Νεολαία της Ροτζάβας [YCR]: Έχουμε ξεκινήσει νέοι και νέοι θα νικήσουμε [συνέντευξη]

0
749

Στα τέλη Οκτωβρίου, μια αντιπροσωπεία ακτιβιστών από ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών σφαιρών του χειραφετητικού κινήματος, από το νεανικό κίνημα έως τους εκπροσώπους των κομμάτων, έμεινε στη Ροτζάβα και πραγματοποίησε μια σειρά συνεντεύξεων.

Πολλοί από εμάς δεν επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά το Rojava και σε όλους τους τομείς έγινε αισθητή η αλλαγή, η ανάπτυξη του έργου στην Rojava. Τα καντόνια της Kobanê [ Αΐν αλ-Αράμπ ] και Cizîrê [ Τζαζίρα   είχαν συνδεθεί και πολλές νέες δυνατότητες προέκυπταν. Το ενδιαφέρον για το μοντέλο της δημοκρατικής αυτονομίας (όρος που χρησιμοποιήθηκε αρχικά στη γερμανική γλώσσα για τον Δημοκρατικό Συνομοσπονδισμό) ήταν σπουδαίο. Για παράδειγμα, στην GIRE Sipi [ Tell Abyad ], την πλειοψηφικά Αραβική πόλη, τα πρώτα άμεσα δημοκρατικά συμβούλια είχαν ιδρυθεί και πολλοί από εκείνους που είχαν φύγει μπροστά στον τρόμο του Ισλαμικού Κράτους (IS) είχαν επιστρέψει. Η εναλλακτική δημοκρατική οικονομία επεκτάθηκε στο εμπάργκο. Οι πρώτοι μεγάλοι συνεταιρισμοί προέκυψαν, όπου περισσότερα από 2.000 νοικοκυριά ήταν αυτάρκεις. Δημιουργήθηκαν νέες συμμαχίες, υπο την ομπρέλα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων όπου οι πολιτοφύλακες των YPG και YP , ενώθηκαν με τους μαχητές των  Quwet al-Sanadid, Liwa Suwar ar-Raqqa και Suryoye, με σκοπό να καταπολεμήσουν το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Πόλεις όπως η Druzean-Suwayda στη νότια Συρία είχαν επίσης ανακηρύξει τη δημοκρατική αυτονομία τους. Μια εναλλακτική δομή, η οποία μπορεί να καλύψει κάποια  ημέρα ολόκληρη τη Συρία και τη Μέση Ανατολή, είναι επομένως στον ορίζοντα. Ακόμη και τώρα, αυτές οι επιτυχίες αποτελούν μια ευκαιρία να διευρυνθεί η κοινωνική δημοκρατική αυτονομία. Και εδώ, επίσης, το ρητό του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το οποίο αναφέρεται συχνά στο Ροζάβα, ισχύει: «Ξεκινήσαμε νέοι και νέοι θα νικήσουμε». Το κίνημα των νέων παίζει εδώ αποφασιστικό μετασχηματιστικό ρόλο. Ενώ οι δυνάμεις της κυριαρχίας των ηλικιωμένων, η γεροντοκρατία, η οποία αντανακλάται παντού στον περιορισμό της νεολαίας, συμβάλλει στη διατήρηση του status quo, η νεολαία έχει την ευκαιρία να είναι μια δύναμη πρωτοβουλίας ικανή να προσφέρει νέες απαντήσεις Στο ερώτημα “Πώς να ζήσετε;” και να τις εφαρμόσει. Το κουρδικό κίνημα, συνεπώς, πάντα αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ένα νεανικό κίνημα, όπου η νεανικότητα αναφέρεται επίσης στην ικανότητα να είναι μια προορατική δύναμη. Δεν είναι χωρίς λόγο που το κίνημα της νεολαίας στη Rojava έχει οργανωθεί αυτόνομα, ώστε να μπορεί να οργανωθεί και να διαχειριστεί τον εαυτό του ως ένα νεανικό κίνημα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μια συνέντευξη με το νεανικό κίνημα της Rojava, YCR.

