ΠΑ.Σ.Ε.WIND: Περί κώδικα δεοντολογίας

1
170

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ WIND
Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου Αθηνών 4348/2005
Τηλ.: 210 5100910– Φαξ: 210 5100961 – E-mail : [email protected]

2/3/2017

ΠΕΡΙ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε να επικαιροποιήσει τον ‘κώδικα δεοντολογίας’  με τη διαδικασία της ‘δημόσιας διαβούλευσης’. Η διαδικασία αυτή προβλέπει ‘ως βέλτιστη πρακτική’ την αποστολή των προτάσεων με mail και πιθανά κάποιες κατ ιδίαν συναντήσεις με βάση συζήτησης τον κώδικα που ήδη η διοίκηση έχει συντάξει .

Είναι προφανές ότι η εταιρία θέλει να σερβίρει έναν κώδικα δεοντολογίας κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της. Το αποδεικνύει όχι μόνο το στήσιμο της διαδικασίας της ‘δημόσιας διαβούλευσης’ αλλά και η παράκαμψη του συλλογικού οργάνου των εργαζομένων, του Σωματείου.

  • Η πιο ανοιχτή διαδικασία των εργαζομένων είναι η Γενική Συνέλευση, όπου οι εργαζόμενοι συζητούν ανοιχτά και αποφασίζουν. Οι αποφάσεις ή προτάσεις της όμως έχουν αγνοηθεί από τη διοίκηση κατ επανάληψη μέχρι σήμερα, παρόλο που έθιγαν πολλά από τα ζητήματα που θίγει και ο κώδικας και εκπορεύονται από τους ίδιους τους εργαζομένους. Είναι επίσης εκκωφαντική η αδιαφορία της διοίκησης για την λύση των επιμέρους προβλημάτων που παρουσιάζονται στα τμήματα όσο και συνολικά στην εταιρία. Υποθέτουμε ότι αυτό αφορά ‘βέλτιστη πρακτική’ για τα κέρδη της.
  • Στην διαδικασία της διαβούλευσης παρακάμπτεται το Σωματείο, που αποτελεί το όργανο των εργαζομένων που, υλοποιώντας τις αποφάσεις τους, διαβουλεύεται με τη διοίκηση για τα ζητήματα που τους αφορούν. Η παράκαμψη αυτή δεν γίνεται στο όνομα της δημοκρατικής διαδικασίας, όπως πλασάρει η διοίκηση, αλλά για να περιοριστεί η συζήτηση στο πλαίσιο που η ίδια θέτει, ώστε να μη βρεθεί στην άβολη θέση να αναγκαστεί να απαντήσει δημόσια σε ζητήματα ουσίας που επανειλημμένως αυτό της έχει θέσει. Να θυμίσουμε ότι στις συναντήσεις που γίνονται μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης (κ. Τσίτουρα, κ. Ζαρκαλής) αποκλείονται τα μέλη του δ.σ. ενώ τα ίδια άτομα αρνούνται να διαβουλευτούν αυτοπροσώπως με το Σωματείο για το οποιοδήποτε ζήτημα.
  • Η δημόσια διαβούλευση προϋποθέτει διαφάνεια και ανοιχτή συζήτησημε πεδία διαλόγου προσβάσιμα σε όλους, εν αντιθέσει με την κλειστή διαδικασία που προτείνεται εδώ. Κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην εξέλιξη της διαδικασίας, στις προτάσεις και τα σχόλια, στις κατ ιδίαν συζητήσεις.

Καλούμε τους εργαζομένους να μην συμμετάσχουν σε αυτήν την διαδικασία-παρωδία, να μην νομιμοποιήσουν κώδικες στημένους από και για τη διοίκηση, αλλά να ενισχύσουν τις πραγματικά ανοιχτές και συλλογικές διαδικασίες του Σωματείου ώστε να διεκδικήσουμε πραγματικές λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, και να οριοθετήσουμε εμείς τις συνθήκες στις οποίες θα εργαζόμαστε.

ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΣΣΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Ενωμένοι με το Σωματείο μας συμμετέχουμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε

Το Διοικητικό Συμβούλιο
www.pasetim.com

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Καλούμε τους εργαζομένους να μην συμμετάσχουν σε αυτήν την διαδικασία-παρωδία, να μην νομιμοποιήσουν κώδικες στημένους από και για τη διοίκηση, αλλά να ενισχύσουν τις πραγματικά ανοιχτές και συλλογικές διαδικασίες του Σωματείου ώστε να διεκδικήσουμε πραγματικές λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, και να οριοθετήσουμε εμείς τις συνθήκες στις οποίες θα εργαζόμαστε. Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ WIND (ΠΑΣΕ-WIND) για τον κώδικα δεοντολογίας που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία. Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης το ΠΑΣΕ -WIND γράφει: Είναι προφανές ότι η εταιρία θέλει να σερβίρει έναν κώδικα δεοντολογίας κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της. Το αποδεικνύει όχι μόνο το στήσιμο της διαδικασίας της “δημόσιας διαβούλευσης” αλλά και η παράκαμψη του συλλογικού οργάνου των εργαζομένων, του Σωματείου. Ολόκληρη η ανακοίνωση υπάρχει ΕΔΩ. […]

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.