Κουκάκι: Καινούργια κατάληψη στέγης και αγώνα, Παναιτολίου 21

0
221

Σήμερα 17/6 το σώμα της κατάληψης στέγης και αγώνα Ματρόζου 45, με τη βοήθεια αλληλέγγυων προχώρησε σε επέκταση των δομών της κοινότητας του καταλαμβάνοντας το κτήριο της Παναιτολίου 21, περιουσία του Υπουργείου Οικονομικών, στους πρόποδες του Φιλοπάππου.

Ο στόχος και αυτής της κατάληψης είναι διπλός : Από τη μία επιθυμούμε με την κίνηση αυτή να εξασφαλίσουμε ακόμα περισσότερο χώρο και έδαφος για τους αγώνες που καθημερινά διεξάγουμε ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση και αδικίας. Από την άλλη η στέγαση των σωμάτων μας με όρους ελεύθερους από την ασφυκτική κατάσταση του ενοικίου των λογαριασμών και του κρατικού ελέγχου στην περιουσία

Η επιλογή του συγκεκριμένου κτηρίου που,  νομικά, ανήκει στο υπουργείο οικονομικών έγινε σκόπιμα. Η απαλλοτρίωση της κρατικής περιουσίας για τη στέγασή μας αποτελεί απάντηση και λύση στην διαρκώς εντεινόμενη επίθεση του κράτους και του καπιταλισμού στις ζωές μας. Απέναντι στη βαρύτατη εργασιακή εκμετάλλευση που καλούμαστε να υποστούμε για να τα βγάλουμε πέρα ίσα ίσα, στη φορολογική αφαίμαξη ,στο συνεχή έλεγχο των κινήσεών μας στη διαρκή υποτίμηση των ζωών μας με κάθε τρόπο ( που δεν θα σταματήσει γιατί το σύστημα είναι φτιαγμένο να λειτούργει στη βάση αυτή) , εμείς απελευθερώνουμε τις ανάγκες μας από τον κρατικό έλεγχο και οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας σε όλα τα  πεδία που αφορούν την καθημερινότητά μας αλλά και σε εκείνα που απαιτεί η ιστορική συγκυρία.

Πιστεύουμε λοιπόν πως όσες-οι υφίστανται καθημερινά οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης (έμφυλη, φυλετική, οικονομική κα.) θα θελήσουν να αγωνιστούν για την ανατροπή της. Και αυτός είναι ο λόγος που επιδιώκουμε την αλληλεπίδραση με τη γειτονιά, αφού νιώθουμε πως έχουμε κοινούς αγώνες  να μοιραστούμε και κοινούς εχθρούς να πολεμήσουμε. Θέλουμε να γίνει κατανοητό ότι τα προτάγματά μας δεν αποτελούν μόνο μία πρακτική μεταξύ στενών κύκλων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται ήδη πολιτικά και κινηματικά αλλά βλέπουμε σε αυτά μια βαθιά κοινωνική διάσταση. Βλέπουμε τις καταλήψεις και σαν ένα μέσο για να αποδείξουμε πως ένας δρόμος άλλος από αυτόν της υποταγής και της παθητικότητας είναι υπαρκτός. Στις καταλήψεις παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας, αυτοοργανωνόμαστε για τις ανάγκες και τους αγώνες μας, χτίζουμε σχέσεις ισότητας και αλληλεγγύης, απελευθερώνουμε την κοινωνική μας ζωή από την ολοκληρωτική εμπορευματοποίησή της.

Σχετικά με την δομή μας και τις έως τώρα δράσεις μας ως κατάληψη στέγης και αγώνα Ματρόζου 45:

Λειτουργούμε και αποφασίζουμε με οριζόντιες διαδικασίες μέσω των συνελεύσεων (πολιτική και διαχειριστική) που διεξάγονται σε εβδομαδιαία βάση, περιφρουρούμε το σπίτι καθημερινά και συνεχίζουμε τις εργασίες για την βελτίωση της κατάστασης του κτηρίου. Έχουμε ακόμα συνδιοργανώσει και συμμετάσχει σε πορείες και συγκεντρώσεις ενάντια στη καταστολή των καταλήψεων , ενάντια στην εμπορευματοποίηση των ζώων ( βλ. 7η έκθεση γούνας) και φυσικά σε αντιφασιστικές δράσεις. Στα πλαίσια της προσπάθειας μας να επικοινωνήσουμε τις ιδέες μας στη γειτονιά και να ανταλλάξουμε απόψεις έχουμε οργανώσει συλλογικές κουζίνες, συζητήσεις και ρεμπέτικο γλέντι έξω από την κατάληψή μας ,καθώς και antifa μπαρ στο γηπεδάκι του Κουκακίου. Επίσης κάθε Παρασκευή βρισκόμαστε στη λαϊκή αγορά και συγκεντρώνουμε ό,τι οι άνθρωποι της λαϊκής θέλουν να μας δώσουν, προσπαθώντας να διατηρήσουμε μαζί τους μία σχέση που θα βασίζεται στην ανταλλαγή και όχι στο χρήμα, υποστηρίζοντας έτσι έναν τρόπο κάλυψης των βασικών μας αναγκών άλλον από αυτόν που η κουλτούρα της εμπορευματοποίησης θέλει να υποδείξει ως μονόδρομο.

Ευελπιστούμε η κατάληψη της  Παναιτολίου 21 να αποτελέσει ένα ακόμα πεδίο αγώνα και πόλο έλξης για όσους είναι διατεθειμένοι και διατεθειμένες να αμφισβητήσουν έμπρακτα την υποτιθέμενη παντοδυναμία του κράτους και του ελέγχου που αυτό ασκεί στις ζωές μας. Στη βάση αυτή καλούμε τον κόσμο να πλαισιώσει και να στηρίξει το εγχείρημά μας με τη φυσική του παρουσία και τη συμμετοχή του στις εργασίες για την βελτίωση της κατάστασης του κτηρίου. Επίσης ενημερώνουμε πως το Σαββατοκύριακο 17-18 Ιουνίου σειρά από εκδηλώσεις (προβολή ταινίας, συζητήσεις, lives-bars) θα λάβουν μέρος στον χώρο της κατάληψης προκειμένου αυτή να καταστεί από την πρώτη κιόλας στιγμή ζωντανό σημείο συνάντησης και αγώνα.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ-ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ — ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ — ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Κατάληψη Στέγης και  Αγώνα Ματρόζου 45          

via athens.indymedia.org