Πολιτικές δηλώσεις των δύο αναρχικών συντρόφων για την παρέμβαση στο γραφείο της Γ.Γ. αντεγκληματικής πολιτικής Σ. Νικολάου.

0
791

Λάβαμε 20/12/2020

Πολιτικές δηλώσεις των δύο αναρχικών συντρόφων για την παρέμβαση στο γραφείο της Γ.Γ. αντεγκληματικής πολιτικής Σ. Νικολάου.

Το δικαστήριο ανέβηκε στην έδρα και πρίν την δίκη των συντρόφων ασχολήθηκε με ορισμένες υποθέσεις κρατούμενων. Κρατούμενοι οι οποίοι δεν γνώριζαν ελληνικά με αποτέλεσμα στις ερωτήσεις της έδρας και των ασφαλιτών που τους συνέλαβαν να γνέφουν καταφατικά. Οι ερωτήσεις φυσικά δεν ήταν αθώες. Αλλά αφορούσαν τη φύση των αδικημάτων που κατηγορούνται και την αποδοχή της ενοχής τους. Οι σύντροφοι που παρευρεθήκαμε στην αίθουσα μαζί με τους δύο κατηγορούμενους αντιδράσαμε δυναμικά σε αυτή την συνθήκη απαιτώντας διερμηνέα για τους κρατούμενους, γεγονός που εξόργισε τους ασφαλίτες που τους συνέλαβαν. Οι ασφαλίτες αντέδρασαν επειδή κάποιοι τους χαλάσαν την καθημερινή διαδικασία να τυλίγουν κρατουμένους σε μια κόλλα χαρτί χωρίς καν οι ίδιοι να μπορούνε να υπερασπιστούνε τους εαυτούς τους.

Πρίν τη δίκη των συντρόφων οι αστυνομικοί φρόντισαν να γεμίσουν ασφυκτικά την αίθουσα του δικαστηρίου με τουλάχιστον 16 από αυτούς να παρευρίσκονται εντός. Την ίδια στιγμή με πρόσχημα τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας διώχναν τους συντρόφους που βρέθηκαν στην δικαστική αίθουσα. Γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των κατηγορουμένων που απαίτησαν από την έδρα το άδειασμα της αίθουσας από αστυνομικούς και την δυνατότητα σε συγγενείς, συντρόφους και φίλους να παρακολουθήσουν τη δίκη τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Τελικά και τα δύο αιτήματα έγιναν δεκτά από την έδρα του δικαστηρίου και η δίκη ξεκίνησε χωρίς άλλες εντάσεις.

 

1ος κατηγορούμενος

Γ: Αρχικά να δηλώσω πως δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σ’ αυτό το δικαστήριο με το σύντροφο Gabrio. Δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η ουσία, ο πυρήνας των κατηγοριών. Ουσιαστικά, εντείνεται η αυταρχικοποίηση παγκόσμια, λόγω του βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης. Αυταρχικοποιούνται τα καθεστώτα καθώς προετοιμάζονται για κοινωνικές εκρήξεις, κοινωνικές εξεγέρσεις εξαιτίας της φτώχειας και της δυστυχίας που επικρατεί στον κόσμο.

Στην Αλβανία οι αστυνομικοί δολοφόνησαν έναν άνθρωπο επειδή δεν φορούσε τη μάσκα του. Αυτό αποτέλεσε αφορμή για το ξέσπασμα της εξέγερσης. Η εξέγερση στην Αλβανία αποτελεί εικόνα του μέλλοντος και για τις αντιστάσεις που θα ξεσπάσουν στην ελλάδα.