Η επανάσταση στην Rojava έχει μεγάλη σημασία για ολόκληρο τον κόσμο. Μπορείτε να περιγράψετε την αρχή της επανάστασης από τη σκοπιά της συριακής νεολαίας;

Στην αρχή της επανάστασης υπήρξαν εξεγέρσεις που έλαβαν χώρα στη Συρία. Αυτό δημιούργησε μια ανισορροπία, η παρουσία του κράτους και η δυνατότητα του κράτους να διατηρήσει τον έλεγχο παντού αποδυναμώνονταν. Πολλοί νέοι που έχουν σήμερα τη θέση τους στην επανάσταση ήταν σαν εμένα στην αρχή, φοιτητές σε πανεπιστήμια του Χαλεπίου ή σε άλλες πόλεις. Όταν άρχισαν οι εξεγέρσεις και η επανάσταση, βγήκαμε στους δρόμους μαζί. Ήταν το αίσθημα της απελευθέρωσής  από τη μακρόχρονη καταπίεση και της ελεύθερης έκφρασης του εαυτού μας χωρίς τον φόβο του καθεστώτος. Με την άνοδο και την εξάπλωση των εξεγέρσεων και τη δική μας συμμετοχή σε αυτήν, αρχίσαμε να αμφισβητούμε το σύστημα στο οποίο είχαμε ζήσει και όπου ήμασταν σπουδαστές. Διερωτηθήκαμε τι πραγματικά σπουδάζουμε στα πανεπιστήμια, αυτό μας διδάσκουν εκεί, και αναλύσαμε ότι για το μόνο που εκπαιδευόμασταν ως προέκταση του χεριού της κυβέρνησης σε σκοπό να πάρουμε την θέση μας στον κρατικό μηχανισμό , να γίνουμε μέρος του και να ζήσουμε κατά αυτόν τον τρόπο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις, οι οποίες δέχθηκαν επίθεση από το κράτος. Πολλοί από εμάς τραυματίστηκαν και τελικά συνειδητοποιήσαμε ότι το κράτος δεν μπορεί να μας δώσει τίποτα, επειδή η ευημερία μας δεν είναι προς το συμφέρον του. Έτσι αποφασίσαμε να πάρουμε την ευημερία μας στα χέρια μας. Ο ρόλος της νεολαίας στην επανάσταση έγινε σαφέστερος και σαφέστερος για εμάς με την πάροδο του χρόνου. Η νεολαία κρυσταλλώθηκε αργά μέσα από τον ριζοσπαστισμό της, που ενισχύθηκε από την όλο και πιο σκληρή καταπίεση του καθεστώτος. Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με το σύστημα χωρίς να βγούμε από αυτό, γι ‘αυτό αποφασίσαμε να διαχωρίσουμε από αυτή την κατάσταση και το σύστημα, να είμαστε μέρος της οικοδόμησης ενός αυτόνομα καθορισμένου αυτόνομου συστήματος και να πάμε στη Ροτζάβα.

Και πώς οργανώνετε τον εαυτό σας ως αυτόνομη νεολαία στην Ροτζάβα;

Η Yekîtiya Ciwanên Rojava (YCR) είναι η οργάνωση του κινήματος της νεολαίας στο Δυτικό Κουρδιστάν. Η οργάνωση της νεολαίας λαμβάνει χώρα από κάτω προς τα πάνω, όπως σε όλες τις περιοχές. Συνεπώς, χτίζουμε επίσης τα δικά μας τοπικά συμβούλια και επιτροπές στον δρόμο, στην περιφέρεια, στην πόλη, στο χωριό και σε περιφερειακό επίπεδο. Ωστόσο, οι νέοι πάντα εκπροσωπούνται στα συμβούλια του συνόλου του πληθυσμού, προκειμένου να εκπροσωπήσουν και να υπερασπιστούν τη θέληση και τα συμφέροντα της νεολαίας.

