Οι ζωές των κρατουμένων μετράνε – Παρέμβαση στα γραφεία του ΕΟΔΥ

0
796

Λάβαμε 18/12/2020

Οι ζωές των κρατουμένων μετράνε – Παρέμβαση στα γραφεία του ΕΟΔΥ

3 νεκροί κρατούμενοι, διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, 100 δες κρούσματα σε διάφορες φυλακές, ανυπαρξία υγειονομικών μέτρων, είναι οι λόγοι που την Παρασκευή 18/12 η Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές πραγματοποίησε μηχανοκίνητη παρέμβαση με τρικάκια έξω από τα γραφεία του ΕΟΔΥ.

Είναι η δεύτερη φορά που βρισκόμαστε έξω από τα γραφεία του οργανισμού λόγω της εγκληματικής του αδράνειας σχετικά με την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας στις φυλακές. Η παρέμβαση αυτή αποτελεί την συνέχεια μιας σειράς αντίστοιχων κινήσεων σε Ιατρικούς συλλόγους, στην Γ.Γ αντεγκληματικής πολιτικής Σ. Νικολάου (όπου υπήρξαν 2 συλλήψεις μετά από μήνυση της ίδιας), συγκεντρώσεις σε φυλακές καθώς και κινήσεων αντιπληροφόρησης σε γειτονιές της Αθήνας, σε πορείες, απεργιακές συγκεντρώσεις ( Πανό, αφίσες, συνθήματα, αυτοκόλλητα, τρικάκια κλπ).

Στη νέα φάση διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας επικρατεί ένας γενικευμένος παραλογισμός καθώς δεν υπάρχει καμία λογική ακολουθία στο τι μένει ανοικτό, τι παραμένει κλειστό και γιατί, τα μοναδικά μέτρα πλέον που τηρούνται είναι καθαρά προσχηματικά. Ειδικά στις φυλακές, επιβεβαιώνεται καθημερινά με τον πιο δραματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου covid 19. Το υπουργείο ΠΡΟ-ΠΟ, ο ΕΟΔΥ, η Γ.Γ αντεγκληματικής πολιτικής είναι συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται στις φυλακές. Από την πρώτη φάση διαχείρισης της κρίσης ενέπαιζαν τους κρατούμενους με δήθεν εξαγγελίες για μερική αποσυμφόρηση των φυλακών, κάτι που φυσικά δε συνέβη ποτέ. Όπως και ότι δεν πάρθηκαν ποτέ ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα μέσα στις φυλακές. Έτσι και αλλιώς για αυτούς οι κρατούμενοι είναι πολίτες β κατηγορίας.

Η συμπαιγνία κυβέρνησης και ΕΟΔΥ βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των κρατουμένων

Η σιωπή του ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού του ΕΟΔΥ στο συγκεκριμένο θέμα είναι μέρος του προβλήματος. Κι αυτό γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να γίνει εφόσον οι συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές είναι αυτές που είναι δεν μπορεί όπου εμφανίζονται κρούσματα σε φυλακές το Υπουργείο, η διεύθυνση με την συνενοχή-οδηγίες του ΕΟΔΥ να εφαρμόζουν ένα και μοναδικό μέτρο, αυτό της απομόνωσης των κρουσμάτων σε θαλάμους στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο και χωρίς καμία απολύτως υγειονομική φροντίδα. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους κρατούμενους που νοσούν αποτελούν μνημείο κρατικής αναλγησίας. Επί της ουσίας προτείνεται ένα και μοναδικό μέτρο αυτό της φυσικής αποστασιοποίησης πιο συγκεκριμένα αναφέρει:1) Τοποθέτηση κεφαλιού ενός κρατούμενου στα πόδια του άλλου ώστε να αυξηθεί η απόσταση μεταξύ τους 2) διαμόρφωση προγράμματος εξόδου από τα κελιά ώστε να μην συγχρωτίζονται άτομα από διαφορετικές πτέρυγες 3) Κατάργηση μη απαραίτητων δραστηριοτήτων σε κοινόχρηστους χώρους.

Είναι ένα θέμα που δε μπορεί ο ΕΟΔΥ ως οργανισμός να μένει αμέτοχος παριστάνοντας ότι δεν τον αφορά ή ότι δεν έχει κάτι να πει. Αντιθέτως η δική του συμβολή και δημόσια τοποθέτηση στα πράγματα θα μπορούσε να καταστήσει έκθετη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τους χειρισμούς της και να πιέσει προς μια άλλη κατεύθυνση. Η απουσία δε αυτής αποτελεί ευθυγράμμιση με τις κυβερνητικές επιλογές και αποφάσεις του υπουργείου και της γενικής γραμματείας αντεγκληματικής πολιτικής. Πράγμα που σημαίνει ότι μερίδιο ευθύνης για ότι έχει προκύψει στις φυλακές αλλά και ότι προκύψει από δω και πέρα, καταμερίζεται και στον ΕΟΔΥ σαν αρμόδιο επιστημονικό φορέα.

Αυτό που προέχει και άμεση προτεραιότητα να γίνει, είναι: πρώτον αποσυμφόρηση των φυλακών ώστε να λυθεί όσο μπορεί το ζήτημα του υφιστάμενου υπερπληθυσμού και δεύτερον μαζική εξέταση κρατουμένων προληπτικά ώστε να καταστεί γνωστό ποια ακριβώς είναι η καμπύλη εξάπλωσης, δεδομένου από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ότι πολλοί άνθρωποι που νοσούν είναι ασυμπτωματικοί.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΉ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΕΣΤ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ: ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19

Συνέλευση Αλληλεγγύης
στους φυλακισμένους,
 φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές