Πάτρα: Ενημέρωση και στιγμιότυπα από το 2ο φεστιβάλ αναρχικού βιβλίου

0
229

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου 30 Μάη το 2ο Φεστιβάλ Αναρχικού Βιβλίου της Πάτρας που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Έσπερου στην πλατεία Γεωργίου.

Η πρώτη μέρα (Πέμπτη 28/5) περιελάμβανε 2 εκδηλώσεις. Η πρώτη από αυτόνομα σχήματα σχολών και εργαζομένους στο ΕΚΠΑ είχα να κάνει με την παρουσίαση του βιβλίου “από την άμπωτη στην παλίρροια και πάλι πίσω” αναφορικά με τον απεργιακό αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την τωρινή συγκυρία στα πανεπιστήμια και τους τρόπους αυτόνομης παρέμβασης και οργάνωσης στις σχολές.

Στη συνέχεια προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ Koltavanej που στην ιθαγενική γλώσσα Τσοτσίλ των Μάγιας σημαίνει “απελευθέρωση από τα δεσμά”, ενώ ακολούθησε εισήγηση από τη δημιουργό του ντοκιμαντέρ και μέλος της Έκτης, συντρόφισσα Concepcion Suarez σχετικά με τους αγώνες των γυναικών στην Τσιάπας και τις προκλήσεις για τη γυναικεία απελευθέρωση. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο φεστιβάλ βιβλίου στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων με το ίδιο θέμα που πραγματοποιούνται από τη συνέλευση “αλληλέγγυοι-ες από τον αναρχικό, αντιεξουσιαστικό και ελευθεριακό χώρο” σε Πάτρα, Αθήνα και Βέροια.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με μπαρ οικονομικής ενίσχυσης του φεστιβάλ με ζαπατίστικα τραγούδια.

Την επόμενη μέρα (Παρασκευή 29/5) οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την παρουσίαση του βιβλίου Fai: η οργάνωση  του ισπανικού αναρχικού κινήματος στα προεμφυλιακά χρόνια με τη συμμετοχή συντρόφου από τις εκδόσεις ευτοπία.

Στη συνέχεια, με αφορμή το βιβλίο “Ιρακινές Αντιστάσεις” των εκδόσεων “στάσει εκπίπτοντες” πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τις αντιστάσεις και τις ριζοσπαστικές διεργασίες των Κούρδων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Τέλος, η βραδιά έκλεισε με gypsy swing live μουσική.

Την τρίτη και τελευταία μέρα φιλοξενήθηκαν 2 παρεμφερούς περιεχομένου βιβλιοπαρουσιάσεις. Αφενός το βιβλίο “Πατησίων και Στουρνάρη γωνία” των εκδόσεων Ελευθεριακή Κουλτούρα και αφετέρου το βιβλίο Σταμάτα να μιλάς για θάνατο: Πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των κοινωνικών κινημάτων: Η περίπτωση του ανταγωνιστικού κινήματος στην Ελλάδα (1974-1998)”. Και τα 2 βιβλία σχετίζονται με τις διεργασίες συγκρότησης του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου στην Ελλάδα. Εκδότες και συγγραφείς πραγματοποίησαν μια ενιαία εισήγηση και ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ανέδειξε προβληματικές που αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης και απασχολούν το κίνημα εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Ακολούθως, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “ΠΑΛΙΚΑΡΙ: Ο Λούης Τίκας και η σφαγή στο Λάντλοου” σχετικά με τη σφαγή της απεργία του Λάντλοου και τη δολοφονία του έλληνα μετανάστη εργάτη Λούη Τίκα, που αποτελεί μια από τις κομβικές στιγμές του αμερικάνικου εργατικού κινήματος.

Το φεστιβάλ έκλεισε με ρεμπέτικο γλέντι.

Σε όλες τις μέρες υπήρχε έκθεση φωτογραφίας από τη στ:οργή, έκθεση πολιτικής αφίσας από ενδεικτικές στιγμές του αναρχικού κινήματος στην Πάτρα την τελευταία 15ετία, έκθεση με παλιές αφίσες από τη Βίλα Αμαλίας, βιβλιοπωλείο κινηματικών εκδόσεων, distro ανεξάρτητων μουσικών παραγωγών, αυτοοργανωμένο καφενείο-μπαρ οικονομικής ενίσχυσης.

Ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος “επί τα πρόοσω” ευελπιστούμε να καθιερωθεί το φεστιβάλ αναρχικού βιβλίου ως ένα 3ήμερο εκδηλώσεων, συζητήσεων, προβληματισμού και ανάδειξης του πλούτου των αναρχικών/αντιεξουσιαστικών/ελευθεριακών αντιλήψεων.

Όπως γράφαμε και στο εισαγωγικό κείμενο του Φεστιβάλ: “σε μια περίοδο που και στο εσωτερικό των κινημάτων αντίστασης διαμορφώνονται όροι απαξίωσης για την πολιτική ζύμωση και εμβάθυνση, θεωρούμε πως η προώθηση της κουλτούρας της αυτομόρφωσης, της πολιτικής και θεωρητικής αναζήτησης, της διατήρησης της κοινωνικής και ταξικής μνήμης απέναντι στην κουλτούρα του lifestyle αναρχισμού και της χουλιγκανοποίησης της πολιτικής, αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές στην κατεύθυνση της ευρύτερης ανασυγκρότησης του ριζοσπαστικού και επαναστατικού κινήματος”.

Ελπίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες να διευρυνθούν ώστε αντίστοιχες εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις, αποτελώντας έτσι σημαντικές στιγμές του ευρύτερου αγώνα μας με στόχο την κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμό.

Τα αναρχικά βιβλία είναι όπλα ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό”

Υ.Γ. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, τα εκδοτικά εγχειρήματα, τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και τις συλλογικότητες που ενίσχυσαν με την παρουσία και συνέβαλαν ο καθένας από τη μεριά του για την επιτυχή διεξαγωγή του φεστιβάλ.

Αναδημοσίευση και περισσότερες φωτογραφίες : anarchistbookfairpatras.wordpress.com