Κλειδωμένος και υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση ο απεργός πείνας Δ. Κουφοντίνας

0
944

Κλειδωμένος σε ένα κελί, που το έχουν βαφτίσει θάλαμο νοσηλείας, και με μια κάμερα να τον παρακολουθεί 24 ώρες το 24ωρο (!!!) βρίσκεται από χθες ο απεργός πείνας (12η μέρα σήμερα) Δημήτρης Κουφοντίνας.

Του είχαν πει ότι στο κελί αυτό θα υπάρχει ηλεκτρικό κουδούνι, για να μπορεί να καλεί τον φύλακα της πτέρυγας όποτε χρειάζεται βοήθεια. Ομως ηλεκτρικό κουδούνι δεν υπάρχει! Ο απεργός πείνας θα πρέπει να κάνει νοήματα στην κάμερα (!!!) μπας και τον προσέξει ο φύλακας.

Σήμερα το πρωί του επέτρεψαν να βγει από το κελί, πάνω σε αναπηρική πολυθρόνα, για να μπορέσει να τηλεφωνήσει στους οικείους του, οι οποίοι είχαν «τρελαθεί» από την αγωνία για την κατάστασή του.

Κάμερες στα κελιά των φυλακών δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο στους κοινόχρηστους χώρους. Ακόμα και όταν έφτιαχναν την υπόγεια πτέρυγα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, το 2002, για να βάλουν σε απομόνωση τους κρατούμενους για την υπόθεση της 17Ν (προτού ακόμα παρουσιαστεί ο Δ. Κουφοντίνας), δεν τόλμησαν να βάλουν κάμερες μέσα στα κελιά. Υπήρξε σχετική φιλολογία, αλλά την διέψευσαν.

Η κάμερα μέσα στο κελί παραβιάζει στοιχειώδη προσωπικά δικαιώματα του κρατούμενου, ο οποίος εκτίει ποινή στέρησης της ελευθερίας του, όχι όμως και της στοιχειώδους ιδιωτικότητας. Στην τωρινή -πέμπτη από το 2004- απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα το παραβίασαν και αυτό, προκειμένου να τον απομονώσουν από τους συγκρατούμενούς του στην πτέρυγα, οι οποίοι τον βοηθούσαν στην ικανοποίηση στοιχειωδών αναγκών του και στις μικρομετακινήσεις του (για χρήση της τουαλέτας και για να κάνει σύντομα τηλεφωνήματα στους οικείους του).

Πρόκειται για βασανιστήριο, με το πνεύμα και με το γράμμα του νόμου.

Ο Μητσοτάκης, ο Χρυσοχοΐδης και η Νικολάου κερδίζουν μια ακόμη «μαύρη» πρωτιά. Εβαλαν κάμερες σε κελί, στο οποίο απομόνωσαν κρατούμενο απεργό πείνας, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα κάμψουν το ηθικό του. Και ο διευθυντής της φυλακής, κάποιος Στέφανος Μπαντής, συνδικαλιστής στον κλάδο των ανθρωποφυλάκων, όπως διαπιστώσαμε, υπακούει δουλικά στις διαταγές τους, εξαργυρώνοντας το πόστο που πρόσφατα του έδωσαν.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όπως έκανε όλες τις φορές που τον ανάγκασαν να κατέβει σε απεργία πείνας, είναι αποφασισμένος να το πάει μέχρι το τέλος. Οταν παραβιάζουν τόσο ωμά και απροκάλυπτα τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν, δεν του απεργιαφήνουν άλλο περιθώριο. Για ό,τι συμβεί στον απεργό πείνας πολιτικό κρατούμενο θα φέρουν ακέραια την ευθύνη.

ΥΓ. Σε ορισμένες φυλακές, κάμερες υπάρχουν μόνο σε πειθαρχικά κελιά, με τη δικαιολογία «να μην κάνουν τίποτα απονενοημένο» οι κρατούμενοι που τιμωρούνται με απομόνωση. Ο Κουφοντίνας δεν εκτίει κάποια πειθαρχική ποινή. Απεργός πείνας είναι. Ο εγκλεισμός του σε απομονωμένο από την πτέρυγά του κελί, με εσωτερική κάμερα παρακολούθησης, επιβεβαιώνει ότι εφαρμόζουν πάνω του μεθόδους βασανισμού.

Αρχική δημοσίευση 19/01/2021 στην eksegersi.gr