Στιγμιότυπα του μέλλοντος αποτελούν οι μαζικές διαδηλώσεις στη Γαλλία όταν αυταρχικοποιείται τόσο πολύ το καθεστώς που φτάνει σε σημείο να απαγορεύσει στους φωτορεπόρτερ να βγάζουν φωτογραφίες τους αστυνομικούς όταν αυτοί βιοπραγούν σε βάρος των διαδηλωτών. Αυτές οι καταστάσεις αργά ή γρήγορα, γρήγορα κατά τη γνώμη μου, έρχονται και στην Ελλάδα. Θα ζήσουμε δυνατές στιγμές σαν κοινωνία. Ο κόσμος θα διαδηλώσει, θα διεκδικήσει, δεν θα ανεχτεί άλλο τη βία, την δυστυχία, την τρομοκρατία και τη φτώχεια που του έχει επιβληθεί. Για αυτό το λόγο το σύστημα θωρακίζεται, αυταρχικοποιείται και φτάνουμε στο σημείο το 2020 για δύο τρικάκια στο δρόμο να μας τραβάνε στα δικαστήρια, στα κρατητήρια και να γίνεται θέμα στα κανάλια.

Πρ:Πετάξατε τρικάκια που λέγανε Σοφία Νικολάου δολοφόνε;

Γ:Ασφαλώς.

Πρ:Είχατε σκοπό να την προσβάλετε; Για ποιο λόγο το κάνατε αυτό;

Γ:Ήταν μία κίνηση αντιπληροφόρησης προκειμένου να απευθυνθούμε στην κοινωνία. Να γίνουμε η “φωνή των κρατουμένων” που δεν έχουνε ούτε συνδικαλιστικό όργανο, ούτε κομματική εκπροσώπηση.

Πρ:Δηλαδή δεν είχατε σκοπό να τη θίξετε προσωπικά σαν άνθρωπο;

Γ:Αξιακά με την ύβρη, την διαπόμπευση, το λιντσάρισμα διαφωνώ. Σε οποιαδήποτε έκφρασή τους. Διαφωνώ καθώς αυτά είναι δομικά στοιχεία της εξουσίας και ως αναρχικός δεν τα υιοθετώ στον αξιακό μου κώδικα, στην κουλτούρα μου.

Πρ:Δηλώνετε αναρχικός δηλαδή;

Γ:Προφανώς.

Πρ:Άρα δεν είναι ο σκοπός σας γενικά να προσβάλετε την τιμή, να τους θίξετε, να τους μειώσετε.

Γ:Αυτός είναι ο σκοπός του κράτους και των οργάνων καταστολής.

Εισ:Αφού λοιπόν ο σκοπός σας δεν ήταν να θίξετε προσωπικά την συγκεκριμένη κυρία, γιατί λοιπόν δεν το κάνατε με ένα γενικότερο τρόπο να είσαστε και σύμφωνος με τις αρχές σας;

Γ: Δεν αντιλαμβάνομαι ότι ότι αυτή η κίνηση ήτανε κάποια ύβρης ή κάποια τρομοκρατία απέναντι στη συγκεκριμένη γ. γ. αντεγκληματικής πολιτικής.
Το να καταδεικνύεις ότι η πολιτική ενός υπουργείου, κατά προέκταση και οι εκφραστές του, είναι δολοφονική, ουσιαστικά είναι μία πολιτική κριτική η οποία είναι διαχρονική στα κινήματα και στον κόσμο που αντιστέκεται. Για παράδειγμα, όταν πετούσαμε τρικάκια για τον Μπους, που έγραφαν: “Μπους δολοφόνε”. Ο Μπους μάλλον δεν έχει δολοφονήσει ποτέ με την έννοια της φυσικής αυτουργίας. Παρόλα αυτά είναι ηθικός αυτουργός για το αιματοκύλισμα δύο ή τριών ηπείρων σίγουρα. Αντίστοιχα ο Νετανιάχου μπορεί να μην έχει σκοτώσει ο ίδιος κάποιον παλαιστίνιο, αλλά είναι υπεύθυνος για τις εκατόμβες νεκρών στην Παλαιστίνη και τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, εν κατακλείδι, η συγκεκριμένη κυρία και ο λόγος που την αναφέραμε ως τέτοια είναι γιατί είναι υπεύθυνη για την εγκληματική διαχείριση που επικρατεί στις φυλακές και μετρά μέχρι σήμερα 3 νεκρούς κρατούμενους από τον covid 19 και εκατοντάδες που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Πριν από 15 μέρες, αυτοκτόνησε στο Δομοκό κρατούμενος, χρεοφειλέτης, 35 χρονών ο οποίος δεν άντεξε την πίεση της φυλακής. Στις φυλακές της Λάρισας και των Διαβατών υπήρξαν 3 νεκροί από covid 19 οι οποίοι εάν είχαν παρθεί έγκαιρα μέτρα, εάν είχε έρθει ο ΕΟΔΥ και είχε κάνει τεστ στους κρατούμενους από πέρσι το Μάρτη με το ξέσπασμα της πανδημίας, και εάν είχε γίνει εξαρχής ένας διαχωρισμός θετικών και αρνητικών κρουσμάτων, τα πολύ βασικά δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν γλιτώσει τον θάνατο.

