είχε άλλη γνώμη.

Επίσχεση εργασίας, 24ωρη περιφρούρηση των εγκαταστάσεων, οριζόντιες συνελεύσεις του σωματείου: να πως ένας αγώνας αρχίζει να λάμπει στην κορυφή του λόφου και σαν μια χούφτα χιόνι αρχίζει να κατρακυλά στην πλαγιά. Στην πορεία της – όπως αλληγορικά σημειώνουν οι ίδιοι μιλώντας για τον αγώνα τους- η μικρή αρχικά χιονόμπαλα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη παρασέρνοντας στο διάβα της φοβίες και αναχώματα που μας κρατούν μικρούς και μόνους. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ τόλμησαν να πράξουν αυτό που ευαγγελίζεται η τάξη μας: να πάρουν τη μοίρα στα δικά τους χέρια. Μέχρι σήμερα , που ολοκληρώνονται τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου, το όνειρο πήρε σάρκα και οστά. Στο πλάι τους όλον αυτό τον καιρό η αλληλέγγυοι υποστηρικτές. Όλοι εμείς και εσείς που φροντίζουμε αυτή την μπάλα να φτάσει στο τέλος της πλαγιάς αλώβητη και στιβαρή σαν αγώνας δίκαιος.

Η αλληλεγγύη το μόνο όπλο στη φαρέτρα μας

Από τον Φλεβάρη του 2013 που το αυτοδιαχειριζόμενο πλέον εργοστάσιο ξεκινά να παράγει φυσικά καθαριστικά , η ΒΙΟ.ΜΕ γίνεται  σημείο αναφοράς σε κινήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, ως ένας εναλλακτικός δρόμος σε μία εποχή που κρίση έχει διαλύσει κάθε ελπίδα ανασυγκρότησης της εργατικής τάξης. Εφαρμόζει στην πράξη ένα νέο μοντέλο εργασίας που βασίζεται σε θεμελιώδεις αρχές:

1.Κανένας εργαζόμενος μη μέτοχος, κανένας μέτοχος μη εργαζόμενος.

2.Λειτουργία του εργοστασίου με όρους πλήρους αυτοδιεύθυνσης και εργατικού ελέγχου, με βασικό ζήτημα την ισοτιμία στη συμμετοχή και στη λήψη των αποφάσεων

  1. Συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση υποχρεωτική για όλα τα μέλη.
  2. Απαγόρευση διακρίσεων και αποκλεισμών

Με οδηγό τις παραπάνω αρχές, το πείραμα της ΒΙΟ.ΜΕ εξελίσσεται σε φωτεινό παράδειγμα εργατικής αυτοδιαχείρισης σε ένα δρόμο που δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Η υποκριτική στάση της προηγούμενης κυβέρνησης για το νομικό πρόσωπο του εγχειρήματος καθυστέρησε όσο χρειαζόταν μια τελική λύση μέχρι να συσπειρωθεί εκ νέου η προηγούμενη εργοδοσία και να διεκδικήσει ξανά το εργοστάσιο. Όμως και αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι της ύψωσαν το ανάστημά τους παρέα με χιλιάδες αλληλέγγυους πλέον από ολόκληρο τον κόσμο που με συναυλίες , πορείες , εκδηλώσεις και οικονομική ενίσχυση φώναξαν ακόμη πιο δυνατά πως «μπορούμε χωρίς αφεντικά».

Ο στόχος του παραδείγματος της Βιο.ΜΕ  δεν είναι να λειτουργήσει μόνο το εργοστάσιο με οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο και να ζήσουν αυτοί καλά. Όπως τονίζουν διαρκώς 3 χρόνια τώρα: «Εμείς οι εργαζόμενοι στην ΒΙΟ.ΜΕ. πιστεύουμε πως ο μόνος τρόπος για να έχουμε αποτέλεσμα είναι να μπορέσουμε να πάρουμε την διαχείριση των ζωών μας στα δικά μας χέρια και να μην αφήσουμε κανέναν άλλο να κάνει την δουλειά αυτή. Πιστεύουμε ακράδαντα πως οι μόνοι που μπορούν να κάνουν την αλλαγή είναι οι ίδιοι οι λαοί που υποφέρουν και ξέρουν τι θα πει φτώχεια και περιθωριοποίηση, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον διπλανό μας» .

Γιατί τα δίκια της τάξης μας τα κατακτούμε μόνοι μας με αγώνα και σύγκρουση δεν τα επαιτούμε. Όραμα δικό μας και των εργαζομένων της Βιο.Με  δεν είναι άλλο από τον πολλαπλασιασμό των εγχειρημάτων εργατικής αυτοδιεύθυνσης σε όλους τους παραγωγικούς τομείς και σε άμεση διασύνδεση μεταξύ τους για τα συμφέροντα της τάξης μας.  Όχι αυτιστικά, όχι ως νησίδες ελευθερίας αλλά ως αναπόσπαστα κομμάτια των επιμέρους κινημάτων με αντικαπιταλιστικό και απελευθερωτικό προσανατολισμό. Ο συνεταιρισμός μας  ¨το Κιβώτιο¨ γεννήθηκε μέσα από τη φλόγα της ίδιας επιθυμίας και σχεδόν ταυτόχρονα με το εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ και θα συνεχίσει να στηρίζει και να εμπνέεται από αυτή σε κάθε εκατοστό της πορείας της μέχρι το τέλος – μέχρι η μικρή χιονόμπαλα να γίνει χιονοστιβάδα στο πλευρό της τάξης μας.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ «ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ»  (καφενείο το Χαλικούτι)

Στάλθηκε στην mpalothia