Κείμενο του Ν. Ρωμανού: Fuck the Nations – Squat the World

1
273

Fuck the Nations – Squat the World

Έχουν περάσει περίπου τέσσερις μήνες από τότε που ημερολογιακά τουλάχιστον ολοκληρώθηκε η εκστρατεία του Μαύρου Δεκέμβρη. Η ανατρεπτική εμπειρία του Μαύρου Δεκέμβρη και η πυκνή αναρχική δράση που αναπτύχθηκε αποτέλεσε ένα εφαλτήριο ζυμώσεων και συζητήσεων με στόχο την ανασυγκρότηση των αναρχικών μεθοδολογιών στις άτυπες μορφές τους. Οι δράσεις με αναφορά στον Μαύρο Δεκέμβρη συνεχίζονται μέχρι και σήμερα ενώ κύκλοι συζητήσεων μέσα και έξω από τις φυλακές έχουν καταλήξει σε μια σειρά συμπερασμάτων, προτάσεων και θέσεων που ως κοινό σημείο αναφοράς έχουν την επιθυμία για όξυνση της αντεπίθεσης μας στους φορείς της εξουσίας.

Κομμάτι αυτών των συζητήσεων αποτέλεσε και η πρόταση για μια άτυπη αναρχική πλατφόρμα που θα έθετε τις βάσεις για έναν άτυπο συντονισμό της πολύμορφης αναρχικής δράσης δίνοντας έτσι την δυνατότητα να θέσουμε σε κίνηση αυτόνομες εκστρατείες αγώνα με τις δικές μας πρωτοβουλίες και δυνάμεις παράγοντας εμείς οι ίδιοι τα γεγονότα και της στρατηγικές που θεωρούμε αναγκαίες στο σήμερα. Μια επιλογή η οποία αντανακλά την επιθυμία μας να δημιουργήσουμε αυτόνομες εστίες σκέψης και δράσης για όσους αμφισβητούν το υπάρχον κοινωνικό σύστημα.
Μετά από πρωτοβουλία των συντρόφων από το Ρέθυμνο υπήρξε η πρόταση η άτυπη αναρχική πλατφόρμα που είχε προταθεί να ονομαστεί Εξεγερτικός Σύνδεσμος Θεωρίας και Πράξης, πρόταση που έχει γίνει αποδεκτή από κάποιους συντρόφους ενώ σαν μια ανοιχτή και ταυτόχρονα άτυπη δομή συντονισμού αποτελεί ακόμα αντικείμενο επεξεργασίας από όσους συντρόφους επιθυμούν να το πλαισιώσουν.

Έχοντας συμφωνήσει στο γεγονός ότι η εκστρατεία του Μαύρου Δεκέμβρη απελευθέρωσε δυναμικές, πυροδότησε εστίες απορρύθμισης της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων σε πολλές γωνίες του κόσμου και συνέβαλε στην προσπάθεια δικτύωσης και συντονισμού αναρχικών εγχειρημάτων, συνεχίζουμε να αναζητούμε τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να θέσουμε σε κίνηση αντίστοιχες εκστρατείες αγώνα άμεσα συνδεδεμένες με τα γεγονότα και τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό των ανατρεπτικών κύκλων.

Με αυτή την αντίληψη να αποτελεί την κινητήρια δύναμη των σκέψεων μας, άνοιξε ένας νέος κύκλος συζητήσεων ανάμεσα σε φυλακισμένους αναρχικούς, καταλήψεις, ατομικότητες και εγχειρήματα με σκοπό να μετρήσουμε εκ’ νέου διαθέσεις, να ανταλλάξουμε σκεπτικά σχετικά με την υπάρχουσα συνθήκη, να αναλύσουμε την συγκυρία ώστε να μπορούμε να κάνουμε έναν αποτελεσματικό καταμερισμό δυνάμεων στα σημεία που πιστεύουμε ότι πρέπει να εστιάσουμε την αντεπίθεση μας.

Σε αυτό το σημείο ήρθε η πρόταση από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες της Κατάληψης Παπαμιχελάκη, της Συνεχούς Αποδόμησης, της Αναρχικής Βιβλιοθήκης Τεφλόν ενεργων κομματιών του Εξεγερτικού Συνδέσμου Θεωρίας και Πράξης αλλά και των Ραδιοφραγμάτων για την διεξαγωγή μιας συντονισμένης εκστρατείας δράσεων με χρονική διάρκεια τον μήνα Μάιο με στόχο να υπάρξει μια οργανωμένη απάντηση στις φασιστικές επιθέσεις και τις εκκενώσεις που δέχονται οι καταλήψεις.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κατασταλτικές μεθοδεύσεις εναντίων των καταλήψεων από μεριάς του κράτους έχουν αυξηθεί ενώ ταυτόχρονα οι φασίστες σε πλήρη σύμπνοια με τον κατασταλτικό σχεδιασμό του κρατικού μηχανισμού έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους.

