Κρέμασμα Γιγαντοπανό στην είσοδο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων

0
1030

Λάβαμε 14/01/2021 από Αυτόνομη Συνέλευση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Από τη στιγμή που η ΝΔ ανέλαβε τα καθήκοντα της ως κυβέρνηση έγινε εμφανής η στάση της απέναντι στην δημόσια παιδεία και πιο συγκεκριμένα η απέχθεια που είχε για τα δημόσια πανεπιστήμια. Πολλά γεγονότα μπορούν να αναφερθούν για να επιβεβαιώσουν αυτή μας την παρατήρηση, όπως η εισβολή μπάτσων στην ΑΣΟΕΕ, η προβολή όπλου από ασφαλίτη στην ίδια σχολή, τα γεγονότα στις 17 Νοέμβρη στο ΕΜΠ και η πρόσφατη απρόκλητη και αναίτια τραμπούκικη εισβολή και πρόκληση καταστροφών από μπάτσους στις φοιτητικές εστίες Πανεπιστημίου Αθηνών, γεγονότα που πατάνε άνετα στο έδαφος που έστρωσε η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους/στις εστιακούς/ες που βίωσαν όχι απλά τις απειλές από τη πρυτανεία αλλά και τη διακοπή σίτισης και νερού ως απάντηση στον αγώνα τους για τα αυτονόητα ( μέτρα προστασίας για τη πανδημία , βελτίωση των υποδομών και παράταση της διαμονής τους ανεξάρτητα από βαθμολογικά κριτήρια ) , αλλά και τον εγκλωβισμό , τις φθορές στους χώρους τους , τις εκκενώσεις δωματίων και κοινόχρηστων χώρων ακόμα και τις προσαγωγές μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Αυτά τα γεγονότα μας βοηθούν να εμβαθύνουμε στο σκεπτικό και την πολιτική της εγκληματικής αυτής κυβέρνησης η οποία αγγίζει όλη τη κοινωνία , με πρόσχημα τη πανδημία. Ο ερχομός της πανδημίας και στη συνέχεια η επιβολή της καραντίνας, έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τα σχέδια της για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πολύ πιο εύκολα απ’ ότι πριν. Η όχι και τόσο επιτυχημένη αλλά συμφέρουσα για την προώθηση των σχεδίων της ΝΔ, τηλεκπαίδευση προτάθηκε ως λύση στην αδυναμία των πανεπιστημίων να ανταπεξέλθουν οικονομικά και πρακτικά στην συνθήκη, αφού η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση ήδη έφταναν τη “δημόσια” εκπαίδευση στα όρια της. Επιπροσθέτως το καλοκαίρι που μας πέρασε η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περικοπή των δαπανών για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Με τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια και νομοσχέδια της Κεραμέως να τρομοκρατούν κάθε βαθμίδα και κομμάτι της εκπαίδευσης έστρωσε το χαλί για να ακολουθήσει η πρόταση της ,με μεγάλο συνεργάτη τον Χρυσοχοίδη, η οποία περιλαμβάνει την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας ( ΟΠΠΙ ) με αξιωματούχους και ειδικούς φρουρούς , η οποία θα υπάγεται ιεραρχικά στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ,την επιβολή ελέγχου στις εισόδους των πανεπιστημίων, ενίσχυση των διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου. το όριο ν (κανονικά έτη σπουδών) + 50% έτη για τις σπουδές των φοιτητών/τριων άρα και την άμεση διαγραφή τους σε περίπτωση που το ξεπεράσουν, τη ρύθμιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ σύμφωνα με τον μέσο όρο των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων ,βάση την οποία θα θέτει το κάθε τμήμα ανάλογα με το προφίλ που θέλει να διαμορφώσει (γεγονός που υποδεικνύει τη τάση για ενίσχυση του ανταγωνισμού και της πειθαρχίας ανάμεσα στους/στις υποψηφίους/ες και την δυσκολία στη πρόσβαση στην εκάστοτε σχολή). Η τελευταία πρόταση ρύθμισης συνδυάζεται με τον περιορισμό του αριθμού επιλογών στο μηχανογραφικό και την δημιουργία δύο φάσεων εισαγωγής , όπου οι απορριφθέντες από τη πρώτη φάση θα περιορίζονται στις κενές θέσεις που απέμειναν.

