Στις 25/10 έγινε παρέμβαση με πανό και μοίρασμα κειμένων στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής λόγω της αυξανόμενης καταστολής και των παρακολουθήσεων.
ΚΟΜΟΤΗΝΗ 2016: ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ
Μετά την πορεία στην μνήμη του Παύλου Φύσσα και τα γνωστά επακόλουθα της με τον τραυματισμό των δυο ασφαλιτών ένα κύμα καταστολής εξαπλώθηκε στην πόλη.
Από το ίδιο βράδυ κιόλας η ήδη από μέρες πριν έντονη αστυνόμευση κορυφώθηκε. Αποτέλεσμα μόνο των δυο πρώτων ημερών ήταν 4 προσαγωγές, η μία εκ των οποίων είχε τα χαρακτηριστικά απαγωγής, και δυο συλλήψεις συντρόφων της ΑΚΚ κατόπιν εντάλματος. Το ίδιο συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες με παρακολουθήσεις των μελών της συνέλευσης μας έξω από την παλιά νομική όπου στεγαζόμαστε και συνοδεία των αστυνομικών σε οποιονδήποτε προορισμό και αν είχαμε στην πόλη, μέχρι να γυρίσουμε στα σπίτια μας. Όλες οι παρακολουθήσεις/συνοδείες είχαν εκφοβιστικό χαρακτήρα με προκλητικά/απειλητικά βλέμματα και μαρσαρίσματα των αυτοκινήτων τους όταν βρίσκονταν λίγα μέτρα πίσω μας. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το φακέλωμα και η παρακολούθηση οποιουδήποτε φιλικά προσκείμενου ατόμου στην συνέλευση μας.
Έξω από την παλιά νομική και γενικά έξω από κοινωνικούς χώρους η καταστολή έχει εξαπλωθεί με πολλές μορφές σε όλη την πόλη ολόκληρο το 24ωρο.Τα πιο πολλά μαγαζιά του κέντρου φαγάδικα, καφετέριες, μπαράκια, πλατείες, δρόμοι και γειτονιές παρακολουθούνται. Από την μία αστυνομικοί με πολιτικά οι οποίοι δηλώνουν ανοιχτά την ιδιότητα τους σε όποιον θεωρούν ύποπτο προσπαθώντας να εκφοβίσουν και να εκμαιεύσουν το οτιδήποτε. Από την άλλη, αστυνομικοί επίσης με πολιτικά ,κυρίως από 18-22 χρονών, οι οποίοι είναι θαμώνες με τις ώρες στα πιο πολλά μαγαζιά του κέντρου και ειδικά σε καφετέριες ”εναλλακτικού” χαρακτήρα. Τείνουν να ακολουθούν το ”ρεύμα” που κυριαρχεί στο εκάστοτε μαγαζί σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση κλπ, επωφελούμενοι από το νεαρό της ηλικίας τους και γενικά της φοιτητικής ηλικίας που κυριαρχεί σε αυτούς τους χώρους, προσπαθούν να ενσωματωθούν στο μέρος με ένα στιλ χαμαιλέοντα, κάνοντας οτιδήποτε άλλο από αυτό που κάνουν οι ”κανονικοί” άνθρωποι όταν πηγαίνουν σε μια καφετέρια, μπαράκι κλπ. Τις περισσότερες φορές αυτά τα άτομα έχουν τα αυτιά τους ”κολλημένα” σε οποιαδήποτε συζήτηση γειτονικών τραπεζιών και αν αυτή η συζήτηση είναι και πολιτικού/φρονηματικού περιεχομένου τότε και η ελάχιστη από μέρους τους διακριτικότητα χάνεται. Το χειρότερο είναι ότι έχουν και το θράσος να τραβάνε φωτογραφίες κόσμο σε ανύποπτες στιγμές και να φακελώνουν τον οποιονδήποτε, έχοντας πάντα σαν προέκταση του χεριού τους τα 3G κινητά τους. Αφού έχουν συλλεχθεί οι παραπάνω πληροφορίες από τα νεογνά της αστυνομίας οι μεγαλύτεροι αναλαμβάνουν τον ρόλο της συκοφάντησης αυτών των ατόμων του ευρύτερου ριζοσπαστικού χώρου στο φιλικό και εργασιακό τους περιβάλλον ,γεγονός που έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν ουκ ολίγες φορές και αποτελεί πάγια τακτική της αστυνομίας.
Οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών φαίνεται να μην θορυβούνται από αυτήν την κατάσταση , αντιθέτως μάλιστα κάποιοι από αυτούς κρατούν φιλικές σχέσεις με αστυνομικούς, οι οποίες αγγίζουν τα όρια του πληροφοριοδότη… Μήπως στο επόμενο κείμενο πρέπει να κατονομάσουμε τα εν λόγω μαγαζιά για να προσέχει ο κόσμος ;;;; Όλα τα παραπάνω θυμίζουν εποχές δικτατορίας με το μόνο που να έχει αλλάξει να είναι τα σημεία παρακολούθησης από τα περίπτερα και τα θυρωρεία πολυκατοικιών, στους δρόμους και τους χώρους κοινωνικής εστίασης με την τεχνολογία να είναι αρωγός καθώς και τα μέσα παρακολούθησης αναβαθμίζονται συνεχώς.
Άραγε πόσο συνταγματικά είναι όλα τα παραπάνω από τους ”προστάτες” του νόμου;;
Μήπως σε λίγο θα έχουμε και απαγορεύσεις συγκεντρώσεων άνω των 3 ατόμων;;
Την ίδια στιγμή που το νοσοκομείο κοντεύει να γίνει κέντρο υγείας, σχολές και σχολεία συγχωνεύονται, τα ποσοστά της ανεργίας αυξάνονται, το κράτος αντί να προσλάβει άτομα για τις παραπάνω θέσεις επιλέγει να προσλάβει αστυνομικούς και συγκεκριμένα στην Κομοτηνή από τους 300 νεοσύλλεκτους στη σχολή αστυφυλάκων οι 220 θα παραμείνουν στην πόλη μόνιμα. Οι παραπάνω τακτικές παραπέμπουν σε χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου στις οποίες δεν υπάρχει κοινωνική πολιτική αλλά συνεχής αναβάθμιση της καταστολής με δαπάνες εκατομμυρίων. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία δεν πιστεύουμε ότι γίνονται μόνο για εμάς, αλλά εξυπηρετούν συμφέροντα ξένων και ντόπιων αφεντικών. Ένα από τα πολλά παραδείγματα είναι το χρυσωρυχείο στην Χαλκιδική όπου χιλιάδες μπάτσοι προστατεύουν τα συμφέροντα της El dorado gold και του Μπόμπολα, την ίδια στιγμή όπου η υπόθεση των χρυσωρυχείων σε Σάπες και Πέραμα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Παράλληλα γίνεται αγωγός φυσικού αεριού (ΤΑΠ) στη Θράκη και Ανατολική Μακεδονία και η φύλαξη του θα ανατεθεί αποκλειστικά σε νέα ιδιωτική μονάδα ασφαλείας, αλλά δε θα μας εκπλήξει εάν δούμε σε αυτές τις μονάδες να εισχωρούν και αστυνομικοί!
Όλες αυτές οι καταστάσεις ούτε μας φοβίζουν ούτε μας εκπλήσσουν, άλλωστε έχουμε πλήρη επίγνωση σε ποιόν χώρο ανήκουμε και τι συνεπάγεται αυτό. Το θέμα είναι να καταλάβει η κοινωνία σε τι ”δημοκρατία” ζει, να πάψει να έχει αυταπάτες και να σηκωθεί από τον καναπέ της. Να σταματήσει αυτό το ”βόλεμα με ημερομηνία λήξης” το οποίο προέρχεται από τον φόβο. Ο φόβος αντιμετωπίζεται με αλληλεγγύη και αντεπίθεση, απαξίωση των θεσμών και δημιουργία δομών αντίστασης. Όσο για αυτούς που μένουν αδρανείς όχι λόγω φόβου αλλά λόγω συνειδητής επιλογής συνεργασίας και συνέχισης της κατάστασης, έχουν επιλέξει πλευρά και θα αντιμετωπισθούν αναλόγως…
Αναρχικό Στέκι UTOPIA A.D.