Προοδευτική “Έκρηξη” Τούμπας: Ανακοινωση σχετικα με τα γεγονοτα της προηγουμενης εβδομαδας στη Σταυρουπολη [17/2/2018]

0
219

Το Σάββατο 17/2/2018 η ποδοσφαιρική ομάδα μας αγωνίστηκε στο γήπεδο της Σταυρούπολης. Αρκετά λεπτά μετά τη λήξη του αγώνα, ενώ πολλοί οπαδοί είχαν ήδη αποχωρήσει και οι παίχτες βρίσκονταν στα αποδυτήρια, ομάδα φασιστών οπλισμένοι με καδρόνια, λοστούς και κατσαβίδια, επιτέθηκε σε όσους και όσες είχαν μείνει στην κερκίδα. Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, οι φασίστες απωθήθηκαν δυναμικά και κυνηγήθηκαν έξω από το γήπεδο. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης ήταν να τραυματιστούν ελαφρά δύο άτομα της ομάδας μας. Το ίδιο κιόλας βράδυ, πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη πορεία στις δυτικές συνοικίες της πόλης από συντρόφους και συντρόφισσες που έδειξαν άμεσα αντανακλαστικά.

Τον τελευταίο καιρό πήραμε ξεκάθαρη θέση ενάντια στην εθνικιστική έξαρση με αφορμή το «μακεδονικό» και πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις σε όλα τα γήπεδα που αγωνιστήκαμε. Η Προοδευτική Τούμπας ποτέ δεν έκρυψε την αντιεθνικιστική και αντιφασιστική ταυτότητά της και αυτή ήταν η αιτία της στοχοποίησής της. Αντιλαμβανόμαστε την επίθεση αυτή ως συνέχεια των δράσεων ενάντια σε αυτοοργανωμένους χώρους που, όπως κι εμείς, αποτελούν κομμάτι του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος της πόλης. Στις 21/1 κατά τη διάρκεια της εθνικιστικής φιέστας σχετικά με το «μακεδονικό», φασιστική συμμορία υπό την κάλυψη της αστυνομίας, επιτέθηκε στο ΕΚΧ Σχολείο, ενώ αργότερα έκαψε την κατάληψη Libertatia. Ο φασισμός διαχρονικά προσπαθεί να επιτεθεί στον κόσμο και στους χώρους του αγώνα με σκοπό την κάμψη των κοινωνικών αντιστάσεων. Με αυτό τον τρόπο λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του κράτους, κάνοντας στην ουσία τη βρώμικη δουλειά της εξουσίας και του κεφαλαίου.

Στη Θεσσαλονίκη το φασιστικό αυτό συνονθύλευμα ολιγομελών ομάδων αντιλαμβάνεται ότι πολιτικά δε μπορεί να σταθεί από μόνο του. Όλα αυτά τα χρόνια, όσες φορές τόλμησαν να προσπαθήσουν να παρέμβουν στο δρόμο, πήραν την απάντηση που τους άρμοζε και ξανακρύφτηκαν στις τρύπες τους. Το αντιφασιστικό κίνημα της πόλης ποτέ δεν άφησε κανένα περιθώριο να κερδίσουν χώρο στους δρόμους. Τώρα, με αφορμή το «μακεδονικό» και την κάλυψη που τους δίνει το εθνικιστικό παραλήρημα γύρω από αυτό, προσπαθούν να αποκτήσουν φυσική παρουσία στην πόλη. Ταυτόχρονα προσπαθούν να δράσουν πίσω από επιτροπές κατοίκων, συλλόγους γονέων και αθλητικές ομάδες. Είναι σαφής η προσπάθεια των συγκεκριμένων ατόμων με φασιστικές αντιλήψεις να προσηλυτίσουν νέους ανθρώπους μέσα από τα γήπεδα, ώστε να αυξηθούν ποσοτικά και να αποκτήσουν κάλυψη για τις δράσεις τους. Όσο και να προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από άλλες ταυτότητες, είναι σημαντικό να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που πραγματικά είναι: ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ.