Ένας σημαντικός τομέας της δουλειάς μας είναι η οργάνωση κοινωνικών δραστηριοτήτων. Αυτό γίνεται με τη δημιουργία επιτροπών αθλητισμού για τη νεολαία, τέχνης και πολιτισμού. Δεν ασχολούμαστε μόνο με την οικοδόμηση ενός πολιτικού συστήματος, αλλά με μια διαφορετική ζωή εντελώς. Μια νέα ζωή για τη νεολαία. Οι επιτροπές αθλητισμού, τέχνης και πολιτισμού διαμορφώνονται πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες της νεολαίας και του πληθυσμού. Φυσικά δεν έχει νόημα η σύσταση μιας επιτροπής για το ποδόσφαιρο, αν όλοι οι νέοι αρέσουν το βόλεϊ. Ή δεν έχει νόημα να οικοδομήσουμε ένα πεδίο βόλεϊ, εάν όλοι θέλουν να παίξουν  κιθάρα. Το έργο μας περιλαμβάνει επίσης την παροχή των απαραίτητων πόρων για να κάνουμε αθλήματα, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις και αθλητικές λέσχες κλπ. Ακόμα κι αν μπορεί κανείς να πει ότι η οργάνωση κοινωνικών δραστηριοτήτων αποτελεί καθήκον της κοινωνίας στο σύνολό της, είναι ιδιαίτερα ένας τομέας για τη νεολαία, καθώς την θεωρούν δική τους υπόθεση και την πραγματώνουν.

Ένα άλλο καθήκον είναι η εργασία στα σχολεία. Στις ανώτερες τάξεις, ειδικότερα, χτίζουμε επιτροπές νεολαίας, ώστε οι νέοι να μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους με τρόπο αυτο-οργανωμένο μέσα στα σχολεία και να εκπροσωπήσουν τη δική τους βούληση στους εκπαιδευτικούς. Αυτό δεν πρέπει να γίνει αντιληπτό ως αντίθεση στο σχολικό σύστημα, αλλά για την εκπροσώπηση της βούλησης να υπερασπιστούν προτάσεις και συμφέροντα και να μπορέσουν να τα προωθήσουν στις συζητήσεις. Θέλουμε να συμπεριλάβουμε όλους τους μαθητές στην οργάνωση της νεολαίας, καθώς όλοι οι νέοι συναντιούνται στα σχολεία και αυτός είναι και ο τόπος όπου όλα τα προβλήματα και οι προοπτικές των νέων συγκεντρώνονται και επιλύονται καλύτερα. Στο Qamişlo [ Qamishli ], για παράδειγμα, δημιουργήσαμε ένα κέντρο νεότητας ειδικά για μαθητές, όπου οι νέοι μπορούν να εκπαιδεύονται έξω από την τάξη, όπου δίνονται μαθήματα σε διάφορες γλώσσες

Η Νεολαία είναι επίσης μέρος της υπεράσπισης της επανάστασης. Όταν δημιουργήθηκαν οι Αμυντικές Δυνάμεις Γυναικών και Λαών YPJ / YPG, συμμετείχαν μέλη της επαναστατικής νεολαίας και πήραν την υπεράσπιση της Rojava στα χέρια τους. Ως νεολαία, οργανώνουμε τις δικές μας μονάδες άμυνας. Όπου κι αν πρόκειται για πολέμους, για διάφορες συγκρούσεις με τον εχθρό, είμαστε έτοιμοι ως νέοι για να υποστηρίξουμε τις αμυντικές μονάδες των YPG / YPJ. Αλλά και ανεξάρτητα από συγκεκριμένες πολεμικές ενέργειες, οι μονάδες αυτοπροστασίας της νεολαίας δημιουργούνται σε χωριά και πόλεις για να τις υπερασπιστούν. Οτιδήποτε χτίζεις, για να κάνεις όμορφη την ζωή, αν δεν μπορείς να την υπερασπίσεις, δεν έχει νόημα για την επανάσταση και την κοινωνία.