Πρ: Πως είναι υπεύθυνη για αυτό η κυρία Νικολάου; Εκτός φυλακής έχουν πεθάνει πολύ περισσότεροι.

Γ: Η πολιτική της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας είναι συνολικά δολοφονική. Οι φυλακές αποτελούν ένα τμήμα αυτής της διαχείρισης.

Πρ:Στις φυλακές δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των κρατουμένων στο νοσοκομείο;

Γ: Επειδή έχω υπάρξει κρατούμενος στις φυλακές, η δυνατότητα εάν πάθεις κάτι να πας στο νοσοκομείο είναι δραματικά περιορισμένη. Άντε να είσαι κρατούμενος στα Διαβατά και να πεις ότι έχω συμπτώματα covid 19. Σε ποιό νοσοκομείο θα σε πάνε όταν οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη είναι φρακαρισμένες? H κυβέρνηση επέλεξε με το ξέσπασμα της πανδημίας να προσλάβει άπειρους αστυνομικούς και όχι γιατρούς, να μην κατασκευάσει νέες ΜΕΘ αλλά να εξοπλίζει διαρκώς τα σώματα ασφαλείας. Να ανοίξει τα σύνορα για τους τουρίστες και να στερείσει τις άδειες από τους έγκλειστους και το ΑΜΚΑ από τους μετανάστες. Περισσότερο ακόμα και σήμερα φαίνεται να προετοιμάζεται για μια πρόβα πολέμου και να θωρακίζεται προληπτικά για μια κοινωνική εξέγερση παρά να λαμβάνει μέτρα ανθρωπιστικά για την προστασία του λαού από την πανδημία. Είναι γεγονός οτι με αύτη την πολιτική οι ζωές των κρατουμένων δεν μετράνε και αποτελούνε απλώς ακόμα μια θανατική στατιστική στα δελτία των ειδήσεων.

Στο Δομοκό πέθανε άνθρωπος ο οποίος θα μπορούσε να μην έχει πεθάνει. Για μένα αυτό είναι κρατική δολοφονία. Εμείς οι αναρχικοί έτσι ονομάζουμε αυτούς τους θανάτους.

Όπως και ένα εργατικό “ατύχημα”. Δεν είναι ατύχημα, είναι δολοφονία των αφεντικών. Όταν προκειμένου να ξοδέψουν λίγότερα χρήματα οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές παραβιάζουν τα μέτρα προστασίας των εργατών, αφήνουν τους εργάτες να γκρεμοτσακίζονται και να σακατεύονται στις οικοδομές, στα εργοστάσια και στα υπόλοιπα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς. Για εμάς αυτοί οι θάνατοι αποτελούν δολοφονίες του κράτους και του κεφαλαίου.

