Προς αποσαφήνιση και αποφυγή παρερμηνειών σχετικά με τις δίκες στις 20/9

0
206

Λάβαμε 17/09/2019

Προς αποσαφήνιση και αποφυγή παρερμηνειών σχετικά με τις δίκες στις 20/9

Πριν λίγους μήνες παραλάβαμε 2 κλητεύσεις για να δικαστούμε με βάση δύο διαφορετικά βουλεύματα που αφορούν 2 διαφορετικές διώξεις. Η ‘‘σύμπτωση’’ της εκδίκασής τους μαζί πρώτα από όλους εμάς εξέπληξε δυσάρεστα, πράγμα που δεν κρύψαμε. Το γεγονός ότι αυτές οι δύο δίκες θα γίνουν μαζί, με ταύτιση χρόνου, χώρου και έδρας σημαίνει συνεκδίκαση και συνεκδίκαση δεν σημαίνει συγχώνευση, ταύτιση ή ενοποίηση. Δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από αυτό που γράφουμε στο κείμενο το οποίο δημοσιοποιήσαμε σχετικά με αυτές τις δίκες. Πλην όμως δεν σημαίνει ότι αυτές οι δύο δίκες βρέθηκαν ‘‘τυχαία’’ να εκδικάζονται μαζί και αυτή την απουσία σύμπτωσης αναλύουμε στο κείμενό μας.

Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του Κ. Γιαγτζόγλου να κρατηθούν αποστάσεις μεταξύ των δύο υποθέσεων, πλην όμως δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι που αυτές οι δίκες θα γίνουν μαζί και αντιδρούμε ιδιαιτέρως γι’ αυτή την εξέλιξη γεγονός που φαίνεται ολοκάθαρα στο δικό μας κείμενο, αλλά και από σχετικό κείμενο που έχουμε δημοσιοποιήσει στο παρελθόν. Όμως δεν μπορούμε να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο αποδεχόμενοι ως τυχαία σύμπτωση αυτή την εξέλιξη. Στόχος του κειμένου που δημοσιοποιήσαμε ήταν να αναφερθούμε σε αυτό το γεγονός από τη δική μας θέση και τους πολιτικούς λόγους που το κράτος μας τοποθέτησε σε αυτές τις δίκες, οι οποίοι δεν είναι διόλου αμελητέοι και κυρίως να αναδείξουμε κινδύνους που σκόπιμα υποβόσκουν σ’ αυτή τη ‘‘σύμπτωση’’ δικών. Είναι ηλίου φαεινότερο πως αυτή η ‘‘συνύπαρξη’’ δεν καλείται να επιλύσει πρακτικής φύσεως ζητήματα της δικαστικής εξουσίας αλλά έχει πολιτική στόχευση. Γι’ αυτές τις στοχεύσεις μιλήσαμε ήδη και θεωρούμε περιττό να επαναλαμβανόμαστε. Συνεπώς πιστεύουμε πως σε ότι αφορά το δικό μας κείμενο, η όποια ενόχληση δεν έγκειται στο γεγονός κάποιας αλλοίωσης γεγονότων από μεριάς μας, αλλά στην μη κατανόηση και παρερμηνεία των όσων γράφουμε.

Αναφορικά με την ανακοίνωση συνέλευσης για τις επικείμενες δίκες, είναι ορατό πως το μέρος που αναφέρεται σε μας ενώ γράφτηκε από αποσπάσματα από το δικό μας κείμενο, δεν έχουν γίνει κατανοητά τα όσα λέμε και οι δύο υποθέσεις παρουσιάζονται να έχουν συγχωνευτεί σε μία υπόθεση, σε μία δίκη. Κάτι τέτοιο ούτε καν υπονοείται από εμάς σε κανένα σημείο του κειμένου μας. Όσον αφορά την έτερη υπόθεση (την άλλη δίκη), γι’ αυτό δεν είμαστε οι αρμόδιοι να αναφερθούμε. Μια επιδερμική και βεβιασμένη ενασχόληση με μια οποιαδήποτε δικαστική υπόθεση και ή έστω εκ παραδρομής αλλοίωση γεγονότων, ουσίας και σκοπού, αλλά και η επιδερμική ανάγνωση του κειμένου μας (αν δεν υπάρχει άλλος λόγος που δεν αφορά σε επιπολαιότητα), είναι φυσικό επακόλουθο του είδους της πολιτικής σχέσης με αυτή και του κατά πόσο η εκάστοτε υπόθεση βρίσκει την πολιτική βαρύτητα και σημασία της ή είναι απλώς ένα εργαλείο για την οικοδόμηση διαφορετικών πραγμάτων. Ως προς αυτό το παρελθόν μάς έχει διδάξει πολλά και σίγουρα οι επαναλήψεις, για εμάς τουλάχιστον, δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα στην κατανόηση των πραγμάτων και των λόγων που αυτά συμβαίνουν.

Πόλα Ρούπα – Νίκος Μαζιώτης μέλη του Επαναστατικού Αγώνα