Πειραιάς: Προβολή του ντοκιμαντερ «Μαύρα Φουγάρα» και συζήτηση

0
2127

Λάβαμε 26/05/2021

Προβολή του ντοκιμαντερ «Μαύρα Φουγάρα» και συζήτηση με τους συντελεστές του.

Ο στίχος του Μ. Γκανά « Μας έχουν πνίξει τα σκατά» είναι ίσως πιο επίκαιρος από ποτέ.

Εφοπλιστές και κυβερνήσεις μας έχουν όλους χεσμένους, όπως ευθαρσώς δήλωσε ο Π. Λασκαρίδης στο ντοκιμαντέρ «Μάυρα Φουγάρα», το οποίο πραγματεύεται τον ρόλο της ναυτιλίας στην κλιματική αλλαγή.

Και ενώ όλοι αυτοί «εδώ έχουν μόνο τα γραφεία τους», εμείς καλούμαστε να επιβιώσουμε υπό το βάρος των οικολογικών επιπτώσεων της ανεξέλεγκτης δράσης τους.

Για πρώτη φορά, ένα ντοκιμαντέρ ερευνά την κρυφή σχέση μεταξύ της ναυτιλίας και της κλιματικής αλλαγής αλλά και την επιρροή που ασκεί η ναυτιλιακή βιομηχανία πάνω σε κυβερνήσεις όπως η ελληνική και στον ΙΜΟ, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Παρά την πλάγια χρηματοδότησή του με δισεκατομμύρια ευρώ σε φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις, ο κλάδος της ναυτιλίας, και ιδίως των κρουαζιερόπλοιων και των φορτηγών πλοίων, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί καύσιμα εξαιρετικά ρυπογόνα με αποτέλεσμα να επιβαρύνει όλο και περισσότερο την κλιματική κρίση.

Με την επίκαιρη αυτή προβολή επιθυμούμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία του Πειραιά, η οποία βρίσκεται άμεσα αντιμέτωπη με μία τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Η κατασκευή από την Cosco της νέας προβλήτας κρουαζιέρας στην Πειραϊκή ακτή, πέρα από την τεράστια θαλάσσια μόλυνση, την οποία προκαλεί στην παρούσα φάση, θα επιβαρύνει την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της πόλης, προκαλώντας καρκίνους, αναπνευστικά προβλήματα και ένα δυστοπικό περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Μετά την προβολή επιθυμούμε να ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση, στην οποία όλοι θα μπορούν να διατυπώσουν τις θέσεις τους και τις γνώσεις τους για το εξαιρετικά σημαντικό αυτό ζήτημα, το οποίο θα απασχολήσει αρνητικά την πόλη μας για δεκαετίες αν επιτρέψουμε να συμβεί.

Η προβολή και η συζήτηση θα λάβουν χώρα στην ταράτσα της Φαβέλας. Αποστάσεις και χρήση μάσκας είναι απαραίτητες για την προστασία όλων μας.

Σάββατο 29/06, στις 9 μ.μ. Ναυάρχου Βότση 11, Μικρολίμανο, Πειραιάς.

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Φαβέλα

facebook event: https://www.facebook.com/events/174606541249988/