Παύση λειτουργίας του αντιφασιστικού-αντιεξουσιαστικού στεκιού Δίστομο

0
767

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΥΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΤΟΥ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ-ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟ

Tο Αντιφασιστικό- Αντιεξουσιαστικό Στέκι Δίστομο συγκροτήθηκε και λειτούργησε ως εγχείρημα του ριζοσπαστικού και μαχητικού πόλου μέσα στο συνολικότερο αντιφασιστικό κίνημα. Όλα αυτά τα χρόνια επιδίωξε και κατάφερε σε ικανοποιητικό βαθμό να περιφρουρήσει και να αλλάξει τον πολιτικό συσχετισμό δύναμης στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα σαν συνέχεια των προηγούμενων μαχητικών αντιφασιστικών διαδικασιών και κινήσεων που βρέθηκαν εκεί, διευκολύνοντας και τον συνολικότερο αγώνα αποτροπής της φασιστικής-παρακρατικής βίας και στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας. Το Δίστομο έγινε σταθερό σημείο συνάντησης, επικοινωνίας και ζύμωσης για τους αγωνιστές του μαχητικού αντιφασισμού, παρήγαγε πρωτοβουλίες και ενέργειες από κοινού μαζί τους απέναντι στην φασιστική-παρακρατική απειλή, απέτρεψε κάθε προσπάθεια φασιστικής παλινόρθωσης στην γειτονιά του Αγίου Παντελέημονα.

Το Αντιφασιστικό- Αντιεξουσιαστικό Στέκι Δίστομο ήταν ένα μετωπικό εγχείρημα που σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς του συμμετείχαν αναρχικοί, αντιεξουσιαστές, μαρξιστές-λενινιστές, αντιφασίστες και αντιφασίστες οπαδοί. Το Στέκι προσπάθησε σταθερά και με τις αδυναμίες του να μεταδώσει αυτή τη μετωπική λογική και εμπειρία στο υπόλοιπο κίνημα στο βαθμό που μπορούσε και του αναλογούσε. Έθεσε ψηλά στη στρατηγική του την ανάγκη για την συγκρότηση ενός ευρύτερου μαζικού μαχητικού μετωπικού και πολύμορφου αντιφασιστικού κινήματος που έμπρακτα σε όλη την Ελλάδα θα αντιμετώπιζε και θα τσάκιζε τους παρακρατικούς. Η αναγκαιότητα αυτή παρά το γεγονός ότι υπήρξε ορατή μέσα από την πρακτική εφαρμογή του μαχητικού αντιφασισμού την τελευταία 5ετία από τις δυνάμεις του μαχητικού αντιφασισμού, δεν στερεώθηκε με μόνιμα χαρακτηριστικά επικοινωνίας, δεν παρήγαγε συνολικότερες δομές ανώτερες οργανωτικά που θα γεννούσαν νομοτελειακά ανώτερες ποσότητες και ποιότητες. Σ’ αυτό το σημείο σαφώς και εμείς φέρουμε την πολιτική ευθύνη που μας αναλογεί, γεγονός που το αναγνωρίζουμε.

Σε αυτά τα χρόνια στο στέκι μας συμμετείχαν δεκάδες σύντροφοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους με διαφορετικές εμπειρίες και αναφορές. Αυτές οι εμπειρίες συνέβαλαν, μαζί με τη δράση μας, στη δημιουργία μιας νέας, ανώτερης ποιοτικά κοινής εμπειρίας για τις ανάγκες, δυνατότητες και προοπτικές του αντιφασιστικού αγώνα στην Ελλάδα. Οι παρακαταθήκες της συνύπαρξης στον αντιφασιστικό αγώνα κομμουνιστών – αναρχικών, η ανάγκη εδαφικοποίησης του αντιφασιστικού αγώνα, η χρησιμότητα των μονοθεματικών αντιφασιστικών εγχειρημάτων, ο πολύμορφος αγώνας ως προϋπόθεση της νικηφόρας προοπτικής, η εναντίωση στη παρέμβαση της σοσιαλδημοκρατίας στο ριζοσπαστικό αντιφασιστικό κίνημα. Αυτές ήταν κάποιες από τις πολλές πολιτικές και έμπρακτες συμβολές, κατά τη γνώμη μας, του Διστόμου στον αντιφασιστικό αγώνα.