Το γεγονός ότι η επίθεση ήταν φασιστική, επιμελώς απέκρυψε η ΕΠΣΜ ( Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας) στην ανακοίνωσή της. Χωρίς να κρατήσει ούτε τα προσχήματα, δε δίστασε να το πάει ένα βήμα παραπέρα και να υπονοήσει υπαιτιότητα της ομάδας μας για την επίθεση που δέχτηκε, καθώς όπως γράφει “αυτά τα γεγονότα ξεκινούν από πολιτικές αντιπαραθέσεις οι οποίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την «αθωότητα» του ερασιτεχνισμού”. Αυτοί που κόπτονται για την εξουσία του ερασιτεχνικού αλλά και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (διοίκηση και αντιπολίτευση) έχουν το θράσος να μιλούν για «αθωότητα του ερασιτεχνισμού» και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός.

Ανάμεσα στην Έκρηξη και όσους διοικούν το ποδόσφαιρο υπάρχει άβυσσος ως προς τις αντιλήψεις, τον τρόπο σκέψης και την λειτουργία μας. Η ομάδα μας στέκεται ενάντια στην ιδεολογία τους σχετικά με το ποδόσφαιρο, καθώς για αυτούς αποτελεί προϊόν και ως εκ τούτου αντικείμενο καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που πάντα βρωμάει σκοπιμότητα, συμφέρον και δολοπλοκία. Βρισκόμαστε ενάντια στην αντίληψη ότι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό και την κερκίδα είναι σιωπηλοί καταναλωτές, άοσμοι και άχρωμοι χειροκροτητές και προπαντός πολιτικά ουδέτεροι, χωρίς λόγο και έκφραση σε αυτούς τους χώρους, που συνεχώς γεμίζουν με αστυνομία, μπράβους, κάμερες και απαγορεύσεις κάθε είδους. Όσο και αν προωθείται η πολιτική ουδετερότητα στα γήπεδα, αυτά πάντα θα αποτελούν χώρο πολιτικής έκφρασης, ως σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας και της κοινωνικής μας ζωής. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι η λογική της πολιτικής ουδετερότητας (no politica), χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα από αυτούς που στηρίζουν διάφορες εθνικιστικές εξάρσεις σε μια προσπάθεια φυσικοποίησης του εθνικιστικού λόγου.
Δεν πρόκειται να αποπολιτικοποιήσουμε μια επίθεση που ήταν ξεκάθαρα φασιστική και στόχευε σε όποιον και όποια επιλέγει να μην σφυρίζει αδιάφορα ενάντια στον εθνικισμό, σε όποιον και όποια συνεχίζει να αγωνίζεται, σε όποιον και όποια δεν αποδέχεται τη μίζερη πραγματικότητα υποτίμησης των ζωών μας. Για αυτούς, πολιτικό είναι μάλλον, μόνο ότι στρέφεται ενάντια στον εθνικισμό και τον φασισμό, ή ότι εν τέλει προτάσσει την αλληλεγγύη μεταξύ των εκμεταλλευόμενων ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα υπερασπιστούμε το εγχείρημα μας, ότι δε θα πάψουμε να δρούμε με τον τρόπο που επιλέγουμε και με όπλο την αλληλεγγύη θα σταθούμε ενάντια σε κάθε φασιστική απειλή. Η Προοδευτική Έκρηξη Τούμπας θα συνεχίσει να προτάσσει την αυτοοργάνωση στον αθλητισμό, να πολεμάει τον φασισμό, τον ρατσισμό και τον σεξισμό, όπως έκανε στα 10 χρόνια της ύπαρξης της.

Κρατάμε τα γήπεδα και τις κερκίδες μας καθαρές από εθνικιστικές, ρατσιστικές και ναζιστικές αντιλήψεις.

ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙ

Υ.Γ. Η έμπρακτη στήριξη και η αλληλεγγύη που δεχτήκαμε από τις αυτοοργανωμένες αθλητικές ομάδες, από συλλογικότητες και άτομα από όλη την Ελλάδα, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.

Προοδευτική “Έκρηξη” Τούμπας