Ποιος είναι ο αντάρτης πόλης;

0
779

201509141815251502075195antarths0002

O Κάρλος Μαριγκέλα με «Το εγχειρίδιο του αντάρτη των πόλεων» βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Ο αντάρτης πόλης είναι ένα άτομο που πολεμάει […] με όπλα, χρησιμοποιώντας ανορθόδοξες μεθόδους. Όντας επαναστάτης […], είναι ένας αγωνιστής για την απελευθέρωση της χώρας του, φίλος του λαού και της ελευθερίας. […] Υπάρχουν επίσης εγκληματίες ή παράνομοι που δουλεύουν στις μεγάλες πόλεις. Πολλές φορές, ενέργειες εγκληματιών παίρνονται ως δράσεις ανταρτών πόλεων.

Ο αντάρτης πόλης, ωστόσο, διαφέρει ριζικά από τον εγκληματία. Ο εγκληματίας επωφελείται προσωπικά από τις ενέργειές του, και επιτίθεται αδιακρίτως χωρίς να διακρίνει μεταξύ εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων, που είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσοι πολλοί καθημερινοί άνθρωποι ανάμεσα στα θύματά τους. Ο αντάρτης πόλης ακολουθεί έναν πολιτικό στόχο, και επιτίθεται μόνο στην κυβέρνηση, τις μεγάλες εταιρείες και τους ξένους ιμπεριαλιστές.

Άλλο ένα στοιχείο εξίσου επιζήμιο τόσο για τους αντάρτες όσο και τους εγκληματίες, και που επίσης λειτουργεί στην πόλη, είναι ο αντεπαναστάτης, που προκαλεί σύγχυση, ληστεύει τράπεζες, ρίχνει βόμβες, απαγάγει, δολοφονεί, και τελεί τα χειρότερα εγκλήματα που μπορεί κανείς να φανταστεί ενάντια στους αντάρτες πόλεων, επαναστάτες ιερείς, φοιτητές και πολίτες που αντιτίθενται στην τυραννία και επιζητούν την ελευθερία.

Ο αντάρτης πόλης είναι ένας άσπονδος εχθρός του καθεστώτος, και προκαλεί συστηματικά ζημιές στις αρχές και τους ανθρώπους που κυριαρχούν στη χώρα και ασκούν εξουσία. Το κύριο καθήκον του αντάρτη πόλης είναι να αποσπάσει την προσοχή, να καταβάλλει, να κάμψει το ηθικό του στρατιωτικού καθεστώτος και των κατασταλτικών του δυνάμεων, και επίσης να επιτεθεί και να καταστρέψει τον πλούτο και την περιουσία των ξένων διαχειριστών και της […] ανώτερης τάξης.

Ο αντάρτης πόλης δεν φοβάται να αποσυναρμολογήσει και να καταστρέψει το παρόν […] οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα, μιας και ο στόχος του είναι […] να βοηθήσει στη δημιουργία μιας εντελώς νέας και επαναστατικής κοινωνικής και πολιτικής δομής, με τον ένοπλο πληθυσμό στην εξουσία.

Μετάφραση Αιχμή

to_egkheiridio_tou_antarte_ton_poleon_-_carlos_marighella_ooaqgnj

marighella