Και πώς οργανώνονται οι νέες γυναίκες μέσα στη νεολαία και την κοινωνία;

Ως νεαρές γυναίκες, οργανώνουμε αυτόνομα σε όλους τους τομείς, έτσι και στα νεανικά κινήματα: ένα κίνημα των επαναστατικών νέων γυναικών είναι η Tevgera Jinên Ciwanên Şoreşger. Μέσα στη νεολαία, στην κοινωνία στο σύνολό της ή ακόμα και σε στρατιωτικό επίπεδο, είναι απαραίτητο να οργανωθεί αυτόνομα ως γυναίκα, να οικοδομήσει την υπεράσπισή της, τη δική της εκπροσώπηση, η δική της διοίκηση, την δική της αυτόνομη οργάνωση,  ως  κοινωνία Σε μέρη που δεν μας έχουν γίνει ακόμα αποδεκτές ως ισότιμα  μέρη της κοινωνίας. Στους δήμους και τα συμβούλια υπάρχει επομένως η λεγόμενη ποσόστωση φύλου (40% για άνδρες και γυναίκες). Επιπλέον, όλοι οι εκπρόσωποι των γυναικών μπορούν να διοριστούν μόνο από τις ίδιες τις γυναίκες και κανείς από το συνολικό κίνημα ή από το νεανικό κίνημα δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις υποθέσεις των νέων γυναικών.

Στη φάση της επανάστασης, η οργάνωση των νέων γυναικών είναι η πιο σημαντική για εμάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να εκπαιδεύουμε τους εαυτούς μας ιδεολογικά, για να οικοδομήσουμε τα επόμενα πρακτικά βήματα για αυτό. Για εμάς, η εκπαίδευση σημαίνει όχι μόνο να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο θεωρητικά, αλλά και να συνειδητοποιήσει, να βρει δύναμη και να βελτιώσει τον εαυτό του σε κάθε επίπεδο. Αναγνωρίζοντας μαζί εκεί που βρίσκονται τα προβλήματα και τελικά να τα ξεπεράσουμε μαζί μπορεί επίσης να είναι ένα είδος εκπαίδευσης για να μάθουμε τη δική μας δύναμη.

Ένα από τα θεμελιώδη θέματα στο πλαίσιο της οργάνωσης των γυναικών και των νέων γυναικών είναι η δημιουργία της δικής τους επιστήμης, Jineoloji, η απόκτηση της γνώσης για τον εαυτό τους και την ιστορία τους, το δικό τους πρόσωπο, το δικό τους φύλο. Βλέπουμε επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα. Η αναγνώριση και η κατανόηση δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα παντού. Η ιστορία μας είναι γεμάτη από καταπίεση και αντίσταση. Η ιστορία των κούρδων γυναικών είναι γεμάτη από σύμβολα γυναικών που αντιστέκονται και έχουν πέσει σκληρά, όπως η Heval Zîlan ή η Heval Bêrîtan και πιο πρόσφατα στην Kobanê, Heval Arin Mirkan. Αντιπροσωπεύουν χιλιάδες γυναίκες που έχουν αφήσει τη ζωή τους σε αυτόν τον αγώνα για ελευθερία, επανάσταση και υπεράσπιση των επιτευγμάτων. Γι ‘αυτό δεν είναι αμφίβολο να πούμε ποτέ ότι η επανάσταση πραγματοποιείται, Δεδομένου ότι η στιγμή είναι η κληρονομιά αυτών των γυναικών. Η επανάσταση συνεχίζεται και συνεχίζει, δημιουργεί επαναστάσεις από μόνη της και πρέπει να ανανεώνεται ξανά και ξανά για να είναι επανάσταση.

