Ρέθυμνο: Ενημέρωση για την αφιξη προσφύγων στο Λιμεναρχείο

0
196
dav

Το απόγευμα της Πέμπτης 21/9 εντοπίστηκε σκάφος με μετανάστες στα νησάκια Παξιμάδια, ανοιχτά της Αγ. Γαλήνης, νότια του Ρεθύμνου. Πραγματοποιήθηκε επιχείρηση διάσωσης σήμερα το πρωί και περίπου 40 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνου. Εκεί τους παρέχονται πρώτες βοήθειες από τον Ερυθρό Σταυρό, καθώς και τα άλλα απαραίτητα από φορείς και αλληλέγγυους.

Στο σημείο είναι συγκεντρωμένοι από περίπου τις 12:00, αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτοπισμένοι άνθρωποι είναι ιρακινής, ιρανικής, πακιστανικής προέλευσης, ανάμεσά τους και κόσμος κουρδικής καταγωγής που δικαιούνται αίτηση ασύλου. Υπάρχουν πληροφορίες πως ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν 4-5 παιδιά ή ανήλικα άτομα, αδιευκρίνιστο αν συνοδεύονται ή όχι.

Προς το παρόν δίνονται ακόμα πρώτες βοήθειες και γίνονται κινήσεις ώστε να καλυφθούν περαιτέρω ανάγκες από αλληλέγγυους/ες. Αν και τα βασικά έχουν καλυφθεί ενδέχεται να κυκλοφορήσει και λίστα με είδη που χρειάζονται. Στο χώρο βρίσκεται και μεταφραστής, που όμως δεν μπορεί να καλύψει όλες τις γλώσσες που μιλούν.

Η κατάσταση είναι ακόμα ασαφής, ενώ για την ώρα πρόθεση των αρχών φέρεται να είναι απόψε να διανυκτερεύσουν εκεί. Για νεότερες εξελίξεις θα υπάρξουν ενημερώσεις.

Καλείται από αλληλέγγυες και αλληλέγγυους συγκέντρωση έξω από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου απόψε, 22/9 στις 21:00.

Εφημερίδα δρόμου Άπατρις, ΣΟ Ρεθύμνου
Αυτοοργανωμένο κινηματικό ραδιόφωνο Ράδιο Ψαλίδι

Νεώτερη ενημέρωση από mpalothia 17:30

Σύμφωνα με όσα ακούσαμε από συζητήσεις οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν τμηματικά στο αστυνομικό τμήμα για να γίνει καταγραφή των στοιχείων τους και στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις.

Επίσης ένας πρόσφυγας θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο καθώς είναι τραυματισμένος. Μετά θα επιστρέψουν στον χώρο του λιμεναρχείου όπου θα παραμείνουν για άγνωστο χρονικό διάστημα.