Έτσι και σήμερα μιλάμε για δολοφονίες. Πριν από λίγες ημέρες ένας κρατούμενος αυτοκτόνησε στο Δομοκό ο οποίος ήταν μέσα για χρέη. Φυσικά η ανθρώπινη τραγωδία δεν έχει ονοματεπώνυμα παρά μόνο στατιστικές. Όπως οι καθημερινοί νεκροί από κορωναιό. Αλίμονο δηλαδή να μπαίνει κάποιος για λίγα χρέη στη φυλακή. Επίσης πριν από λίγες μέρες στα Διαβατά πέθανε από covid 19 ένας 81χρονος που άνηκε σε ευπαθή ομάδα. Aλίμονο 81 χρόνων, ότι και να έχεις κάνεις, να βρίσκεσαι ακόμα στη φυλακή.

Τα αιτήματα των κρατουμένων είναι σε πάρα πολύ καλή κατεύθυνση. Ζητούν να βγούνε έξω οι μωρομάνες, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ομάδες δηλαδή που θα έχουν τραγικές για την ζωή τους συνέπειες εάν προσβληθούν από τον covid 19), οι ηλικιωμένοι, οι χρεοφειλέτες.

Εάν είχαν ακουστεί τα αιτήματα των κρατουμένων αυτή τη στιγμή αυτοί οι άνθρωποι θα βρίσκονταν στη ζωή. Δηλαδή μιλάνε για μία αποσυμφόρηση η οποία μπορεί να γίνει. Να δοθεί η δυνατότητα να αδειάσουν λίγο οι φυλακές, προκειμένου να γίνει ένας καλύτερος διαμοιρασμός των ανθρώπων και να αποφεύγεται με αυτό τον τρόπο, όσο το δυνατόν, ο συγχρωτισμός.
Όταν αυτό δεν γίνεται και ο ΕΟΔΥ ήρθε στις φυλακές της Λάρισας μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ύστερα από κινητοποίηση των κρατουμένων οι οποίοι στοιβάζονται ανά 30 μέσα στους θαλάμους ε, αυτό δεν αποτελεί έγκλημα? Κράτησαν ανοιχτές τις πόρτες των θαλάμων, αρνήθηκαν να μπουν μέσα, πραγματοποιώντας στάση στη φυλακή.

Έτσι, μετά από αυτήν την πίεση που άσκησαν οι κρατούμενοι και υπό τον φόβο μιας ενδεχόμενης εξέγερσης αναγκάστηκε η Νικολάου και διέταξε τον ΕΟΔΥ να πάει. Επειδή έκαναν τσαμπουκά οι κρατούμενοι. Το αποτέλεσμα; 155 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον covid 19. Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς θεωρούμε δολοφονική αυτή την πολιτική. Υπό αυτήν την έννοια το καταγγείλαμε και πραγματοποιήσαμε την παρέμβαση μας.

Πρ: Η κυρία Νικολάου έχει να φοβάται κάτι από εσάς; Διακινδύνευσε δηλαδή η σωματική της ακεραιότητα; Την απειλήσατε;

Γ: Από εμένα προσωπικά δεν έχει να φοβάται τίποτα η κυρία Νικολάου. Έχει να φοβάται από το λαό, από τους κρατούμενους που με την πολιτική της τους έχει στείλει στον Καιάδα των φυλακών και όταν γυρίσει ο τροχός προφανώς θα της ανταποδώσουν τα αντίποινα της πολιτικής της.

Πρ:Είχατε σκοπό να την κάνετε να φοβάται, να χάσει τον ύπνο της;

Γ:Ούτε καλύψαμε τις πινακίδες από τα μηχανάκια. Μόλις βγήκανε οι 3 σκοποί μπροστά και μας είπαν να σταματήσουμε, σταματήσαμε. Γενικότερα φαντάζομαι, ένας άνθρωπος, ένας αγωνιστής ο οποίος θέλει να απειλήσει, θέλει να κάνει μία πιο αναβαθμισμένη μορφή αντιβίας η ιστορία των επαναστατικών κινημάτων έχει δείξει ότι θα βρει τους τρόπους, τις δυνατότητες και τα μέσα εάν το επιλέξει για να το κάνει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εάν εσείς θεωρείτε ότι διαφαίνεται κάτι τέτοιο νομίζω πως είναι αστείο.