Ποια εμπόδια πρέπει να αντιμετωπίσετε ως νεολαία στην οικοδόμηση της επανάστασης;

Το νεανικό κίνημα ήταν φυσικά ένα αγκάθι στα μάτια του κράτους επειδή γνώριζε ότι οι εξεγέρσεις της νεολαίας, η υπεράσπισή τους και η αυτόνομη οργάνωση τους ήταν προϋπόθεση για την επιτυχία της επανάστασης. Το κράτος προσπάθησε έτσι να περιορίσει το έργο μας συλλαμβάνοντας νεαρά άτομα, διεισδύοντας μας με πράκτορες και διασπορά ψεμάτων. Αλλά δεν το εγκαταλείψαμε. Συνεχίσαμε, ενισχύσαμε την οργάνωσή μας και οικοδομήσαμε τα θεμέλια.

Η αντίδρασή μας στην αυξανόμενη καταπίεση ήταν τελικά να οικοδομήσουμε το σύστημά μας με τα χέρια μας. Ο αντίκτυπος του κράτους στους νέους και τον πληθυσμό στο σύνολό του και η εξάρτησή τους από το κράτος μπορούν να καταστραφούν μόνο με τη δημιουργία του δικού μας συστήματος και με τη συμμετοχή των νέων και του πληθυσμού για την τελική διακοπή των δεσμών με το κράτος. Αλλά η κοινωνία έχει επίσης θέσει εμπόδια στον τρόπο μας, μη αναγνωρίζοντας τη δική μας βούληση και τους δικούς μας στόχους. Αλλά με το χρόνο και μέσα από τον αγώνα που συνεχίσαμε αδιάλειπτα για χρόνια, επιτέλους επιτύχαμε και τώρα αναγνωριζόμαστε.

Ήταν πάντα σαφές σε μας ότι κανείς δεν θα μας έδινε τίποτα δωρεάν και ότι ως νέοι και νέες γυναίκες έπρεπε να αγωνιζόμαστε για τη δική μας βούληση και την αναγνώρισή μας. Στόχος μας είναι να αποκαλύψουμε το βαθμό στον οποίο η γεροντοκρατική στάση της κοινωνίας επηρεάζει τη νεολαία και να διαλύσουμε τη γεροντοκρατία. Στην πράξη, ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο εύκολο.

Μόλις μιλήσατε για γεροντοκρατία, τον κανόνα του παλαιότερου. Πώς ακριβώς λειτουργεί η γεροντοκρατία και πώς αντιστέκεστε ως νεολαία;

Το γεροντοκρατικό σύστημα εξισώνει την ηλικία με την εμπειρία και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με μεγαλύτερη ηλικία θα πρέπει να έχουν περισσότερη εμπειρία και συνεπώς να έχουν μεγαλύτερο δικαίωμα συμμετοχής στις αποφάσεις και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η γεροντοκρατία μπορεί να βρει την έκφρασή της σε ιδρύματα, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κοινωνία και από ποιον, αλλά αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο με τον οποίο η νεολαία θεωρείται από την κοινωνία. Είμαστε νέοι εναντίον αυτού του συστήματος. Οι εμπειρίες δεν σχετίζονται μόνο με την ηλικία, αφού ο τρόπος ζωής, η ιδεολογία και η εφαρμογή της ιδεολογίας στη ζωή είναι αυτό που είναι σημαντικό. Εξαρτάται από τις αποφάσεις και τη θέληση. Η γεροντοκρατία σκοπεύει να μην αναγνωρίσει τη θέληση της νεολαίας και ιδιαίτερα τη νεολαία ως αυτόνομη οργανωμένη ταυτότητα. Οι νέοι που έχουν τη θέση τους στην αυτοδιοίκηση ή στα κόμματα και που αναγνωρίζονται ως μέλη ενός σώματος ή ενός κόμματος δεν αναγνωρίζονται βάσει της ταυτότητάς τους ως οργανωμένης νεολαίας. Για εμάς ως νέους ανθρώπους, η βάση για την ίδρυση του δικού μας συστήματος ήταν για να αποκαλύψει και να διαλύσει την επίδραση της γεροντοκρατίας στη νεολαία.

