Πάτρα: Αλληλεγγύη στην κατάληψη Terra Incognita

0
1182

Λάβαμε 21/08/2020 από epitaprosw.espivblogs.net

Πανό και Ανακοίνωση αλληλεγγύης του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου Επί τα Πρόσω σχετικά με την πρόσφατη κατασταλτική επίθεση ενάντια στην Terra Incognita στη Θεσσαλονίκη

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ TERRA INCOGNITA

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Αυγούστου το ελληνικό κράτος, με την συμβολή πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποίησε επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Terra Incognita που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και λειτουργεί εδώ και 17 χρόνια ως ένας αυτοδιαχειριζόμενο κέντρο αγώνα και ως σημείο αναφοράς για το αναρχικό κίνημα της Θεσσαλονίκης. Η αστυνομία, αφού απέκλεισε την πρόσβαση στην περιοχή γύρω από το κτήριο, εισέβαλλε στον χώρο, κατέσχεσε τον εξοπλισμό και τις υποδομές της κατάληψης και στο τέλος έχτισε την πόρτα. Την ίδια στιγμή, όλα τα συστημικά Μ.Μ.Ε έκαναν εκτενείς αναφορές στο γεγονός και κατέβαλαν κάθε προσπάθεια προκειμένου να παρουσιάσουν την κατάληψη ως «κέντρο ανομίας και παραβατικότητας».

Η συγκεκριμένη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικότερης κατασταλτικής εκστρατείας που έχει εξαπολύσει το κράτος απέναντι στον κόσμο του αγώνα και έχει ως στόχο το τσάκισμα των αντιστάσεων και την καθυπόταξη όσων αγωνίζονται ενάντια στην επέλαση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Από την συνεχιζόμενη επίθεση στις καταλήψεις, το πολύμηνο lock-out του Κάτω Πολυτεχνείου, το σφράγισμα του κτηρίου Γκίνη, τα βασανιστήρια και τις δολοφονικές επιθέσεις των κατασταλτικών σωμάτων και την αστυνομική κατοχή των Εξαρχείων, μέχρι το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, τα πογκρόμ ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες ως την επίθεση στις τοπικές κοινωνίες που αντιστέκονται στη λεηλασία της φύσης, την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το κράτος συνεχίζει να οξύνει την επίθεση του στην κοινωνική βάση. Η επίθεση αυτή του κράτους προς την κοινωνία και η πάταξη του εσωτερικού εχθρού αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για τους κυρίαρχους αφού είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η καταστροφή του φυσικού κόσμου, η ιδιωτικοποίηση και εντατικοποίηση της εκπαίδευσης, η επίθεση στους εργαζομένους και συνολικά η περαιτέρω φτωχοποίηση και λεηλασία της κοινωνικής βάσης στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Η στιγμή που επιλέγει το κράτος να επιτεθεί ξανά στις καταλήψεις μόνο τυχαία δεν είναι. Τους τελευταίους μήνες η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση που έχει κοστίσει την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Μέσα στην εξελισσόμενη πανδημία αναδεικνύεται με ξεκάθαρο τρόπο η πλήρης αντικοινωνική φύση του κρατικού – καπιταλιστικού συστήματος , το οποίο όχι απλά δεν στοχεύει στην ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής βάσης αλλά αντίθετα επιδιώκει την περαιτέρω εξαθλίωση της. Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από το κράτος καθιστά δεδομένο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια ακόμη πιο βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση που θα αυξήσει κατακόρυφα την φτώχεια, την ανεργία, τη λεηλασία της κοινωνικής βάσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το κράτος προσπαθεί να «τελειώνει» με τον κόσμο του αγώνα μέσω μιας ολομέτωπης επίθεσης, ακριβώς επειδή τρέμει μπροστά στην κοινωνική έκρηξη που θα επιφέρουν οι πολιτικές του, μπροστά στην ιδέα ότι μπορεί να ξεσπάσει ένα ριζοσπαστικό, μαζικό και μαχητικό κίνημα που θα βάλει φραγμό στα σχέδια των κυρίαρχων και θα αγωνιστεί για την υπεράσπιση της ζωής των από τα κάτω με ορίζοντα τη συνολική ανατροπή του κρατικου – καπιταλιστικού οικοδομήματος.

Από την πλευρά μας, ως Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος «Επί τα Πρόσω», κομμάτι των χώρων του κοινωνικού και ταξικού αγώνα, δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους συντρόφους και τις συντρόφισσες της κατάληψης Terra Incognitaκαι και σε όλους όσοι δέχονται την λυσσαλέα επίθεση κράτους και αφεντικών. Η επίθεση σε έναν από εμάς, είναι επίθεση σε όλο το αναρχικό κίνημα, είναι επίθεση σε όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό που προσπαθεί να επιβληθεί.

Οι καταλήψεις και οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι αποτελούν εστίες των αγώνων μας ενάντια στο κράτος και τον καπιταλισμό, χώρους πολιτικής ζύμωσης και στέγασης των ελευθεριακών-αναρχικών μας ιδεών και προταγμάτων. Είναι χώροι εδαφικοποίησης των αντιλήψεων και των πρακτικών μας, ένας δίαυλος επικοινωνίας με την κοινωνία. Αγωνιζόμασταν, αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για την υπεράσπισή τους με όλες μας τις δυνάμεις! Δεν τους παραχωρούμε στο κράτος, δεν τους παραδίνουμε στην καταστολή!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

NO PASARAN!

Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος “επί τα πρόσω”
Πάτρα, 20 Αυγούστου 2020,
[email protected] | epitaprosw.espivblogs.net