Ο Δημήτρης Κουφοντίνας συνεχίζει μέχρι τη δικαίωση ή το θάνατο

0
1093

Η αναισθησιολόγος-εντατικολόγος Κατερίνα Ντουζέπη, γιατρός της επιλογής του Δημήτρη Κουφοντίνα, επισκέφτηκε σήμερα τον απεργό πείνας και δίψας στη ΜΕΘ του Γ.Ν. Λαμίας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της, μας είπε τα εξής:

  1. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι φανερά απισχνασμένος και καταβεβλημένος, όμως έχει πλήρη διαύγεια και δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει μέχρι το τέλος, όποιο κι αν είναι αυτό. «Δε θέλω να πεθάνω, αλλά έτσι που είναι η κατάσταση, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή» ήταν τα λόγια του.
  2. Σε επισήμανση της γιατρού ότι η διακοπή της αντιβίωσης εγκυμονεί επάνοδο της λοίμωξης, απάντησε ότι αυτή είναι δική του απόφαση και εμμένει σ’ αυτήν.
  3. Η γιατρός του εξήγησε τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η απεργία δίψας. Δεδομένου ότι το σώμα μας αποτελείται κατά 70% από νερό, οι βλάβες στον εγκέφαλο και την καρδιά προκύπτουν πιο γρήγορα και είναι πιο σοβαρές. Μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες ή και θάνατος. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας της δήλωσε ότι δε θέλει να γίνει βάρος ούτε στην οικογένειά του ούτε στο κίνημα, κουβαλώντας μόνιμες βλάβες που θα επέλθουν μετά από μια ανάνηψη. Γι’ αυτό και δήλωσε στους γιατρούς της ΜΕΘ –όπως και στην οικογένειά του- ότι, αν χάσει την επαφή του με το περιβάλλον, δε θέλει να του κάνουν ανάνηψη. Αυτό που τον απασχολεί είναι να εξασφαλίσει ότι η θέλησή του θα γίνει σεβαστή από τους γιατρούς.
  4. Η Κατερίνα Ντουζέπη επιβεβαιώνει ότι οι γιατροί της ΜΕΘ δεν έχουν κάνει καμιά ιατρική πράξη χωρίς τη βούληση του απεργού πείνας και δίψας (θυμίζουμε ότι αυτό την είχαν διαβεβαιώσει και χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία).
  5. Τέλος, η γιατρός μάς δήλωσε ότι θεωρεί απαράδεχτη την παρουσία ένστολων αστυνομικών στον προθάλαμο της ΜΕΘ, εντός της Μονάδας. Οι συνάδελφοί της της είπαν ότι αυτό γίνεται κάθε φορά που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ κρατούμενος, όμως το γεγονός δεν παύει να είναι απαράδεκτο, όχι μόνο για λόγους ηθικής (στη ΜΕΘ δεν νοσηλεύονται μόνο κρατούμενοι, αλλά και άλλοι ασθενείς), αλλά και για ιατρικούς λόγους.

Μόλις είχε ολοκληρωθεί η επικοινωνία μας με τη γιατρό, όταν πληροφορηθήκαμε για την ομόφωνη απόφαση που εξέδωσε η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ. Τονίζουμε το ομόφωνο, γιατί σημαίνει ότι συμφώνησε και η ΔΑΚΕ (η πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιατρών και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, είναι Α’ αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ). Η ανακοίνωση είναι η εξής:

Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβρη του 2014, ο νεοδημοκράτης πρόεδρος του ΠΙΣ Μ. Βλασταράκος, απ’ αφορμή τις εισαγγελικές πιέσεις για να «σπάσουν» οι γιατροί την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού, δήλωνε: «Η βούληση του ασθενή είναι πάνω και από το υπέρτατο καθήκον του γιατρού για την ανάνηψη και σωτηρία τουΕπίσης, η Παγκόσμια Ενωση Ιατρών στη διακήρυξη της Μάλτας, αναφέρει ότι η αρχή της φιλανθρωπίας προτρέπει τους ιατρούς να κάνουν ανάνηψη, αλλά ο σεβασμός της αυτονομίας κάθε ατόμου συγκρατεί τους ιατρούς από παρέμβαση όταν έχει δοθεί άρνηση αξιόπιστη και με πλήρηενημέρωση».

Πέφτει στο κενό, λοιπόν, η χτεσινή προβοκάτσια (με άνωθεν εντολή) του διοικητή του Γ.Ν. Λαμίας, ο οποίος εξέδωσε την ανακοίνωση περί «λήψης όλων των ενδεδειγμένων μέτρων και απαραίτητων ιατρο-φαρμακευτικών ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών της πολυήμερης άρνησης λήψης τροφής και τελευταίως και υγρών». Ανακοίνωση που γράφτηκε για ν’ ανοίξει το δρόμο στον Μητσοτάκη να δηλώσει μετά από μερικές ώρες, ότι «παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα».

Επικοινωνήσαμε πριν από λίγο με τον διοικητή του Γ.Ν. Λαμίας Ανδρέα Κολοκυθά. «Αν είναι για το γνωστό θέμα, δεν θα μιλήσω» ήταν η πρώτη αντίδρασή του. Οταν του επισημάναμε ότι με τη χτεσινή του ανακοίνωση εκτέθηκε, μας έκλεισε το τηλέφωνο! Δε χρειάζεται να κάνουμε κάποιο σχόλιο. Αντιλαμβάνεστε…

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας συνεχίζει: μέχρι τη δικαίωση ή το θάνατο. Δεν κάνει «απειλή αυτοχειρίας», όπως αλήτικα δήλωσε ο Μητσοτάκης μέσω του Γραφείου Τύπου του. Θέλει να ζήσει, αλλά όχι αφήνοντας να τον αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπινο σκουπίδι. Γιατί έτσι τον αντιμετωπίζουν. Κι αυτό δεν το λέμε μόνον εμείς, αλλά πλέον το λένε ακόμα και συντηρητικοί νομικοί. Το είπε και το ΚΙΝΑΛ με χτεσινή εκδήλωση του εκπροσώπου Τύπου του.

Εφόσον δεν ικανοποιούν το δίκαιο και νόμιμο αίτημά του, δεν του αφήνουν άλλη επιλογή από το να βαδίσει με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια μέχρι το θάνατο. Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνει αυτό που είναι νόμιμο και δίκαιο, αν δεν ακούσει ούτε εκείνους που βάζουν το ζήτημα σε αποκλειστικά ανθρωπιστική βάση, θα χρεωθεί μια κρατική δολοφονία και ο ίδιος ο Μητσοτάκης θα κουβαλάει πάντοτε το στίγμα του πολιτικού που με λογική σικελικής μαφίας θανάτωσε έναν πολιτικό του αντίπαλο, έγκλειστο στις φυλακές. Θα κουβαλάει τη θανάτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως ο πατέρας του κουβαλούσε την «αποστασία» του 1965. Ας πάρει τις αποφάσεις του. Ο Κουφοντίνας έχει πάρει τις δικές του.

Αρχική δημοσίευση στις 28/02/2021 στην eksegersi.gr