Κείμενο του Γ. Καραγιαννίδη σχετικά με τη δεύτερη απόρριψη του αιτήματός του για άδεια

0
192

Την Παρασκευή 9/6 το συμβούλιο της φυλακής απέρριψε, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, την αίτηση για τακτική άδεια που είχα καταθέσει. Ως προεδρεύουσα του συμβουλίου η εισαγγελέας Περιμένη έδωσε μία ανεκδοτολογική νότα στην όλη διαδικασία.

Αυτή τη φορά η πρόφαση που επικαλέστηκε το συμβούλιο για να μου κόψει την άδεια αφορά περιστατικό ξυλοδαρμού φύλακα που είχε συμβεί το 2013 και για το οποίο είχα τιμωρηθεί πειθαρχικά. Η πειθαρχική μου ποινή έχει διαγραφεί από τον Ιούλιο του 2016 και ως εκ τούτου δεν αποτελεί λόγο απόρριψης. Άλλωστε, άδεια έχει δοθεί (και πολύ σωστά), πρόσφατα σε δύο φίλους και συντρόφους μου οι οποίοι είχαν ακριβώς το ίδιο πειθαρχικό. Όπως ακριβώς είχαν πάρει άδεια άλλοι κρατούμενοι, (πολύ σωστά και πάλι), οι οποίοι ήταν “χρεωμένοι” σε άλλη φυλακή και όχι στον Κορυδαλλό, ενώ αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που κατά την Περιμένη δε δικαιούμουν άδεια την προηγούμενη φορά.

Δύο αποστροφές από την παρουσία μου στο συμβούλιο είναι ενδεικτικές για το πως αντιλαμβάνεται η Περιμένη τη λειτουργία των φυλακών.

Πρώτον, σχετικά με το πειθαρχικό επιμήκυνε αυθαίρετα το χρόνο λήξης του κατά έξι μήνες, δηλαδή το Γενάρη του 2017, που και πάλι δεν αρκεί για να απορριφθεί η άδεια.

Δεύτερον, σε ερώτησή μου για ποιο λόγο καθυστερούν τόσο πολύ να εξεταστούν οι αιτήσεις για άδεια ΟΛΩΝ των κρατουμένων, εκτός από το φόρτο εργασίας ανέφερε και το εξής αμίμητο. Πως το δίμηνο διάστημα που ο νόμος ορίζει μεταξύ δύο συμβουλίων για να εξετάσουν κάποιο αίτημα, δεν είναι παρά ο χρόνος μεταξύ της κατάθεσης των δύο αιτήσεων. Από κει και πέρα είναι αόριστο το διάστημα που θα χρειαστεί για να εξεταστεί η άδεια. Δηλαδή, κατά την Περιμένη, θα μπορούσε να μεσολαβήσει κι ένας χρόνος μεταξύ της εξετασης των δύο αιτήσεων από το συμβούλιο. Ευτυχώς, στην περίπτωσή μου χρειάστηκαν μόνο 3.5 μήνες. Πρόκειται φυσικά για ένα ακόμα κολπάκι της διοίκησης της φυλακής, αντίστοιχο με την ακύρωση αιτήσεων όσων δεν είναι “χρεωμένοι” στον Κορυδαλλό, αφ’ ενός για να μειώνουν νομότυπα τις μέρες αδειών και αφ’ ετέρου να μειώνουν τον όγκο εργασίας τους. Με αυτόν τον τρόπο, κάποιος κρατούμενος θα περάσει από το συμβούλιο 4 ή 5 φορές σε ένα χρόνο αντί για 6.

Κατά την περίοδο που συγκρατούμενοί μας πραγματοποιούσαν απεργία πείνας για να γίνουν δεκτοί στο Ι.Ε.Κ. της φυλακής, η Περιμένη εξέφρασε την άποψη πως στις φυλακές δε χρειάζονται σχολεία, Ι.Ε.Κ., προγράμματα απεξάρτησης κλπ.

Επίσης, σε άσχετο χρόνο ανέφερε πως οι φυλακισμένοι πρέπει να βγάζουν “σκαστή” την ποινή τους, χωρίς ευεργετικές διατάξεις, μεροκάματα κλπ.

Είναι προφανές πως η δεύτερη κατά σειρά αστήρικτη απόρριψη της άδειάς μου πατάει σε προσωπικά κίνητρα της Περιμένη. Με αυτό τον τρόπο “απαντάει” στην (απρόσμενη ομολογουμένως) αντίδραση του υπουργείου και του συνηγόρου του πολίτη στη δημόσια καταγγελία που είχα κάνει μετά την πρώτη απόρριψη. Για τον ίδιο λόγο, η Περιμένη ως αρμόδια στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, καθυστερεί αναιτιολόγητα την τυπική μεταγωγή μου στον Κορυδαλλό, αν και ήδη βρίσκομαι συνεχόμενα εδώ για πέντε χρόνια, χωρίς να υπολογίζεται η μελλοντική παραμονή μου λόγω των δικών που συνεχίζονται.

Η εισαγγελέας Περιμένη είναι η πιο αποκρουστική έκφραση της κρατικής επιβολής στο, έτσι κι αλλιώς, αηδιαστικό περιβάλλον της φυλακής. Αποτελεί ένα απο τα πρόσωπα που με τις προσωπικές διασταλτικές ερμηνείες του ποινικού και σωφρονιστικού τους κώδικα, αφαιρούν από αυτούς τη γενική εφαρμογή τους, έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται συνεχώς και καθ’ υπέρβασή τους η επιβολή των θεσμών πάνω στις ζωές μας. Μόνο με τέτοια πρόσωπα, απαραίτητα σε κάθε πτυχή του κρατικού μηχανισμού, μπορούν να αποκτήσουν οι κάθε είδους νόμοι την απαραίτητη ισχύ τους.

Όμως η Περιμένη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο υποδιευθυντής Διονύσης Ξανθόπουλος (ο διευθυντής Γιαννακόπουλος έλειπε με άδεια, αφού σε ό,τι αφορά τις δικές τους άδειες είναι πάντοτε συνεπείς) και η προϊσταμένη της κοιν. υπηρεσίας Φραγκαθούλα Βάσω ψήφισαν επίσης αρνητικά, οχυρωμένοι ως γνήσια ανθρωπάκια πίσω από την εισαγγελέα.

Το έχω γράψει πολλές φορές και δε θα σταματήσω να το επαναλαμβάνω. Οι άδειες κερδήθηκαν από προηγούμενες γενιές φυλακισμένων οι οποίοι δεν έσκυψαν το κεφάλι στους εκβιασμούς που δέχτηκαν. Μην περιμένουν από εμένα όσοι στελεχώνουν τα συμβούλια της φυλακής να το κάνω.

via athens.indymedia.org