Κοινή απεργιακή ανακοίνωση/αφίσα ΣΥΒΧΨΑ και Σ.Ε. σε Public & Πλαίσιο

Λάβαμε 01/10/2019

Κοινή απεργιακή ανακοίνωση-αφίσα ΣΥΒΧΨΑ και Σωματείων Εργαζομένων σε Public & Πλαίσιο

Τετάρτη 2 Οκτώβρη 2019 :: Απεργούμε και πάλι!

| Απεργιακή συγκέντρωση-διαδήλωση: 11πμ, Χαυτεία |

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Μπροστά μας έχουμε μια κρίσιμη μάχη στην οποία καλούμαστε όλοι και όλες μαζί να δώσουμε ένα δυναμικό παρόν.

Μέσα από το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, σε πλήρη συμπαιγνία με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, διαφαίνεται ξεκάθαρα πως η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται περνά ως οδοστρωτήρας πάνω από τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, τους μισθούς μας, αλλά και από τη δυνατότητά μας να αγωνιζόμαστε ενάντια στη διαχρονική επίθεση που δεχόμαστε όλοι και όλες εμείς, ο κόσμος της εργασίας. Δηλαδή, όλοι και όλες εμείς που παράγουμε τον πλούτο που υπάρχει γύρω μας.

Πιο συγκεκριμένα, με το νόμο αυτό υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Καθιερώνονται οι λεγόμενες τοπικές ΣΣΕ, που θα υπερισχύουν των κλαδικών και που θα έχουν δυσμενέστερους όρους. Επίσης, θα εξαιρούνται από την εφαρμογή κλαδικών ΣΣΕ οι επιχειρήσεις «που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα…», αλλά και οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.ά. Επιπλέον, ακόμα και αν επιτευχθεί η υπογραφή κάποιας κλαδικής ΣΣΕ, προβλέπονται όλο και περισσότερα εμπόδια (που θα μπορούν να βάζουν οι εργοδότες) για την επεκτασιμότητά της (δηλαδή, για την ισχύ της σε όλο τον κλάδο).

Παράλληλα, ανάμεσα σε άλλες αντεργατικές-αντικοινωνικές ρυθμίσεις, ενισχύονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσειςνομιμοποιείται η υπερωρία στη μερική απασχόληση και μάλιστα με προσαύξηση μόλις 12% (δηλαδή κατά πολύ μικρότερη της κανονικής υπερωρίας), ενώ προβλέπεται και η συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη.

Όλα τα παραπάνω βέβαια συνοδεύονται και από ρυθμίσεις που στοχεύουν ευθέως στα σωματεία και τους αγώνες μας. Με το ηλεκτρονικό «Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων» που θα υπάρχει στο Υπ. Εργασίας ανοίγει ο δρόμος για το ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των συνδικαλισμένων εργαζόμενων και για τον περαιτέρω έλεγχο της λειτουργίας και της δράσης των επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων από το κράτος και κατ’ επέκταση και από τους εργοδότες. Ενώ, με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία επιχειρείται η αποδυνάμωση των γενικών συνελεύσεων και η ουσιαστική ακύρωση της ζωντανής συζήτησης που πραγματοποιείται σε αυτές, με αλληλοενημέρωση για το τι βιώνουμε στους χώρους δουλειάς, με παράθεση και αντιπαράθεση απόψεων, σε ένα συναδελφικό κλίμα που μας βοηθά στο να αντιληφθούμε και τη συλλογική δύναμή μας.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που ως σωματεία δίνουμε συντονισμένα τη μάχη -με όπλο μας και την απεργία- για υπογραφή κλαδικών κι επιχειρησιακών ΣΣΕ με όρους που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

Όπως πράξαμε και στις 24 Σεπτέμβρη, έτσι και τώρα, έχοντας επίγνωση ότι σε εμάς πέφτει το βάρος της υπεράσπισης του δίκιου μας, να συμβάλουμε όλοι και όλες στην επιτυχία της απεργίας στις 2 Οκτώβρη και να βρεθούμε και στο δρόμο διαδηλώνοντας από κοινού και με συναδέλφους-συναδέλφισσες κι από άλλα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες. Να συμβάλουμε με κάθε τρόπο και στην κλιμάκωση του αγώνα αυτού.

Να συνδέσουμε τις μάχες που δίνουμε στους χώρους δουλειάς μας και σε κάθε εργασιακό κλάδο κι έτσι να ενισχύσουμε τη συλλογική δύναμή μας και να αγωνιστούμε αποτελεσματικά για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, για τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

Απεργιακή συγκέντρωση – διαδήλωση: 11πμ, Χαυτεία (Σταδίου & Αιόλου)

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ & ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Σωματείο Εργαζόμενων στα Public

Σωματείο Εργαζόμενων στην εταιρεία Πλαίσιο Νομού Αττικής