Η δράση μας εναντίον αυτού του γεροντοκρατικού συστήματος είναι η ανεξάρτητη και αυτόνομη οργάνωση μας. Η εκπαίδευση είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της άμυνας μας, προκειμένου να δημιουργηθεί μια συνειδητοποίηση εντός της νεολαίας ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στην ανάπτυξη του δικού της συστήματος και σε όλα τα κοινωνικά γεγονότα με τη δική της ταυτότητα. Έχουμε επίσης τις δικές μας ακαδημίες, οι οποίες οργανώνονται από νέους και χρησιμεύουν ως αυτοδιδασκαλία. Οι νέοι άνθρωποι μπορούν να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον καλύτερα, να αναγνωρίσουν τα δικά τους προβλήματα, αλλά και τη δύναμή τους. Εκπαίδευση προσφέρεται στην κουρδική ιστορία, στα προβλήματα της επανάστασης, στην οργάνωση της νεολαίας και στην ιστορία της, στην ιστορία των γυναικών, στην ελευθερία των γυναικών και στην πάλη των φύλων. Επιπλέον, αναλύονται και οι διάφορες προσωπικότητες εκεί,

Γιατί τα κινήματα για τη νεολαία που οργανώθηκαν στα δυτικά της χώρας απέτυχαν;

Όλοι αυτοί οι νέοι συμμετείχαν στις εξεγέρσεις, αλλά δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν την απομόνωση και τον κατακερματισμό, προκειμένου να ενωθούν ως νέοι. Έτσι ήταν διασκορπισμένοι μέσα στην κοινωνία, δεν είχαν κοινή δύναμη και έτσι δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια κοινή ιδεολογία ή συνείδηση. Δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν τη γεροντοκρατία ως βασική γραμμή και επομένως δεν μπορούσαν να βρουν ενότητα. Η θεμελιώδης διαφορά είναι ότι έχουμε αναπτύξει μια συλλογική ιδεολογία και μια συλλογική συνείδηση. Εδώ υπάρχει μια συλλογική άμυνα, μια συλλογική διαδικασία οικοδόμησης, μια συλλογική επανάσταση.

Θα ήθελα να επισημάνω την αποφασιστική αυτοδιάθεση του νεανικού κινήματος στη Ροτζάβα. Ως νεολαίος, έχουμε το καθήκον να επεκτείνουμε την επανάσταση της Ροτζάβα σε όλη τη Συρία και τη Μέση Ανατολή και να δημιουργήσουμε μια δημοκρατική Συρία και μια δημοκρατική Μέση Ανατολή. Αυτή η πορεία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά θα συνεχίσουμε με το  100% της αποφασιστικότητας. Βλέπουμε σήμερα ότι η επανάσταση στην Ροζάβα, όσο μικρή  γεωγραφικά και αν είναι, έχει μεγάλη επίδραση στον κόσμο ως σύνολο και ειδικά στους νέους του κόσμου. Έχει πυροδοτήσει κινήσεις μεταξύ των διαφόρων νέων ανθρώπων στον κόσμο. Υπάρχουν νέοι που πηγαίνουν στο Κουρδιστάν, συμμετέχουν και εργάζονται εδώ με βάση την ελπίδα και την εμπιστοσύνη. Πολλοί φίλοι από την Ευρώπη και άλλες χώρες του κόσμου αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, για να υπερασπιστούν την επανάσταση και τις αξίες της.

*Η συνέντευξη αυτή πραγματοποιήθηκε από τους Hannah Kohlmann και Michael Knapp και δημοσιεύθηκε στα γερμανικά για την Έκθεση του Κουρδιστάν το 2016.

via athens.indymedia.org