Η πολιτική συγκυρία που τίθεται σε εφαρμογή ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δεν είναι τυχαία. Το γεγονός ότι η χώρα βυθίζετε σε έναν νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί αυτή την φορά τον πολιτικό διαχειριστή της κοινωνικής πραγματικότητας, το γεγονός ότι γίνονται αξιόλογες προσπάθειες από συντρόφους και συντρόφισσες να δοθεί ένα τέλος στην κινηματική εσωστρέφεια και παράγονται δράσεις που συμβάλουν με καίριο τρόπο στην απορρύθμιση της ομαλότητας, το γεγονός ότι ένας ενδυναμωμένος εσωτερικός εχθρός αποτελεί ένα ουσιαστικό πρόβλημα για το καθεστώς αφού θα υπάρχει ο κίνδυνος να εκτρέψει τις όποιες κοινωνικές αναταραχές και να αποτελέσει από μόνος του έναν πυλώνα αποσταθεροποίησης σε μια εποχή που οι αναταράξεις που προκαλούνται αποκτούν πολλαπλάσια δυναμική εξαιτίας της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί τις κοινωνικές συνέπειες των οικονομικών πολιτικών που επιβάλλουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Το γεγονός ότι η καταστολή διευρύνετε ταυτόχρονα και εναντίων των αναρχικών αιχμαλώτων είτε μέσα από βαριές καταδίκες είτε με την απόπειρα να παγιωθεί ένα στρατιωτικοποιημένο μοντέλο διαχείρισης των φυλακών με την αστυνομία και τα ΕΚΑΜ να έχουν παραλάβει ουσιαστικά τα κλειδιά των σωφρονιστικών μπουρδέλων και να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι.

Όλα αυτά αποτελούν κομμάτια ενός παζλ που αποτελούν τις συνθήκες γύρω από τις οποίες ξετυλίγετε ο κατασταλτικός σχεδιασμός του κράτους. Μόνο τυχαίο λοιπόν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ότι αιχμή σε αυτόν τον σχεδιασμό αποτελούν οι επιθέσεις εναντίων των καταλήψεων.

Οι καταλήψεις αποτελούν τα οχυρά του αναρχικού αγώνα στον πόλεμο εναντίων της εξουσίας, αποτελούν σημεία συνάντησης μεταξύ συντρόφων, κέντρα διάχυσης της αναρχικής προπαγάνδας και εστίες όπου εξελίσσετε σε καθημερινή βάση το πείραμα των ανεξούσιων σχέσεων για μια ζωή απαλλαγμένη από τα δεσμά του εξουσιαστικού συμπλέγματος με όλες τις πιθανές αντιφάσεις που ένα τέτοιο πείραμα εμπεριέχει.

Οι επιθέσεις εναντίων των καταλήψεων έχουν στόχο να απονευρώσουν την αυξανόμενη δυναμική του πολύμορφου αναρχικού αγώνα χτυπώντας τους χώρους στους οποίους ζει και εξελίσσετε μια ανταγωνιστική πρόταση απέναντι στο υπάρχον και ταυτόχρονα διαχέετε ο ιός της ελευθερίας σε νέους συντρόφους που έρχονται σε επαφή με την αναρχία.

Η επιλογή λοιπόν να συντονιστούμε οριζόντια και άτυπα και να περάσουμε στην επίθεση θέτοντας έτσι αναχώματα στις κατασταλτικές επιδιώξεις του κράτους και του παρακράτους αποτελεί μια απόπειρα να συγκρουστεί η δική μας στρατηγική για την εξεγερτική εξάπλωση της αναρχίας στις μητροπόλεις και τον αναπόσπαστο ρόλο των καταλήψεων μέσα σε αυτό το πλαίσιο με την κρατική στρατηγική που ανέφερα παραπάνω.

Τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε κίνηση μια καινούρια εκστρατεία άτυπου συντονισμού της αναρχικής δράσης, αν οι προθέσεις και οι επιδιώξεις του κράτους αναλύθηκαν ως ένα βαθμό αυτό που έχει σημασία είναι να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι δικές μας προοπτικές, για ποιο λόγο αποτελεί προτεραιότητα η αντεπίθεση μας με αιχμή την υπεράσπιση τον καταλήψεων, για ποιο λόγο οι δομές αγώνα που στήνουμε αποτελούν βασικούς εκφραστές της αναρχικής πολύμορφης δράσης, ερωτήματα τα οποία αποτελούν απλώς την αρχή ενός διαλόγου που στόχο έχει να εξελιχτεί μέσα στις καταλήψεις, στις φυλακές, στις ομάδες άμεσης δράσης και να εναποθέσει τα συμπεράσματα του μέσα από την δράση. Την μοναδική αξιόπιστη σύμμαχο για την διαλεκτική εξέλιξη των ριζοσπαστικών αντιλήψεων.

Η εκστρατεία “Fuck the Nation – Squat the World” αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κράτος και φασίστες πως η επιλογή να στοχοποιούνται οι αναρχικές καταλήψεις είναι μια επιλογή η οποία θα απαντηθεί με τον τρόπο που αρμόζει, με επιθέσεις, σαμποτάζ και πολύμορφο αγώνα με όλα τα μέσα.

“ Έτσι η ζωτικότητα της αναρχίας πρέπει να σταματήσει να είναι ένα εύγευστο προϊόν και να αρχίσει να γίνεται το αντίθετο, δηλαδή μια ακονισμένη και σκεπτική μαχαιριά στο σύστημα” (Μαουρίτσιο Μοράλες)

 

Να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας σε κράτος και παρακράτος

Για τον άτυπο συντονισμό της αναρχικής δράσης

Για τον Εξεγερτικό Σύνδεσμο Θεωρίας και Πράξης

Νίκος Ρωμανός

Στα αγγλικά

1 ΣΧΟΛΙΟ

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.