Πάτρα: Συγκέντρωση ενάντια στην σεξιστική επίθεση σε 19χρονη

0
1187

Λάβαμε 04/07/2019

Συγκέντρωση εναντία στην σεξιστική επίθεση σε 19 χρονη από τον πρώην σύντροφο της

Στις 30/06/τα ξημερώματα 27 χρονος Έλληνας άντρας μαχαίρωσε την 19 χρονη πρώην σύντροφό του στο σπίτι της στην πάτρα . Στην συνέχεια την μετέφερε στο νοσοκομείο μαζί με την αδερφή της και εξαφανίστηκε. Έπειτα από 2 ώρες συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Μετά από δυο ημέρες ενώ περνάει από ανακριτή αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η γυναίκα νοσηλεύεται ακόμα στο νοσοκομείο καθώς φέρει τραύματα στην κοιλιακή χώρα.

Διένεξη, θυμός, έντονη διαφωνία, έγκλημα πάθους ή και ατύχημα είναι μόνο λίγα από τα αίτια που παρουσίασαν τα καθεστωτικά μέσα για να δικαιολογήσουν ένα ακόμα περιστατικό βίας απέναντι σε γυναίκα.

Για εμάς καμία από τις παραπάνω δεν είναι η αιτία της επίθεσης αυτής. Αντίθετα η βασική αιτία των έμφυλων επιθέσεων είναι το σύστημα της πατριαρχίας που καθημερινά εξουσιάζει και καταπιέζει καθετί θηλυκό. Εντός αυτού του συστήματος οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως κτήμα ενός ιδιοκτήτη άντρα(πατέρας, σύντροφος κτλ) στο οποίο αυτός μπορεί να μεταχειρίζεται ως τρόπαιο την γυναίκα, να την κακοποιεί, να την βιάζει ακόμα και να την σκοτώνει βγαίνοντας πολλές φορές αθώος από μια δικαιοσύνη η οποία δείχνει έτσι την βαθιά σεξιστική της φύση. Ακόμα και στις μεμονωμένες περιπτώσεις που ο άντρας- θύτης κρίνεται ένοχος, δεν είναι σε καμία περίπτωση κοινωνικά κατακριτέος μιας και απλά υλοποιεί τον κοινωνικό του ρόλο ως άλφα male(μάτσο αρσενικό).

Αυτό το περιστατικό δεν είναι μια άτυχη στιγμή αντίθετα αποτελεί μια κλιμακούμενη συνθήκη που ξεκινά από τα αθώα πειράγματα στον δρόμο (σφυρίγματα κτλ) και καταλήγει σε ακραίες μορφές αντρικής κυριαρχίας πάνω στα γυναικεία σώματα (βιασμοί, γυναικοκτονίες,ενδοοικογενειακή βία κτλ).

Χαρακτηριστικά παραδείγματα έμφυλης βίας τα οποία επαναλαμβάνονται ακολουθώντας ένα σταθερό μοτίβο καταπίεσης και εκμετάλλευσης γυναικών από άντρες αποτελούν η δολοφονία της Ελένης στη ρόδο από δυο ΄΄καθημερινούς΄΄ άντρες επειδή αρνήθηκε τη σεξουαλική συνεύρεση μαζί τους, η δολοφονία της Αγγελικής στην Κέρκυρα από τον πατέρα της επειδή είχε σχέση με έναν Αφγανό, η δολοφονία στην Μυτιλήνη 26 χρονης από τον πρώην σύζυγο της και άλλα πολλά περιστατικά που δεν έφτασαν ποτέ στο φως της δημοσιότητας επειδή δεν κατέληξαν σε γυναικοκτονία.

Ζούμε σε ένα πατριαρχικό σύστημα που καθημερινά καταστέλλει τις επιθυμίες μας και δεν αφήνει ελεύθερη της έκφρασή μας. Εμάς αυτό το σύστημα θα μας βρίσκει αντιμέτωπα. Απέναντι στις γυναικοκτονίες, τις κακοποιήσεις γυναικών, στον στιγματισμό ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων και στην βία απέναντι σε οποιοδήποτε καταπιεζόμενο από την πατριαρχία άτομο θα στεκόμαστε ενωμένα.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΑΤΥΧΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΤΟ ΣΗΚΩΣΕ Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Συγκέντρωση Παρασκευή 5/7 στην πλατεία Όλγας στις 19:00

φεμινιστικ@, αναρχικ@, λοατκια+ άτομα