Πόλα Ρούπα μέλος του Ε.Α: Για το τροχαίο και τις συνεχείς πολυάριθμες μεταγωγές μου από τη μία φυλακή στην άλλη

0
1650

Λάβαμε 15/02/2021

Πόλα Ρούπα μέλος του Ε.Α: Για το τροχαίο και τις συνεχείς πολυάριθμες μεταγωγές μου από τη μία φυλακή στην άλλη.

15/2/2021

Η σύγκρουση της κλούβας που με μετέφερε με προπορευόμενο περιπολικό στις 11/2 παρουσιάστηκε στα Μ.Μ.Ε ως εμπλοκή της συγκεκριμένης κλούβας σε καραμπόλα. Δεν πρόκειται όμως για εμπλοκή του οχήματος, αλλά για τροχαίο που η ίδια η κλούβα προκάλεσε αφού δεν λειτούργησαν τα φρένα!

Το τροχαίο που έζησα κατά τη πολλοστή μεταγωγή μου με τη λήξη μιας ακόμα δικασίμου, ήταν αναμενόμενο αφού οι πιθανότητες αυξάνονταν με τις πολυάριθμες μεταγωγές μου που το υπουργείο ΠροΠο με υποβάλλει, με κλούβες σαράβαλα. Η συγκεκριμένη κλούβα ήταν στην ουσία ακυβέρνητη πάνω απ’ το βρεγμένο δρόμο της λεωφόρου Κηφισού και ο οδηγός φώναζε ότι δεν είχε φρένα. Η πρόσκρουση έγινε με 50 χιλιόμετρα/ώρα με αποτέλεσμα να πεταχτώ από το μεταλλικό κάθισμα στο μεταλλικό κλουβί των περίπου 0, 40 (Χ 0,40) που με κρατούν κατά τις μεταγωγές, και να χτυπήσω δυνατά στο κεφάλι και την σπονδυλική στήλη. Φυσικά και συνεχίστηκε η μεταγωγή μου με άλλη κλούβα. Στο νοσοκομείο (Θήβας) πήγα αφού έφθασα στις φυλακές Ελαιώνα κατ’ εντολή του γιατρού της φυλακής που με εξέτασε.

Το περιστατικό δεν είναι ένα ατυχές συμβάν. Αστυνομικός σε ερώτηση που του έκανα ‘‘πώς δέχονται οι ίδιοι να ταξιδεύουν με κλούβες χωρίς φρένα, αφού και οι ίδιοι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο’’, μου απάντησε, ‘‘πως κάνουν συνεχείς αναφορές για τις κλούβες που δε συντηρούνται και πως τους αγνοούν. Ενώ αν αρνηθεί κάποιος απ’ αυτούς να πραγματοποιήσει μεταγωγή, θα απολυθεί’’. Εξ’ άλλου ο μεγάλος αριθμός μεταγωγών, η πίεση υπό την οποία γίνονται, οι μεγάλες ταχύτητες που αναπτύσσουν τα οχήματα για λόγους ασφαλείας σε συνδυασμό με τη χείριστη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κλούβες χωρίς φρένα, με φθαρμένα λάστιχα, χωρίς μηχανική συντήρηση, καθιστούν μαθηματικώς βέβαιο το τροχαίο. Αν αυτό το αναπόφευκτο τροχαίο συνέβαινε σε άλλο σημείο και η κλούβα είχε αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα, μπορεί να ήταν θανατηφόρο. Και όλα αυτά για να μη μείνω στο Κορυδαλλό πέραν του δεκαημέρου μέχρι την επόμενη δικάσιμο που έχει προσδιοριστεί για τις 24 Φεβρουαρίου και ενώ έπονται και άλλες πολλές δικάσιμοι (στο ειδικό δικαστήριο των φυλακών Κορυδαλλού). Μεγάλος αριθμός κρατουμένων ανδρών και γυναικών, κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού για όσο διάστημα γίνονται οι δίκες τους, και καλώς γίνεται αυτό.

Έχω διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως στο υπουργείο αλλά και με κείμενα που έχω δημοσιοποιήσει για τις συνεχείς μεταγωγές μου από τη μία φυλακή στην άλλη. Πρόκειται για μια απαράδεκτη εκδικητική μεταχείριση που γίνεται αμιγώς για πολιτικούς λόγους. Και όπως φάνηκε, τελικά, από τα ίδια τα γεγονότα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ίδια μου τη ζωή αφού υποβάλλομαι σε πολυάριθμες μεταγωγές με κλούβες σαράβαλα, χωρίς φρένα ενώ με εκθέτουν συνεχώς σε κίνδυνο μόλυνσης από COVID 19. Εν τω μεταξύ, η σιωπηλή άρνηση του υπουργείου να μην δεχτεί τη μεταγωγή μου στις φυλακές Κορυδαλλού έχει ως αποτέλεσμα να μου προστίθενται πολλοί επιπλέον μήνες κράτησης πέρα του προβλεπόμενου από το νόμο και να εκτίω μεγάλο μέρος της ποινής μου σε καθεστώς καραντίνας, καθώς μετάγομαι συνεχώς από τη μία φυλακή στην άλλη. Και ενώ οι ίδιες οι πολυάριθμες μεταγωγές είναι αυτές που αυξάνουν το κίνδυνο μόλυνσής μου με τον SARS-COV 2,οι οποίες διατάσσονται από το υπουργείο, το ίδιο το υπουργείο με υποβάλλει σε καραντίνες που υποχρεώνει τις φυλακές να εφαρμόζει. Και ενώ υποβαλλόμαστε οι κρατούμενες και οι κρατούμενοι σ’ αυτό το καθεστώς με όλους τους περιορισμούς που αυτό περιλαμβάνει, δεν εφαρμόζεται καν ο νόμος που προβλέπει η κράτηση αυτή να μετρά ως διπλή, όπως ισχύει για τα αστυνομικά τμήματα και του Μεταγωγών.