Ξεκινώντας από την τηλεκπαίδευση και τηλεξέταση, ως φοιτητές/τριες απολογίζουμε πως υποβάθμισε και υποβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία, κάνοντας τα μαθήματα μονότονα και κουραστικά, καθιστά αδύνατη τη χρήση παράλληλων εκπαιδευτικών μέσων και κάνει αδύνατη την αλληλεπίδραση των φοιτητών/τριων με τον καθηγητή/τρια αλλά και μεταξύ τους, παρουσιάζει αμέτρητα υλικοτεχνικά προβλήματα αλλά και αυξάνει τις ανισότητες στη προσβασιμότητα για κάποιους/ες φοιτητές/τριες καθώς δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό (υπολογιστή, ίντερνετ κλπ.) ή μπορεί να εργάζονται. Η εκπαιδευτική διαδικασία και η επαφή με το γνωστικό αντικείμενο ουδεμία σχέση έχει με τη διαδικασία των τηλεμαθημάτων, η καθηγητική αυθαιρεσία λύνει και δένει και το πανεπιστήμιο, οι χώροι μας , παραμένουν κενοί δίχως ζωή, διάδραση και πολιτική δραστηριότητα.

Βέβαια εμείς γνωρίζουμε ότι αυτό το πανεπιστήμιο οραματίζονται οι άριστοι της Νέας Τραγωδίας, αποστειρωμένο δίχως ζωή και δημιουργία , με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και παραπάνω εντατικοποίηση των σπουδών μας. Παραβλέποντας εσκεμμένα όλα θέματα που προέκυψαν, η κυβέρνηση φαίνεται να προσπαθεί να παρατείνει την χρήση της τηλεκπαίδευσης, με σκοπό να περάσει τα νομοσχέδια που αναφέραμε παραπάνω και να πετύχει μια μεταμόρφωση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας σε απονεκρωμένους χώρους εξειδικευμένης γνώσης, όπου η εντατικοποίηση των σπουδών δε θα δίνει τη δυνατότητα στον φοιτητή/τρια ασχοληθεί με τίποτε άλλο πέρα από τις σπουδές του/της, καθώς θα υπάρχει και ο κίνδυνος να διαγραφεί αν ξεπεράσει τα απαιτούμενα έτη σπουδών. Έτσι θα περιθωριοποιούνται ευκολότερα και θα καταστέλλονται, φοιτητές/τριες οι οποίοι/ες αντιδρούν στα νέα δεδομένα που προωθεί η κυβέρνηση, με σκοπό να αυξήσει περισσότερο την πίεση που ασκεί ήδη σε σπουδαστές/τριες και εστιακούς/ες. Έτσι κι αλλιώς, συνηθίζει να καταστέλλει και να περιθωριοποιεί τους οικονομικά ασθενέστερους κάνοντας την παιδεία προνόμιο λίγων εκλεκτών και «άριστων» όπως και η ίδια θέλει να τους αποκαλεί.

Οι μπάτσοι δεν έχουν κανένα χώρο στο Πανεπιστήμιο. Δεν περιμένουμε καμία προστασία από εκείνους που τόσο καιρό δέρνουν και απειλούν φοιτητές/τριες σε διαδηλώσεις. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη πως οι ίδιοι που καταστέλλουν τόσο καιρό τα καταπιεσμένα κομμάτια αυτής της κοινωνίας με βία και αναίτια υπέρογκα πρόστιμα θα μας φυλάξουν . Οι χώροι του Πανεπιστημίου δεν είναι χώροι ανομίας όπως τους παρουσιάζουν τα κυβερνητικά ΜΜΕ, είναι χώροι κοινωνικοποίησης, πολιτικής ζύμωσης , συνδιαλλαγής και αλληλεγγύης. Είναι χώροι στους οποίους θα έπρεπε να ανθίζει η ζωή και η δημιουργία, και αυτά δεν πάνε μαζί με τη πειθαρχία και τη καταστολή τους.

Απέναντι στο αφήγημα της κυβέρνησης που θέλει τη δήθεν αύξηση του «κύρους» των πανεπιστημίων, αγωνιζόμαστε για μία εκπαίδευση η οποία θα είναι πραγματικά κοινωνικό δικαίωμα και όχι δυνατότητα των προνομιούχων ελίτ.

Ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο που προσπαθούν να βάλουν αξία στις ζωές μας και κάθε επίδοξο εξουσιαστή που προσπαθεί να τις διευθύνει! Αγώνας για μία ελευθεριακή παιδεία!

  • Έξω οι μπάτσοι από τις σχολές και τις εστίες.
  • Να αντιδράσουμε συλλογικά στη τρομοκρατία Κεραμέως-Χρυσοχοίδη.
  • Ενάντια στη πειθάρχηση και την εντατικοποίηση των σπουδών μας.
  • Να τελειώνουμε επιτέλους με τηλεκπαίδευση-τηλεξέταση.
  • Ενάντια στη κρατική διαχείριση της πανδημίας, άμεση ενισχυση του Ε.Σ.Υ.
  • Να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.
  • Αύξηση των δρομολογίων των Μ.Μ.Μ.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ , ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Αυτόνομη Συνέλευση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων