Μυτιλήνη: Λήξη της κατάληψης της διοίκησης του πανεπιστημίου Αιγαίου

0
196

ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ  ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

  Με αφορμή την καταγγελία βιασμού φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις φοιτητικές  εστίες της Μυτιλήνης, από τον φύλακα των εστιών, συγκροτήθηκε άμεσα Συνέλευση Ενάντια στην Κουλτούρα του Βιασμού. Ως συνέλευση προβήκαμε σε μία σειρά δράσεων, η οποία είχε αυξανόμενης έντασης κινητοποιήσεις. Ως πρώτη κίνηση αλληλεγγύης αναρτήθηκαν δύο πανό στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το πρωί της Παρασκευής 23 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στα δικαστήρια της Μυτιλήνης, λόγω της προγραμματισμένης απολογίας του φύλακα-βιαστή, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα έγινε σύνταξη και μοίρασμα κειμένων και μπροσούρων, ενώ αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων αποτέλεσε η κατάληψη του κτηρίου της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μέσω της κατάληψης ασκήθηκε έντονη πίεση στο Π.Α. με αποτέλεσμα να καλεστεί έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 29 Ιουνίου στην οποία συμμετείχαν και όλα τα άτομα της κατάληψης. Αποτέλεσμα της συνεδρίασης ήταν η ικανοποίηση των δύο απ’ τα τρία αιτήματα, τα οποία επιβεβαιώνονται και με τη  γραπτή ανακοίνωση της συγκλήτου:

  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΒΙΑΣΤΗ-ΦΥΛΑΚΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.
  • ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ.

Παρ’ όλο που το τρίτο αίτημα μας δεν ικανοποιήθηκε…

  • ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΠΟΥ ΤΗ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ ΒΙΑΣΤΗ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ

…και δεν ικανοποιήθηκε λόγω των νομικών πλαισίων και της πολιτικής γραμμής που υποδεικνύει κάθετα και ρητά το κράτος σε κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Σε συνδυασμό δε με την ευλαβική αποδοχή αυτών από το πανεπιστήμιο, λόγω του φόβητρου της παρεμβολής εισαγγελικής αρχής και δικαστικής καταδίκης φυσικών προσώπων, χώρος ο οποίος εκφέρει την ιδέα της ελευθερίας του λόγου, της ελευθερίας των ιδεών και της ελευθερίας των σωμάτων μας, καθιστά υποκριτική την ίδια του την ακαδημαϊκή και κοινωνική υπόσταση. Αποτελεί μείζον ζήτημα για το οποίο δεν θα πρέπει να επιρρίψουμε μονάχα ευθύνες, αλλά οφείλουμε να επαναφέρουμε στο προσκήνιο αυτή τη κατάσταση καθώς και τα προβλήματα που δημιουργεί, προκειμένου να συσπειρωθούμε πέρα από ρόλους και ιδιότητες, αγωνιζόμενοι/ες ενάντια στον έλεγχο και την ασφάλεια του τρομοκράτους.

Γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε την λήξη της κατάληψης στις 29 Ιουνίου και καλούμε σε ένα νέο κύκλο συζητήσεων προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος και να οριστούν (εκ νέου) πολιτικά χαρακτηριστικά για τον αγώνα, τον οποίο θα δώσουμε απέναντι στο κράτος και σε κάθε υποστηριχτή αυτού, ενάντια στον σεξισμό, ενάντια στην κουλτούρα του βιασμού.

Συνέλευση Ενάντια στη Κουλτούρα του Βιασμού