Ρέθυμνο: “Αυτοδιαχείριση στην πράξη” – 2ήμερο για τα δύο χρόνια Κιβώτιο [11 και 12/10]

0
212

αφίσα-2-χρόνια-κιβώτιο

Δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δημιουργία του αυτοδιαχειριζόμενου και συνεργατικού συνεταιρισμού “το Κιβώτιο». Είναι αυτά τα δύο χρόνια που μέσα σε δύσκολους καιρούς τα άτομα που απαρτίζουμε το Χαλικούτι και το Μπεγίρι προσπαθήσαμε να προτάξουμε έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της εργασίας. Ο χαρακτήρας του συλλογικού, της συντροφικότητας ,του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης είναι ο δικός μας δρόμος με τον οποίο επιλέξαμε να αμυνθούμε στην ανελέητη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής διαχείρισης . Βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι όσο αναγκαίο είναι το παράδειγμα ενός άλλου μοντέλου παραγωγής και εργασίας εμπνευσμένου από τις αρχές της αυτοδιαχείρισης άλλο τόσο είναι αναγκαίες δύο ξεκάθαρες προϋποθέσεις: από την μία η ύπαρξη ενός πολιτικού υποκειμένου που να έχει πειστεί γι αυτή την αναγκαιότητα και από την άλλη η έκρηξη ενός πραγματικά ριζοσπαστικού κινήματος των από τα κάτω. Συνεργατικά, κολεκτίβες, στέκια, καταλήψεις, πειραματικές μορφές ανταλλακτικής οικονομίας είναι πολύ σημαντικά βήματα. Το αν αυτά μπορούν εξελιχθούν σε ανατρεπτικά προγράμματα δράσης εξαρτάται από παράγοντες τους οποίους κανένας δεν μπορεί να προδικάσει: από το αν μια συνδυασμένη ιστορική δυναμική που είναι συνισταμένη πολλών και αστάθμητων παραγόντων ωθήσει προς αυτή την κατεύθυνση οπότε θα πολλαπλασιάζονται με ορμή που θα είναι όλο και πιο δύσκολο να αναχαιτιστεί όσο η υπάρχουσα καταρρέει. Τότε μόνο από νησίδες που φαίνονται σήμερα θα αναδύονται σαν μια νέα και συμπαγής ήπειρος.

Στις 11-12 Οκτωβρίου 2014 θα πραγματοποιηθούν τα εορταστικά γενέθλια του συνεταιρισμού του κιβωτίου.

Φέτος, η κεντρική εισήγηση στο 2 ήμερο εορτασμού των γενεθλίων έχει τίτλο ”Εκεί που ο λαός ορίζει και η κυβέρνηση υπακούει”. Η Μ.Δ θα μας ταξιδέψει στα oμιχλώδη βουνά του νότιου Μεξικού στην πολιτεία των Τσιάπας. Οι Ζαπατίστας, που φέτος συμπληρώνουν 20 χρόνια από την ένοπλη εξέγερση, συνεχίζουν έχοντας  ήδη δημιουργήσει δικά τους αυτόνομα συστήματα δικαιοσύνης, υγείας και παιδείας. Είναι αυτοί που κρύψανε τα πρόσωπά τους για να μπορέσουμε όλοι εμείς να τους δούμε. Η εξέγερση των Ζαπατίστας, είναι για αυτούς που έχουν επιλέξει να αντιστέκονται απέναντι στον κοινωνικό κανιβαλισμό μία υπενθύμιση:

20 χρόνια μετά, οι ιθαγενής με την μαύρη κουκούλα είναι ο δάσκαλος στη Βενεζουέλα, ο φοιτητής στη Χιλή, ο άνεργος στην Αθήνα, ο μαθητής στη Ρώμη, ο πρεκάριος στη Μαδρίτη, ο εξεγερμένος στην Ταξίμ, ο διαδηλωτής στην Ταχρίρ, ο κυνηγημένος στην Παλαιστίνη.

Συνέλευση εργαζομένων συνεταιρισμού «το Κιβώτιο» , Οκτώβρης ΄14

http://toxalikouti.org/