Λάρισα: Παρεμβάσεις στο Πλαίσιο

0
185

IMG_20160219_182524

Την παρασκευή 19/2 και το σάββατο 20/2 πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις έξω από το πλαίσιο Λάρισας σε ένδειξη αλληλεγγύης στην απολυμένη εργαζόμενη. Μοιράστηκε πλήθος κειμένων και φωνάχτηκαν συνθήματα. Το σωματείο του πλαισίου έχει βγάλει ήδη δύο ανακοινώσεις σε σχέση με το περιστατικό. Στις δύο πρώτες τριμερής επιτροπές η εργοδοσία δεν έχει παρουσιαστεί.

Παρακάτω το κείμενο της παρέμβασης. Ο αγώνας μας συνεχίζεται.

ΘΑ ΠΑΓΩΣΕΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ ΤΟΥΣ

Την περασμένη εβδομάδα στο κατάστημα «Πλαίσιο» στη Λάρισα έλαβε χώρα μία ακόμα αυθαιρεσία. Η επί 8 χρόνια εργαζόμενη εκεί, Σοφία Πάττα, απολύθηκε καθώς όπως ανέφερε η διεύθυνση «δεν χαμογελούσε πολύ». Βέβαια το γεγονός αυτό δεν είναι ούτε πρωτόγνωρο ούτε τελείως άγνωστο για τους εργαζομένους. Το «χαμόγελο» δεν είναι παρά μια πρόφαση απόλυσης από την επιθεώρηση των καταστημάτων προσπαθώντας να καλύψει την πραγματική αιτία που δεν είναι άλλη από την ανακύκλωση των εργαζομένων.

Στόχος της ανακύκλωσης αυτής είναι η σταδιακή αντικατάσταση των ‘’υψηλόμισθων’’ από νεότερα και φθηνότερα εργατικά χέρια. Να σημειωθεί ότι η εταιρία τα τελευταία 5 χρόνια έχει απολύσει 400 άτομα για να διατηρήσει την κερδοφορία της εν μέσω κρίσης, ενώ άλλοι τόσοι έχουν παραιτηθεί λόγω των σκληρών εργασιακών συνθηκών στις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν. Σκληρές συνθήκες οι οποίες μπορούν να μεταφραστούν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας «υποχρεωτικών» 10ωρων με κενά σημεία όσον αφορά στις υπερωρίες, σε καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, σε μηχανάκια χρονομέτρησης παραγωγικότητας που μετράνε ακόμα και το λεπτό που ο εργαζόμενος θα σηκώσει κεφάλι. Επιπλέον, «οι εργαζόμενοι τίθενται μονίμως σε μία πολυεπίπεδη διαδικασία αξιολόγησης, κομμάτι της οποίας είναι φυσικά η δημιουργία σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ τους», έτσι ώστε να μην απολυθούν.

Ωστόσο ο εργασιακός μεσαίωνας στο «Πλαίσιο» δεν μας ξαφνιάζει, δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Όλα κινούνται όπως ακριβώς επιτάσσει η ελεύθερη αγορά και o ανταγωνισμός. Ο πιο κερδοφόρος θα επιβιώσει. Αναλώσιμοι εργαζόμενοι, 4ωρες και 6ωρες συμβάσεις εργασίας, μισθοί πείνας, μαύρη εργασία χωρίς ασφάλιση, δουλειά την Κυριακή, αυθαιρεσία της εργοδοσίας, καταπάτηση δικαιωμάτων των υπαλλήλων και απλήρωτες υπερωρίες, κάμερες και μηχανάκια παραγωγικότητας, απολύσεις για όποιον τολμήσει να διεκδικήσει. Και όλα αυτά για την μεγιστοποίηση του κέρδους των αφεντικών.

ΔΕ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ,

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ

Πορευόμενοι μέσα στη δίνη της κρίσης, βιώνοντας τον κατακερματισμό των ζωών μας σε όλα τα επίπεδα, προτάσσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και τον αγώνα από τα κάτω. Είμαστε σίγουροι πως η σιωπή δεν είναι η λύση, γιατί ξέρουμε πως αν δεν υψώσουμε τις φωνές μας, τίποτα δεν θα αλλάξει ποτέ. Ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στον ρατσιστή γείτονα, στον σεξιστή συνάδελφο, στις λογικές του πατώ επί πτωμάτων και του ωχαδερφισμού, σηκωνόμαστε από τον καναπέ, κλείνουμε τα δελτία παραπληροφόρησης των 8, υψώνουμε αναχώματα και καθημερινές συλλογικές αντιστάσεις.

Σαν συνέλευση αναρχικών στεκόμαστε στο πλευρό του κάθε ανθρώπου που μάχεται για αξιοπρέπεια. Ας στήσουμε τις αντιστάσεις μας, να μην αφήσουμε άλλη εργοδοτική αυθαιρεσία αναπάντητη.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ

ανοιχτή συνέλευση αναρχικών Λάρισας | mail επικοινωνίας: [email protected]

12744719_912306602216314_7944323941124931835_n