Λευκορωσία: Κρατική καταστολή των αναρχικών τόπων του Διαδικτύου

0
1055

Πάνω από ένα χρόνο πριν, ο ιστότοπος και η συλογικότητά μας στο vk.com (ο πιο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικών μέσων στις χώρες μετά τη Σοβιετική Ένωση) παρεμποδίστηκαν με απόφαση του δικαστηρίου, θεωρώντας ότι οι πληροφορίες σχετικά με τον ιστότοπο είναι εξτρεμιστικές. Πριν από μερικές εβδομάδες ήρθε νέος γύρος επίθεσης από το Υπουργείο Πληροφόρησης. Η νέα ομάδα, που δημιουργήθηκε μετά το κλείδωμα, μπλοκαρίστηκε επίσης. Αυτή τη στιγμή είχε περίπου 1450 συνδρομητές. Για αυτούς τους λόγους, έχουμε ιδρύσει ένα νέο – και σίγουρα θα μπλοκαριστεί σύντομα 🙂

Αρκετοί λογαριασμοί χρηστών που αποτελούσαν την ομάδα μπλοκαρίστηκαν επίσης στο έδαφος της Λευκορωσίας. Εκτός από αυτό, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας προσέθεσε στην μαύρη λιστα τους καθρέφτες της ιστοσελίδας σε άλλα κοινωνικά δίκτυα – Tumblr, WordPress, Livejournal και Diaspora. Πριν από αυτό η ομάδα μας στο Facebook ήταν στην μαύρη λίστα επίσης.

Και παρόλο που δεν είναι δυνατό η κυβέρνηση της Λευκορωσίας να αποκλείσει το Facebook, το Diaspora και το Twitter λόγω ορισμένων τεχνικών αποφάσεων που έλαβαν αυτά τα κοινωνικά δίκτυα, άλλα δίκτυα και ο καθρέφτης μας στο WordPress.com δεν είναι πλέον διαθέσιμοι στην επικράτεια του κράτους της Λευκορωσίας: οι πληροφορίες εμφανίζονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

“This material is blocked on a territory of Belarus according to the decision of a Ministry of information of Republic of Belarus”

Το κείμενο στο παραπάνω screenshot λέει: “Το υλικό αυτό είναι μπλοκαρισμένο σε μια επικράτεια της Λευκορωσίας σύμφωνα με την απόφαση ενός Υπουργείου Πληροφόρησης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας”

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το Υπουργείο Πληροφόρησης έχει μπλοκάρει αρκετές σημαντικές φιλελεύθερες ιστοσελίδες με εκατοντάδες χιλιάδες ημερήσιους επισκέπτες. Εκτός αυτού, στο τέλος του 2016 η κυβέρνηση της Λευκορωσίας υλοποίησε με επιτυχία την παρεμπόδιση του δικτύου, με αποτέλεσμα την πτώση κατά 50% των χρηστών υπηρεσιών [1].

Η Λευκορωσία δεν έχει ακόμη επιτύχει το επίπεδο της Κίνας στη λογοκρισία του Διαδικτύου. Υπάρχουν ακόμη δικτυακοί τόποι αντίστασης που εκτελούνται σε απευθείας σύνδεση, ωστόσο η τάση δείχνει αρνητική κατεύθυνση με πιθανώς να είμαστε λίγα χρόνια μακριά από τη συνολική λογοκρισία στο Διαδίκτυο. Αυτό αποδεικνύεται επίσης από τον νέο νόμο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο οποίος αναμένεται να περάσει τον Απρίλιο, ο οποίος αφαιρεί ακόμη περισσότερες δυνατότητες  λειτουργίας μη κυβερνητικών μέσων. Ένα από τα αιτήματα αυτού του νέου νόμου είναι η υποχρέωση να εντοπίζει κάθε χρήστη που δημοσιεύει ένα σχόλιο.

Όσο για τη συλλογικότητα μας – αν και ο ιστότοπος είναι αποκλεισμένος και προσβάσιμος μόνο μέσω του Tor Browser και του VPN, στη Λευκορωσία η βάση χρηστών αυξάνεται σταθερά. Μέχρι τώρα έχουμε κατά μέσο όρο 110 χρήστες την ημέρα μόνο σε έναν ιστότοπο). Οι σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter, Τηλεγράφημα, Διασπορά) δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να παρακολουθούν τις δραστηριότητες ενός αναρχικού κινήματος και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να ελπίζουμε!

Επίσης, μπορείτε να μας βοηθήσετε να καταπολεμήσουμε τη λογοκρισία παρέχοντας δωρεές, οι οποίες θα δαπανηθούν για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων των μέσων ενημέρωσης και την ενίσχυση των δραστηριοτήτων εκτός σύνδεσης:

Bitcoin: 1GA6BbhWArCmJDkK7chD2yiD2TGeBREy7p
Paypal: [email protected]

1:  https://metrics.torproject.org/userstats-relay-country.html?start=2016-01-05&end=2018-04-05&country=by&events=off

via athens.indymedia.org