Ο αγώνας για την Κυριακάτικη αργία συνεχίζεται! [αφισάκι – ανακοίνωση]

0
2424

Λάβαμε 21/05/2021 από prwterganenotia.wordpress.com

Αφισάκι της Πρωτοβουλίας εργαζομένων/ανέργων στα νότια για τον αγώνα για την Κυριακάτικη αργία:

[Το αφισάκι σε ασπρόμαυρη εκδοχή για εκτύπωση και κόλλημα έξω από χώρους δουλειάς και σε διάφορα σημεία των γειτονιών μας: https://prwterganenotia.files.wordpress.com/2021/05/pergan-kyriakes-05-21-am.jpg]


Για τη συνολική καμπάνια μας με κεντρικό σύνθημα «ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ-ΛΑΣΤΙΧΟ» βλ. ΕΔΩ


Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας εργαζομένων/ανέργων στα νότια για τον αγώνα για την Κυριακάτικη αργία:

ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ-ΛΑΣΤΙΧΟ  

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Μια από τις βασικές αιχμές της διαχρονικής επίθεσης αφεντικών και κράτους στα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας, είναι η συνεχής ελαστικοποίηση της εργασίας. Πάντοτε εις βάρος των εργαζομένων και προς εξυπηρέτηση των πάγιων στοχεύσεων των μεγάλων αλλά και μικρότερων εργοδοτών. Ήδη μπροστά μας έχουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αναβαθμισμένη νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας (με ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου), αλλά και την ταυτόχρονη αύξηση των υπερωριών, καθώς και με μια πλειάδα ακόμα αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών διατάξεων. Από το όλο φάσμα του σχεδίου ελαστικοποίησης της εργασίας μας, και ουσιαστικά και της ζωής μας, δε λείπει ποτέ και ο σχεδιασμός για την ολοκληρωτική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Ένας σχεδιασμός που έχει υλοποιηθεί -στην πιο πρόσφατη εκδοχή του- με ιδιαίτερη ένταση από το 2013 (…επί υπουργίας Χατζηδάκη) με την αρχική νομοθέτηση 7 Κυριακών ετησίως (αντί μίας) με τα μαγαζιά ανοιχτά. Η συνέχεια, με τα μαγαζιά να μπορούν να είναι ολοένα και περισσότερες Κυριακές είναι γνωστή… (βλ. και προηγούμενη σχετική ανακοίνωσή μας – https://prwterganenotia.wordpress.com/2020/12/21/kyriakatiki-argia-12-2020/). Μάλιστα, βρισκόμαστε στην περίοδο (Μάης – Οκτώβρης) που σύμφωνα με νόμο του 2017, σε μεγάλα τμήματα των γειτονιών μας, όπως στη Γλυφάδα (όπως και σε όλο το Δήμο Αθήνας κ.α.), τα μαγαζιά μπορούν να είναι ανοιχτά κάθε Κυριακή (και συνολικά 32 Κυριακές το χρόνο).

Ουσιαστικά έχουν επιβεβαιωθεί οι πλέον τρομακτικές επισημάνσεις όσων αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια πλέον ενάντια στο σχέδιο υφαρπαγής της Κυριακάτικης αργίας στον κλάδο του εμπόριου.

Ήδη, με την πρόσφατη ανακοίνωση περί λήξης του lock down, ορίστηκε μέσα από υπουργική απόφαση το άνοιγμα των καταστημάτων για τις δυο ακόλουθες Κυριακές (16/5 & 23/5) σε πανελλαδικό επίπεδο. Και μάλιστα με «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο από τις 7πμ ως τις 10.30μμ (μέχρι τις 9μμ στο λιανεμπόριο). Προφανώς και δεν πέσαμε από τα σύννεφα με μια τέτοια εξέλιξη. Ήταν ένα αναμενόμενο μέτρο -το οποίο και είχαμε «προβλέψει» σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας- για τη λεγόμενη «κάλυψη της χασούρας των αφεντικών του εμπορίου» κατά την περασμένη περίοδο. Και σίγουρα θα υπάρξει και συνέχεια…

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη (πρώην Βρούτση) προβλέπεται η ολική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας (δηλαδή για όλες τις Κυριακές του έτους!) σε μια σειρά από κλάδους, που σχετίζονται αρκετά, λίγο ή και καθόλου με τον εμπόριο. 1) Στον κλάδο παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού, 2) στα logistics, 3) στα κέντρα κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων, 4) στα κέντρα δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων, 5) στον κλάδο ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου, 6) στα τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών και 7) στην παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Κι έτσι ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι και περισσότερες εργαζόμενες θα βιώσουν από πρώτο χέρι το τί σημαίνει να δουλεύεις Κυριακή (και ακόμα χειρότερα, κάθε Κυριακή).