Η επαναύπαση που ακολούθησε την εκλογική καθίζηση της Χ.Α και η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε έπειτα από την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση λειτούργησαν διαλεκτικά μειώνοντας τα αντανακλαστικά του μαχητικού αντιφασιστικού κινήματος, επέδρασαν αρνητικά και δεν αντιμετωπίστηκαν με τα κατάλληλα πολιτικά εργαλεία. Αυτή η νέα κατάσταση πέρασε αρχικά στις γραμμές μας και αντιμετωπίστηκε μέσα από τον κοινό τόπο πως οι φασίστες-παρακρατικοί βρίσκονται σε αναδιάταξη, δεν έχουν σταματήσει να υπάρχουν και θα τους ξαναβρούμε μπροστά μας αγκαλιά με τα κρατικά αδέρφια και προστάτες τους. Αυτός ο κοινός τόπος προσέκρουσε με μια συνολικότερη αναζήτηση για το πολιτικό περιεχόμενο και την μορφή που έπρεπε να λάβει η συνέλευση του Διστόμου και το εγχείρημα συνολικότερα για να μπορέσει να ξεπεράσει τον επιτυχημένο πρώτο κύκλο του, ορίζοντας νέα στρατηγική και τακτικούς στόχους προς κατάκτηση. Οι διαφωνίες παρά το γεγονός πως δεν υπήρξαν χαώδεις, ήταν διαφωνίες ουσίας που θα δημιουργούσαν μια κατάσταση γραφειοκρατίας και ακινησίας κόντρα και αντίθετα στην συνολική ιστορία του εγχειρήματος του Αντιφασιστικού-Αντιεξουσιαστικού Στεκιού Δίστομο.

Το Αντιφασιστικό- Αντιεξουσιαστικό Στέκι Δίστομο ανακοινώνει την παύση της λειτουργίας του, ολοκληρώνει τον επιτυχημένο πολιτικό του κύκλο. Οι αδυναμίες της πολιτικής μας συνέλευσης να ενώσει για ένα νέο κύκλο ζωής και πρακτικής την μεθοδολογία και τα συμπεράσματα των μελών της επ’ ουδενί δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα επανεμφάνισης στεκιών και δόμων με το πνεύμα και την λογική του Διστόμου, επ’ ουδενί παράγοντα απαγορευτικό για την σύμπραξη των αγωνιζόμενων ανεξαρτήτου της ιδεολογικής τους ταυτότητας για την πάλη απέναντι στους φασίστες και τους παρακρατικούς , για τους νέους και αναγκαίους μαχητικούς αντιφασιστικούς αγώνες της εποχής μας, για το συνολικό τσάκισμα των παρακρατικών αποβρασμάτων της μαύρης αντίδρασης.

Η συνέλευση του Διστόμου θέλει να στείλει συντροφικούς χαιρετισμούς και ευχαριστίες σε όλους τους αγωνιστές-αγωνίστριες που αυτά τα χρόνια μας στήριξαν στο κοινό μας αγώνα. Στις συλλογικότητες που συνέπραξαν μαζί μας. Στα μέλη της συνέλευση μας που μαζί δημιουργήσαμε το στέκι Δίστομο που όλοι τόσο αγαπήσαμε και πονέσαμε παρά τις δυσκολίες. Το να υπήρξε ένας από εμάς, μέλος του Διστόμου, αποτελεί τίτλο τιμής και συνοδεύεται από κοινές μνήμες και εμπειρίες χρήσιμες στους νέους αγώνες που θα έρθουν. Το γνωρίζουμε ήδη ότι οι σύντροφοι που υπήρχαν στις γραμμές μας θα παραμείνουν όπως και τώρα πρωτεργάτες του μαχητικού αντιφασιστικού κινήματος. Το ραντεβού μας στα γουναράδικα εξακολουθεί να ισχύει…

Αντιφασιστικό-Αντιεξουσιαστικό στέκι Δίστομο
2/6/2020

via Αντιφασιστικό-Αντιεξουσιαστικό στέκι Δίστομο