LGBTQI+ Pride Κρήτης: Παρέμβαση στο κέντρο του Ηρακλείου

0
196

Το σάββατο 23 απριλίου πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην πλατεία λιονταριών (ηράκλειο), με ανάρτηση του εξής πανό στο κτήριο της βασιλικής του αγίου μάρκου:

ΣΥΝΟΡΑ – ΠΑΡΚΑ ΑΝΟΙΧΤΑ,

ΖΩΗ – ΕΚΦΡΑΣΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Για ένα πολιτικό LGBTQI+ PRIDE.

9-10 ιούλη – δημοτικός κήπος ρεθύμνου.

Οι άνθρωποι που έφυγαν από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από  βομβαρδισμούς, πόλεμο, πείνα, διώξεις, φτώχεια, είναι τώρα εγκλωβισμένοι μέσα στα σύνορα της Ελλάδας με σοβαρό ενδεχόμενο την απέλασή τους στην Τουρκία. Το κράτος, στην καλύτερη περίπτωση τους επιφυλάσσει κάποιο από τα κέντρα “φιλοξενίας”, η παραμονή στα οποία ισοδυναμεί με εγκλεισμό και τσάκισμα της αξιοπρέπειας, της προσωπικότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άγρια καταστολή, ΜΑΤ και ξύλο, εκμετάλλευση, αναμονές επ’ αόριστον και παραπληροφόρηση είναι κάποια ακόμα πρόσωπα της “φιλοξενίας” του ελληνικού κράτους, και ας μην ξεχνάμε τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των μεταναστ@ν που έχουν χάσει την ζωή τους, τους τελευταίους μήνες μέσα και έξω από κέντρα κράτησης υπό την “φροντίδα” του.

Οι μετανάστες και οι μετανάστριες στερούνται βασικών παροχών για μια ασφαλή διαβίωση και αξιοπρεπή ζωή. Η ελευθερία στην μετακίνηση και τα ανοιχτά σύνορα αφορούν μόνο τους “ευρωπαίους πολίτες”, αφού τους απαγορεύεται να συνεχίσουν το ταξίδι για τον δικό τους τελικό προορισμό, συνήθως εντός ΕΕ, σαν να πρέπει να τιμωρηθούν που επιβίωσαν, που δε πνίγηκαν, που υπάρχουν. Οι ηθικές ευαισθησίες της εκάστοτε αρχής αρχίζουν και τελειώνουν με ένα σόου λύπησης, φιλανθρωπίας και δυτικής υπεροψίας, κατά προτίμηση σε βιντεοσκόπιση και ζωντανή αναμετάδοση.

Την ίδια στιγμή, η οργανωμένη lgbtqi+ κοινότητα της Κρήτης έρχεται αντιμέτωπη με την απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης και της ύπαρξης στον δημόσιο χώρο, και θεσμικά πια, με το Δημοτικό Συμβούλιο του Ρεθύμνου να αρνείται την άδεια για την τέλεση του LGBTQI+ Pride Κρήτης, Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος, Σεξουαλικότητας, στις 9-10 Ιούλη στον Δημοτικό Κήπο, και να υπερασπίζεται τη θέση αυτή με ρητορική μίσους ενάντια στις διεκδικήσεις της κοινότητας και σε κάθε διαφορετική έκφραση ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας.

Οι ανθρωπιστικές αξίες και ευαισθησίες της Δύσης είναι για “όλους”, αρκεί να είναι όσο πιο λευκοί, στρέιτ, καθαροί, cis, υγιείς, ντόπιοι κι ευκατάστατοι γίνεται. Για όλ@ εμάς που αποκλίνουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από το πρότυπο αυτό, αρχίζουν οι προϋποθέσεις και οι εκπτώσεις στα δικαιώματά και στις ελευθερίες μας. Πάνω στις διαφορετικές μας έμφυλες, σεξουαλικές, ταξικές, φυλετικές ταυτότητες χτίζονται αποκλεισμοί από τις κοινωνικές παροχές, την υγεία, την εκπαίδευση, τον δημόσιο χώρο.

Ο αγώνας του LGBTQI+ Pride Κρήτης έχει ξεπεράσει κατά πολύ την διεκδίκηση του δημοτικού κήπου ρεθύμνου και την εναντίωση στον συντηρητισμό του δημοτικού συμβουλίου. Τα συστήματα εξουσιών που γεννούν και θρέφουν τον ρατσισμό είναι αυτά που ποτίζουν με μίσος ομοφοβικό, τρανσφoβικό, μισογύνικο τις κοινωνίες, και που νομιμοποιούν τις πολιτικές εξόντωσης.

Σ’ αυτούς που αρνούνται την ύπαρξή μας, που νομίζουν πως μπορούν να ξεδιαλέγουν από τις ζωές εκείνες που αξίζει να βιωθούν, που στο πρόσωπο των μεταναστ@ν βλέπουν ένα ομοιογενές, επικίνδυνο πλήθος, απαντάμε με περισσότερη ορατότητα, με αυτοοργανωμένες δομές και εγχειρήματα, με αλληλεγγύη και σύνδεση των αγώνων μας.

Για τα κουιρ άτομα με αναπηρία, τους λοατκι μετανάστες, τις τρανς εργάτριες, για όλα τα υποκείμενα που καταπιέζονται πολλαπλά σ’ αυτό τον κόσμο.

Καμία εξουσία στα σώματα και στις ζωές μας.

Αλληλεγγύη στ@ μεταναστ@

Ελεύθερη έκφραση – ελεύθερη μετακίνηση

Συντονιστικό για το LGBTQI+ Pride Κρήτης:
Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων
για την απελευθέρωση φύλου, σώματος, σεξουαλικότητας

Σημείωση: Η γλώσσα είναι δυναμική και αποτελεί ένα πεδίο αγώνα. Επιλέγουμε την χρήση του @ στο σημείο μιας λέξης με έμφυλη κατάληξη, για να αντικαταστήσει το κυρίαρχο, συνήθως αρσενικό γένος και να συμπεριλάβει όλα τα φύλα αλλά και τα άτομα που δεν χωράνε και δεν αυτοπροσδιορίζονται με τις υπάρχουσες ταυτότητες φύλου.