Και ενδεχόμενα στη συνέχεια (μιας και η δουλειά την Κυριακή θα είναι μια «κανονικότητα» και η Κυριακή δε θα συνιστά κάτι το ιδιαίτερο) θα δουλεύουν και χωρίς την προσαύξηση στο μισθό ή το έξτρα ρεπό (που είναι νομοθετημένα έως σήμερα), τα οποία βέβαια ήδη και από τώρα στην πράξη δε λαμβάνονται από μεγάλο μέρος των εμποροϋπαλλήλων.

Πράγματι, όλα αυτά τα χρόνια, από την επίμονη μάχη των εργαζομένων του κλάδου του εμπορίου και άλλων κομματιών του κόσμου του αγώνα, ανάμεσα σε άλλα, βροντοφωναζόταν η αλήθεια ότι «ΑΝ ΨΩΝΙΖΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ!». Ενώ καταδεικνύεται και πάλι ότι το εμπόριο λειτουργούσε πάντοτε ως ένας «δοκιμαστικός σωλήνας» για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε όλους τους κλάδους.

Ωστόσο…

Ο αγώνας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κι ενάντια στα εξοντωτικά ωράρια που επιβάλλουν τα αφεντικά συνεχίζεται! Ως αυτό που πάντοτε ήταν. Ως ένα αναπόσπαστο τμήμα της ταξικής πάλης του συνόλου του κόσμου της εργασίας, τόσο αυτών που εργαζόμαστε στο εμπόριο ή στους νέους κλάδους όπου καταργείται η αργία, όσο και όσων εργαζόμαστε σε άλλους εργασιακούς κλάδους, ενάντια στην διαχρονική, συνολική και πολυμέτωπη επίθεση που δεχόμαστε. Ενάντια σε κάθε «καθεστώς εκτάκτου ανάγκης» που ορίζουν τα αφεντικά, ώστε να διαφυλάξουν τα κέρδη τους από τη μία και να διαλύσουν τα όποια δικαιώματα και τις ζωές μας από την άλλη.

Και είναι στο χέρι όλων μας να δυναμώσουμε τον αγώνα αυτόν!

Και είναι σίγουρο ότι ένα σημαντικό μέρος της όλης βαρβαρότητας που βιώνουμε όλοι και όλες εμείς, ο κόσμος της εργασίας, είναι το να καταλήξουμε να συνηθίσουμε και να αποδεχτούμε τη βαρβαρότητα αυτή ως κάτι αναπόφευκτο!

Από τη μία, όσοι και όσες καλούμαστε ή θα κληθούμε να δουλεύουμε Κυριακάτικα, γνωρίζοντας καλά ότι δεν έχουμε κοινά συμφέροντα με τα αφεντικά και έχοντας επίγνωση ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και με όπλα μας την οργάνωσή μας από τα κάτω, τη συναδελφική αλληλεγγύη  και  τη συλλογική αντίσταση

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΜΑΧΕΣ

μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας

Από την άλλη, γνωρίζουμε καλά ότι δεν μας λείπουν οι μέρες και οι ώρες για να ψωνίζουμε (είτε ηλεκτρονικά, είτε και μέσα στα μαγαζιά). Αυτά που μας λείπουν είναι τα χρήματα, οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ζωής και ο ίδιος ο χρόνος για να ζήσουμε!

Παράλληλα, η ταξική μας συνείδησηη ελάχιστη ένδειξη στήριξης σε όσους και όσες αναγκάζονται να δουλεύουν Κυριακάτικα και που αγωνίζονται για την ανατροπή αυτής της συνθήκης, η συνειδητοποίηση ότι πολύ σύντομα θα παύσει να υφίσταται η αργία της Κυριακής και για όλους κι όλες εμάς συνεχίζουν να επιτάσσουν

ΚΟΜΜΕΝΑ ΤΑ ΨΩΝΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ!

…Διαφορετικά θα είμαστε τσίρακια των αφεντικών

Πρωτοβουλία εργαζομένων/ανέργων στα νότια

https://prwterganenotia.wordpress.com | [email protected]

> Σημειώνουμε ότι η επόμενη ανοιχτή συνέλευση της Πρωτοβουλίας μας είναι την Κυριακή 30 Μάη, στις 3μμ, στο Υπόστεγο – Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αργυρούπολης.