Στις 24/2 όπου έχω την επόμενη δικάσιμο, θα μεταχθώ για μια ακόμα φορά και από τη καραντίνα της Θήβας θα μπω στη καραντίνα του Κορυδαλλού για άλλες 14 ημέρες. Αν στο ενδιάμεσο έχω δικάσιμο σε απόσταση μεγαλύτερο των 10 ημερών, θα μεταχθώ ξανά στη Θήβα γα να ξαναμπώ σε καραντίνα 14 ημερών και η διαδικασία αυτή μπορεί να συνεχίζεται μέχρι τη λήξη των δικαστηρίων μου. Οι δε καραντίνες συνιστούν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες κράτησης με περιορισμό των δικαιωμάτων, τη στιγμή που ο έλεγχος των μεταγόμενων κρατουμένων θα μπορούσε να γίνει (άμεσα) με τη χρήση test.Όμως τα test κοστίζουν ενώ ο περιορισμός των δικαιωμάτων των κρατουμένων όχι!

Όλα αυτά τα υφίσταμαι με την υγεία μου και τη ζωή μου να βρίσκονται διαρκώς σε κίνδυνο και ενώ παραβιάζονται πλήθος δικαιωμάτων μου ως κρατούμενη και ως δικαζόμενη. Η εκδικητική στάση που το υπουργείο ασκεί πάνω μου κατ’ εντολή της Γ. Γ αντεγληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου αλλά και του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και που γίνονται αμιγώς για πολιτικούς λόγους είναι επικίνδυνη και εγκληματική. Και προκειμένου να μην σταματήσουν να την ασκούν πάνω μου, αδιαφορούν ακόμα και για τους δικούς τους κρατικούς φρουρούς.

Γιατί όπως δείχνουν τα γεγονότα είναι πιο συμφέρον οικονομικά να εκθέτουν αυτούς σε κίνδυνο –για τις/τους κρατούμενες/ους που μεταφέρουν ούτε λόγος– παρά να συντηρήσουν τις κλούβες και να τους βάλουν φρένα και λάστιχα. Και αυτό είναι ένα ακόμα γεγονός που δείχνει πόσο υποκριτές είναι αυτοί που κυβερνούν όταν μιλούν για την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Την ίδια υποκρισία βλέπει όλη η κοινωνία στη πολιτική που εφαρμόζεται για τη πανδημία, για τη σθεναρή άρνησή τους να ενισχύσουν όσο χρειάζεται το ΕΣΥ, επιλογή που είναι προφανώς πιο κοστοβόρα από το να κυνηγούν με ρόπαλα μια ολόκληρη κοινωνία, να την υποβάλουν σε εξευτελιστικούς περιορισμούς και ελέγχους και να κόβουν πρόστιμα τα οποία –ομολογουμένως– ενισχύουν τα κρατικά ταμεία εξοντώνοντας ακόμα περισσότερο τους φτωχούς. Υπενθυμίζω πως όλη αυτή η ειδική αντιμετώπισή μου ξεκίνησε την Άνοιξη του 2020 ύστερα από κινητοποίηση στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού που είχε ως αίτημα την αποσυμφόρηση των φυλακών, οπότε και έγινε η αιφνίδια μεταγωγή μου με ισχυρή αστυνομική δύναμη στις φυλακές Ελαιώνα-Θήβας. Για να σταματήσουν να καταπατώνται τα δικαιώματά μου ως κρατούμενη και ως δικαζόμενη, για να σταματήσουν να είναι οι δίκες μου δίκες-παρωδία, για να πάψει να τίθεται σε διαρκή κίνδυνο η υγεία μου και η ίδια μου η ζωή, πρέπει να σταματήσει εδώ αυτή η αντιμετώπιση και να γίνει δεκτή η μεταγωγή μου στις φυλακές Κορυδαλλού. Για το γεγονός ότι τίθεται σε διαρκή κίνδυνο η υγεία και η ζωή μου όπως αποδείχτηκε με τη σύγκρουση της κλούβας που με μετέφερε στις 11/2, την ευθύνη την έχει η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι στο υπουργείο και τη κυβέρνηση της Ν.Δ.

Από την καραντίνα των φυλακών Ελαιώνα – Θήβας

Πόλα Ρούπα μέλος του Επαναστατικού Αγώνα