Πρ: Αντισταθήκατε στους αστυνομικούς;

Γ: Όχι δεν υπήρχε κανένας λόγος να αντισταθώ στους αστυνομικούς. Μπήκαν μπροστά μας, σταματήσαμε και αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη της πράξης μας. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως και να φύγουμε, μπορεί και όχι. Δεν μπορώ να μιλήσω υποθετικά. Αυτό που ξέρω είναι ότι σταματήσαμε με μία φυσικότητα και είπαμε: “ναι φυσικά πετάμε τρικάκια”. Το ίδιο θα κάναμε και κατά τη διάρκεια μιας αφισοκόλλησης, μιας διαδήλωσης ή οποιασδήποτε κινηματικής παρέμβασης.

 

2ος κατηγορούμενος

G:Δεν έχω την πρόθεση να απολογηθώ για κάτι το οποίο θα ξαναέκανα άλλες 100 φορές. Γνωρίζω το ρόλο της κυρίας Νικολάου. Γνωρίζω πως είναι αυτή η άμεσα υπεύθυνη για την εγκληματική διαχείριση του covid 19 στις φυλακές. Είναι δική της ευθύνη που υπάρχουν εκατοντάδες θετικά κρούσματα κρατούμενων και τρεις νεκροί, αριθμός που διαρκώς αυξάνεται, μέσα στις φυλακές. Είναι μία εκ των κύριων υπευθύνων για το νέο σωφρονιστικό νομοσχέδιο που πριν λίγες ημέρες κατατέθηκε στο κοινοβούλιο και περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα έκτισης της ποινής σε αγροτικές φυλακές για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων και αυξάνει τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο προκειμένου οι κρατούμενοι να έχουν την δυνατότητα υποβολής αιτήματος για άδεια. Το λιγότερο που με προστάζει να κάνω η πολιτική και προσωπική μου συνείδηση, δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι κρατούμενοι, είναι αυτό για το οποίο με κατηγορούν. Να καταδείξω στην κοινωνία ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση.

Πρ:Είχατε σκοπό να θίξετε, να προσβάλετε την κυρία Νικολάου;

G:Αποκαλώ τα πράγματα με το όνομα τους. Εάν κάποιος φτιάχνει ψωμί, τον αποκαλώ φούρναρη. Εάν κάποιος με τις επιλογές του και τις αποφάσεις του σκοτώνει ανθρώπους, τον αποκαλώ δολοφόνο.

Οι 2 σύντροφοι Γ.Β.Β και G.G που συνελήφθησαν την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, κατά την διάρκεια παρέμβασης της “Συνέλευσης Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές” με τρικάκια στο γραφείο της γ. γ. αντεγκληματικής πολιτικής Σ. Νικολάου, δικάστηκαν στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο την Τετάρτη 16/12. Δεκάδες αλληλέγγυοι-ες παραβρέθηκαν τόσο στον εξωτερικό χώρο των δικαστηρίων όσο και μέσα στην αίθουσα.

Οι 2 σύντροφοι κρίθηκαν αθώοι για τις 2 κατηγορίες, της απειλής και της απείθειας, ενώ για την κατηγορία της εξύβρισης το δικαστήριο ανέβαλε για τις 30/12/20 προκειμένου να κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο η γ.γ. Αντεγκληματικής πολιτικής Σ. Νικολάου και να εξηγήσει αν θεωρεί τον εαυτό της προσβεβλημένο και αν ένοιωσε τρόμο και απειλή.

Συνέλευσης Αλληλεγγύης
στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές